• Vliegende Hollander by night

50 jaar stadhuis met… Enno Cohen

In het kader van het 50-jarig jubileum van het stadhuis, introduceren wij de rubriek “50 jaar stadhuis met….”. Een rubriek waarin Terneuzenaren hun verhaal en over hun band met het stadhuis vertellen. In deel twee komt aan het woord: Enno Cohen, 46 jaar werkzaam bij de gemeente Terneuzen.

In 1976 begon Enno aan een trainingsjaar bij de gemeente Terneuzen op de afdeling Algemene Zaken. Na het afronden van de Bestuursschool en enkele functies en jaren later, is hij nu Adviseur Bestuur. “Wat voor mij het werken bij de gemeente zo waardevol maakt, is dat ik iets voor de gemeenschap kan betekenen. Als samenleving proberen we rechtvaardig te zijn, de overheid heeft daar een belangrijke rol in.”  

Andere tijden
“In 46 jaar heb ik heel wat veranderingen meegemaakt. Niet alleen qua inrichting van het stadhuis, ook qua werkwijzen. Ik startte als 17-jarige leerling in het stadhuis. Het gebouw was toen nog maar een paar jaar oud. De Balie Burgerzaken bevond zich op de eerste verdieping, Algemene Zaken op de vierde. Iedereen kon het gebouw binnen lopen, het was heel toegankelijk. Later kwam ook op de vierde verdieping een apart loket voor de ontvangst van inwoners; vooral voor de huursubsidies.”

“Het kantoor was één grote ruimte met bureaus en lage kasten. Jaren later zijn er wandjes geplaatst om kleinere kantoorruimtes te creëren. Wat ik me nog heel goed kan herinneren is de koffiekar. Het gerammel van de kopjes en schoteltjes op de aluminium kar hoorde je al van ver. ’s Ochtends werd twee keer koffie geschonken, in de middag één keer. Nu kun je de hele dag door koffie uit de automaat halen als je wilt. Verder hadden we vroeger nog geen computers en mobiele telefoons. Brieven schreven we met de hand of typten we in klad op de typemachine. De typiste typte deze daarna netjes over. Ook was er een aparte telefooncentrale in het gebouw waar alle telefoontjes intern werden doorverbonden naar de vaste telefoon. Ja, de digitalisering heeft in 46 jaar wel veel veranderd.”

Stadhuis als werkkantoor
“Het stadhuis is een prettig gebouw om in te werken. Het heeft een heel open karakter met ruim opgezette werkruimtes en brede gangen. De grote betonblokken die kenmerkend zijn voor de bouw van het stadhuis, vind ik wel iets hebben. Aan de andere kant is het stadhuis voor mij ook gewoon een kantoor met standaard voorzieningen waar ik dagelijks werk.”

“Ik heb ook op andere locaties gewerkt: in het oude gebouw van het Petrus Hondius Lyceum bij de Dienst Openbare Werken, in de gebouwen aan de Schuttershofweg en de Herengracht. Na de bouw van het stadskantoor heb ik daar nog enkele jaren gewerkt. Nu ben ik weer terug in het oude vertrouwde stadhuis.”

Enno Cohen voor het stadhuis

Band met het stadhuis
“Persoonlijk vind ik de Burgerzaal de mooiste plek van het stadhuis. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de Westerschelde. In principe kom ik daar niet veel. Vroeger vond de nieuwjaarsreceptie met al het personeel plaats in de Burgerzaal. Een van de weinige momenten dat we allemaal samenkwamen. De toespraken van burgemeester Ockeloen (burgemeester van 1976 – 1989) zijn me wel bijgebleven. Het was mooi om naar zijn verhalen te luisteren. Nu wordt de Burgerzaal ook gebruikt als vergaderruimte en voor ontvangsten.”

Band met Terneuzen
“Ik ben in Terneuzen geboren en getogen. Ik ging in Terneuzen naar de middelbare school, woonde in de Leeuwenlaan en speelde tennis bij TC Animo, dat was bij mij in de achtertuin. Toen ik bij de gemeente ging werken, heeft dat de band met de stad en omgeving zeker versterkt. Ik woon nu in Hoek, en kom nog steeds graag in Terneuzen. De Scheldeboulevard is een van mijn favoriete plekjes. Voor een wandeling tussen de middag of een fietstocht in mijn vrije tijd. Op de Westerschelde raak ik nooit uitgekeken!”

Lees meer over 50 jaar stadhuis op https://www.terneuzen.nl/50jaarstadhuis.