• Vliegende Hollander by night

50 jaar stadhuis met… Een bijzonder paar

Ans en Dick de Pooter poseren op het stadhuis.

In het kader van het 50-jarig jubileum van het stadhuis in Terneuzen, introduceren wij de rubriek “50 jaar stadhuis met….”. Een rubriek waarin we vertellen over de – vaak bijzondere – band van mensen met het stadhuis. Deze keer het verhaal van Dick en Ans de Pooter, die elkaar zonder het stadhuis wellicht nooit hadden leren kennen.

Eind mei, tijdens de aftrap van de activiteiten rondom het jubileum, vroeg burgemeester Erik van Merrienboer de aanwezigen naar bijzondere verhalen. Bijzonder, dat is het verhaal van het echtpaar Dick en Ans de Pooter zeker. Wim Meijs, de vader van Ans, was namelijk de hoofduitvoerder tijdens de bouw van het stadhuis, dat ontworpen is in de brutalistische stijl. Wim Meijs werkte voor Ballast Nedam en verhuisde met zijn gezin van Schiedam naar Terneuzen. Dochter Ans was destijds 14 jaar oud.

Dick de Pooter was drie jaar ouder dan Ans. De twee ontmoetten elkaar, werden verliefd en zijn meer dan vijftig jaar later nog steeds gelukkig getrouwd. Trouwen, dat deden ze uiteraard in het gemeentehuis van Terneuzen. Ook omdat er op dat moment geen andere plek mogelijk was. Het echtpaar De Pooter woont in Aardenburg.

Het gemeentehuis van Terneuzen, dat in 2022 vijftig jaar oud is.

Hoofduitvoerder Wim Meijs legde de bouw van het stadhuis ruim vijftig jaar geleden ook vast op camera. Later zijn die beelden door zijn kleinzoon Fabian gedigitaliseerd. “Wij hebben een apparaat voor Fabian gekocht”, vertelt Dick de Pooter. “Daarmee heeft hij al die kleine filmpjes omgezet. Fabian heeft daar vele uurtjes in gestoken.”

In eerste instantie was het nog de vraag of er iets met de gedigitaliseerde beelden gedaan zou worden. Omdat veel mensen het bijzondere gemeentehuis een warm hart toedragen – of zelfs fan zijn van het bouwwerk – bleken de beelden zeer van pas te komen. Ze werden eind mei vertoond, tijdens de aftrap van de jubileumactiviteiten. Op de beelden was onder meer te zien hoe de jonge Ans Meijs bij de officiële opening accordeon speelde. In het gemeentehuis van Terneuzen, het gebouw waardoor ze indirect haar echtgenoot Dick leerde kennen.