• Vliegende Hollander by night

3x omgebouwde kerken gemeente Terneuzen

Je ziet het steeds vaker; kerken krijgen anno 2019 een ander bestemmingsplan dan waar ze in eerste instantie voor gebouwd zijn. Van woonhuis tot restaurant, van discotheek tot kledingzaak, alles is mogelijk! Geweldige oplossing toch, om leegstand of slopen te voorkomen?

Ook in onze regio hebben een aantal kerken een nieuwe invulling gekregen. Grote ruimtes, glas-in-lood, veel lichtinval, prachtige entree.. eindeloze voordelen. Wij nemen in de reeks Omgebouwde kerken een kijkje in een aantal kerken in de gemeente Terneuzen die ‘hergebruikt’ worden. We hebben de eigenaren gevraagd hoe ze tot deze beslissing zijn gekomen. Dat een kerk niet alleen koud, donker en geen sfeer heeft, bewijzen deze voorbeelden absoluut!

 

Burny’s Axel
Sinds 1994 runnen Danny Griffioen en Berni Ottjes haarsalon Burny’s. In 2007 openden zij in Axel een prachtige salon in de Westraat.

“Vrienden van ons hadden het kerkje in Axel al een tijdje op het oog. Zij wilden er graag een restaurant starten, maar kregen vanuit de gemeente en de kerkgemeenschap helaas geen toestemming hiervoor. Wij keken destijds eigenlijk naar een ander pand in dezelfde straat. Toen ik op een dag naar mijn auto liep, liep ik langs de kerk. Ik ben toch maar even binnen gaan kijken. Tot mijn verbazing lag de vraagprijs zelfs lager dan het andere pand dat wij op het oog hadden. De keuze was snel gemaakt, hier gaan wij een salon openen!”, vertelt mede-eigenaar Danny ons.

In mei 2007 gingen de heren met een bedrijf, dat gespecialiseerd is in verbouwingen in de kappersbranche, in zee. De kerk verkeerde toen nog in originele staat: de preekstoel stond er nog en er was zelfs een balustrade waar het zangkoor kon zitten aanwezig. Er moest dus nog genoeg gebeuren. Om kosten voor het leeghalen te drukken, kregen ze hulp van Café Teut. Zij hadden geopperd om de kerk leeg te halen. Als tegenprestatie mochten zij het interieur verkopen tijdens een veiling.

Lees HIER het hele verhaal over de  verbouwing en het eindresultaat.

 

Family Axel

De kerk in de Walstraat in Axel wordt momenteel omgetoverd tot een gezellig én betaalbaar cafetaria en speelhuis. 18 juni heeft eigenaar Luitjens Retail de deuren van Family Axel geopend. Family is een franchise-concept met al veertig bestaande vestigingen in Nederland.

Luitjens Retail bezit in de omgeving van de kerk veel retailzaken. Dit wordt hun eerste horeca-avontuur. Toen de kerk op ook hun radar kwam, besloten ze deze ook te kopen. Door de kerk te kopen hebben zij minder beperkingen meer tijdens het verbouwen van de kerk, dus uiteindelijk ook meer mogelijkheden voor het bestemmingsplan van de kerk. We spraken Mirjam Sariman-Luitjens van Luitjens Retail over de aankoop en verbouwing van de kerk.

“Vijf jaar lang hebben we gekeken wat we met de kerk gingen doen. Het was natuurlijk van belang dat wat er ook in de kerk zou komen, een meerwaarde is voor ons winkelcentrum in Axel.  In die vijf jaar heeft de kerk natuurlijk niet leeg gestaan; af en toe werd er een openbaar evenement georganiseerd dat voor iedereen toegankelijk was.
Vanaf het begin hadden we meteen al het idee dat er iets van een horecagelegenheid in moest komen. Het was een hele zoektocht. We hebben ons afgevraagd ‘wat missen wij in Axel, wat is een mooie toevoeging voor Axel? En wat zou een meerwaarde kunnen bieden aan het centrum van Axel?’. Een ontmoetingsplek kwam steeds naar boven, maar in wat voor conceptvorm was nog niet duidelijk.
Uiteindelijk zijn we een onderzoek gestart, en uit de resultaten van de enquête kwam naar boven dat er in Axel eigenlijk behoefte was aan twee dingen: een goede frituur én een terras in de zon. Hierop hebben wij ingespeeld, en zijn we uitgekomen bij het Family Axel concept”.

Lees HIER het hele verhaal over de  verbouwing en het Family concept.

 

Markt 4 Sas van Gent

De Sasse Cuyperskerk heeft volledige restauratie en transformatie ondergaan. We spraken Jacques Sol van de ‘Stichting Behoud Cuyperskerk’ over de verbouwing en de nieuwe bestemming van Markt 4, zoals de voormalige kerk nu heet.

“Wat veel mensen niet weten, is dat de Sasse Cuyperskerk ontworpen is door Pierre Cuypers.. dezelfde architect die ook het Rijksmuseum en Amsterdam Centraal heeft ontworpen. Dit is toch wel erg speciaal! En omdat veel Sassenaren mooie herinneringen hebben aan deze kerk, bijvoorbeeld een communie, een trouw of een doop, heeft Stichting Behoud Cuyperskerk zicht hard gemaakt voor het behoud van de kerk!”, vertelt Jacques enthousiast.

“In grote lijnen is de kerk aan de binnenkant hetzelfde gebleven; het prachtige glas-in-lood en het unieke metselwerk dat kenmerkend was van Cuypers. De zuilen en pilaren zijn gezandstraald. We hebben zelfs van de oude houten vloer een bar laten maken!”, vertelt Jacques.

Lees HIER het hele verhaal over de  verbouwing en het Family concept.