• Vliegende Hollander by night

Met grote ogen kijken naar de Nieuwe Sluis Terneuzen

Het gigantische project Nieuwe Sluis Terneuzen wordt naar verwachting in 2023 afgerond. Hoe staat het nu met de bouw? Wat staat allemaal onder water? En welke verbindingen moeten er nog worden gemaakt? Op uitnodiging van Rijkswaterstaat namen we deel aan de #InstawalkRWS en mochten we een kijkje nemen op én onder het bouwterrein.

Om te beginnen: wat is een Instawalk eigenlijk? Een Instawalk is meer dan een rondleiding voor Instagrammers die mooie foto’s maken op plekken waar het publiek niet kan komen, legt Rijkswaterstaat uit. ‘Door de #InstawalkRWS krijgt Rijkswaterstaat een gezicht door de lens van anderen. De deelnemers maken niet alleen mooie foto’s, maar delen ook impactvolle verhalen.’ Rijkswaterstaat organiseerde eerder al Instawalks bij onder meer de Oosterscheldekering en de Van Brienenoordbrug in Rotterdam.

Deze #Instawalk in Terneuzen telt 16 genodigden – het gros van buiten Zeeland – die eenmaal aangekomen op het complex van de Nieuwe Sluis in twee groepen worden verdeeld. De bouw van één van de grootste sluizen ter wereld heeft de afgelopen jaren al veel bekijks getrokken. Omwonenden hebben de gelegenheid gehad om tijdens een open dag een kijkje te komen nemen, al mochten zij toen niet in de krochten van het bouwwerk komen. Veel inwoners van de gemeente Terneuzen rijden vrijwel iedere dag over het sluizencomplex, maar kunnen niet goed zien hoe ver de bouw van de Nieuwe Sluis precies staat.

Dat dit een uniek bouwproject is, dat is na het betreden van het terrein al snel duidelijk. Het bediengebouw is nog in aanbouw, een eindje verderop komen straks ook een nieuwe dienstenhaven plus een nieuw dienstengebouw. Net buiten de Nieuwe Sluis wordt druk gegraven, want de landtong die daar ligt moet verdwijnen. Bergen zand worden verplaatst en er moet ook nog flink worden gebaggerd. Ondertussen stroomt het water onophoudelijk op volle snelheid langs het zand en beton.

Voor de bouw van de Nieuwe Sluis wordt 32.000 ton betonstaal gebruikt. “Dat is ongeveer vier keer de Eiffeltoren aan wapeningsstaal”, vertelt Debby van ’t Westende, communicatieadviseur bij de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie namens Rijkswaterstaat. Zij behoort deze middag tot de medewerkers die de fotograferende en filmende groep begeleiden. Hoeveel wegen de onlangs geplaatste brugcilinders trouwens? “50 ton per stuk…” De Nieuwe Sluis wordt net zo groot als de sluizen in het wereldberoemde Panamakanaal: 427 meter lang, 55 meter breed en ruim 16 meter diep. Daardoor is er straks een vlottere doorstroming en kunnen nóg grotere schepen de havens van Terneuzen en Gent aandoen.

Architectuur, duizelingwekkende cijfers, een bezoek aan een brugkelder, de aankondiging van de volgende mijlpaal in het bouwproces; het is allemaal onderdeel van de #InstawalkRWS. In de Nieuwe Sluis zijn 455 haalkommen terug te vinden, zodat schepen – groot en klein – kunnen afmeren. De bovenste haalkom is steeds van een iets andere vorm, met een soort punt erop, zodat kleinere schepen makkelijker af kunnen meren. Het gaat over droogzetschotten, deurbumpers en drenkelingenladders, die uiteraard ook niet ontbreken.

Debby van ’t Westende sluit af met nog een mooi voorbeeld. Ze vertelt over de sluishoofden, die de sluisdeuren bevatten. “Samen met de kolkwanden is omgerekend 120 Olympische zwembaden vol beton gebruikt”, legt ze uit. En ook bijzonder: het sluisplateau ligt 1,5 meter hoger dan de huidige Westsluis. Dat is vanwege de verwachte zeespiegelstijging van 1 meter, in de komende decennia. Aan alles lijkt gedacht, want de Nieuwe Sluis Terneuzen moet zeker 100 jaar mee kunnen…

Meer informatie over de bouw van de Nieuwe Sluis is te vinden op nieuwesluisterneuzen.eu

foto’s Rijkswaterstaat, Douwe Boerma, Tanja van Eenennaam, Marcel Moonen