• Vliegende Hollander by night

1 mei kleurrijke ambachtenmarkt

Op woensdag 1 mei verandert het centrum van Terneuzen in een kleurrijke folkloristische ambachtenmarkt.

Zo’n 27 ambachten uit heel Nederland en België zijn uitgenodigd door ondernemersvereniging Bizzy om in de binnenstad oude ambachten een leuk, educatief aanzien te geven voor jong en oud.

Enorm uiteenlopende ambachten reizen af naar de stad: Adri, de babbelaarbakker, demonstreert voor jong- en oud het bakken van de traditionele babbelaar. Vader en zoon van Gent tonen de hele dag hoe je van oud bestek een leuk sieraad kunt maken en kan mevrouw Nelly alles te vertellen over de sieraden.
Jannie en Leendert werken de hele dag met hele kleine, kleurrijke kraaltjes waar ze de leukste beugeltasjes en beursjes van maken. Lia is bijzonder creatief in het maken van onder andere fantasiehuisjes van keramiek. Zij beoefent het oude ambacht van handvormen. Ina toont in haar kraam een collectie Zeeuwse borstbeelden. Theo maakt ter plaatse de mooiste voorstellingen in glas-in-lood. Naast hem zit zijn vrouw Jeanne die al vele jaren de glassierkunst “Tiffany” beheerst. Carlo uit het Zeeuwse Kapelle is nog een van de weinige beoefenaars van het snijden van paerdemessen. Tevens snijdt hij uit verschillende soorten hout de mooiste beelden. Uit Hoogeveen komen Femmie en haar man Freek. Zij beschildert kaarsen met allerlei teksten en afbeeldingen. Freek laat zien hoe je nog op een ambachtelijke manier mosterd kunt maken. Josepha is nog een echte mandenmaakster. Zeer behendig maakt ze ter plaatse de mooiste producten van riet.
Hans uit Eindhoven is heel handig in het matten van stoelen. Zijn vrouw Gerrie beheerst het ambacht van bijenkorven vlechten. Pottenbakker Martin uit Gemert werkt de hele dag op zijn pottenbakkersschijf. Jongeren kunnen er een keramiek laten maken met hun naam erin. Corrie weet alles uit te leggen over raku en pitfire keramiek. Vele creaties vazen en schalen zijn er te bewonderen. Wilma uit Ouwerkerk weet alles te vertellen over het werken met stro. Elisabeth vouwt de leukste cadeautjes van huishoudelijk textiel en haakwerk. Tollenmaker Edy draait nog de echte ouderwetse houten tollen, waarmee jongeren zich op straat vermaakten. Nel spint op haar spinnenwiel nog allerlei wol variaties. Etienne en Monique uit België verzorgen demonstraties macrame en mini-decoupage. In de stand van de Zeeuwse stichting geeft Mieke, de kappen opmaakster, de hele dag tekst en uitleg over de protestantse grote boerinnen kap. Het Zeeuwse kussentje en originele, regionale souvenirtjes met producten uit de zee zullen ook niet ontbreken.
Touwslager Jans uit Raalte verzorgt demonstraties touwslaan. Jongeren kunnen er hun eigen springtouw laten maken. Zijn vrouw Diny verzorgt workshops glas graveren. Rineke uit Vrouwenpolder laat in haar kraam zien hoe zijde wordt beschilderd. Allerlei kleurrijke sjaals van haar hand worden te koop aangeboden.

Dit belooft een zeer leerzame en kleurrijke doe-dag te worden! Er zullen producten aangeboden worden die eigenlijk niet meer te vinden zijn in de reguliere winkels in Nederland. Ook voor het vinden van een leuk cadeautje is een bezoek aan deze markt zeer de moeite waard.