• Vliegende Hollander by night

Symposium 50 jaar stadhuis

Het in 1972 geopende gemeentehuis van Terneuzen, viert dit jaar de vijftigste verjaardag. Na verschillende activiteiten rondom dat jubileum, organiseerde de Gemeente Terneuzen vrijdag 11 november een symposium, waarbij het iconische stadhuis opnieuw in de spotlights stond. ‘Natuurlijk moet het stadhuis van Terneuzen een rijksmonument worden’, zei architect Aldo Vos.

Vos, die architect directeur en lid van het managementteam van Broekbakema is, was één van de sprekers tijdens het symposium. In de ochtenduren liet hij zijn licht schijnen op het stadhuis, dat in een brutalistische stijl is gebouwd. Het ontwerp was destijds van architect professor Jaap Bakema (1914-1981), wiens naam vrijdag nog geregeld viel. De aanwezigen werden welkom geheten door wethouder Jeroen de Buck, waarna burgemeester Erik van Merrienboer als dagvoorzitter optrad.


De wethouder en burgemeester behoorden daarna ook tot de groepjes aanwezigen die aan het eind van de ochtend een rondleiding kregen, in en buiten het stadhuis. ‘Schip aan de Schelde en het huis van de stad’, stipte Erik van Merrienboer nog maar eens aan hoe het stadhuis wordt genoemd. Het onderkomen heeft al jaren critici én fans. Twee van die fans waren vanuit Amsterdam naar Terneuzen gekomen, om het symposium bij te wonen.


Voor Ronald en Betania Aker was het al de vierde keer dat ze naar de Zeeuws-Vlaamse havenstad afreisden. Ze houden van de stijl van het robuuste gebouw en lieten zich als één van de eersten vereeuwigen vanachter het zojuist geopende museumbord. Dat dient onder meer als fotokader, met het 50 jaar oude stadhuis als achtergrond. Van dat stadhuis wordt momenteel overigens nóg een kopie gemaakt, onthulde de burgemeester. Van lego…


Het stadhuis fascineert en inspireert en zorgt tegelijkertijd regelmatig voor discussies. Twee studenten Bouwkunde aan de HZ in Vlissingen presenteerden hun ideeën over de toekomst van het gebouw. Moet de buitenkant aangepakt worden? Hoe kan het toekomstbestendig worden gemaakt? Welke manieren zijn er om het te verduurzamen? Kan het stadhuis van Terneuzen tijdloos gemaakt worden? Het waren allemaal vragen die voorbij kwamen, tijdens een smaakvol symposium over het veelbesproken stadhuis van Terneuzen.

Geef uw mening!

De Gemeente Terneuzen wil graag weten wat de inwoners van Terneuzen van het gebouw vinden. Geef ook uw mening! Open de vragenlijst in deze link https://www.vragenlijst-gemeenteterneuzen.nl/?f=be9k979ncp. Beantwoord de zeven vragen uiterlijk zondag 13 november. De uitkomsten leest u na dinsdag 15 november op de website van de Gemeente Terneuzen.