50 jaar stadhuis met… Guus de Bakker
In het kader van het 50-jarig jubileum van het stadhuis, introduceren wij de rubriek “50 jaar stadhuis met….”. Een rubriek waarin Terneuzenaren hun verhaal en over hun band met het stadhuis vertellen. We beginnen met: Guus de Bakker, sinds 2016 werkzaam als bode bij gemeente Terneuzen. Hij geeft ons een inkijkje in het markante gebouw.
Guus verzorgt regelmatig rondleidingen in het stadhuis. Hij start zijn verhaal altijd buiten bij de entree van het gebouw. “Het stadhuis is ontworpen en opgeleverd door architect professor Jacob Berend (Jaap) Bakema. Het gerucht gaat dat hij met zijn vrouw over de Zeedijk liep en de schepen benutte als inspiratie voor het ontwerp van het stadhuis. De vorm van het stadhuis heeft dan ook veel weg van de boeg van een schip. Het gebouw is ontworpen in de stijl van het brutalisme. Blokachtige vormen, de toepassing van voorgespannen beton en de zichtbare staaldraden zijn kenmerkende elementen hiervan, die je terugziet in het gebouw.”

Gezichtsbedrog
“Aan de buitenkant van het stadhuis zou je niet zeggen dat het gebouw negen verdiepingen telt. Dat komt omdat Bakema het principe van ‘split level’ heeft toegepast. Het gebouw is opgebouwd uit een centrale kolom, de kern. De kantoorruimtes zijn als het ware uitgewaaierd rondom de kern en stijgen een half niveau. Als je vanaf de buitenkant kijkt, zie je op de eerste verdieping een lang uitgestrekt raamkozijn. Binnenin het gebouw zijn dit in werkelijkheid twee verdiepingen, optisch bedrog”, geeft Guus aan.
Oog voor detail
Binnenin het stadhuis is het centrale trappenhuis (de kern) duidelijk aanwezig. “Als je de betonnen kern van dichtbij bekijkt, zijn de nerven van de houten mal nog zichtbaar” laat Guus zien. “Rond het trappenhuis zijn de open ruimtes met elkaar verbonden. Het geeft het gebouw een heel open karakter en het verbindt de mensen die er werken.”
Het stadhuis is gebouwd volgens de democratische gedachte dat het gebouw in dienst van de bevolking is. Bakema was voorstander van een open samenleving, waarin burgers meedenken over hun omgeving. “Met die gedachte is de Burgerzaal op de negende etage aan de noordkant te vinden met een prachtig uitzicht op de Westerschelde. En hebben de bestuurders beneden in het gebouw hun vertrek. Met aan de zuidkant, zwevend boven het Stadhuisplein, de Raadzaal, waar bestuurders zicht hebben op Terneuzen voor de binding met de inwoners.”
Je ogen uitkijken
Het mooiste plekje van het stadhuis is voor Guus op de top van het stadhuis bij de vlaggenmast. “Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Westerschelde en de binnenstad. Ik heb de eer om op speciale gelegenheden de vlag te mogen uithangen en strijken. Dit gebeurt op de mooiste momenten van de dag. Op 5 mei bijvoorbeeld, heel vroeg in de ochtend, een half uur na zonsopgang hang ik de vlag uit voor Bevrijdingsdag. Je voelt Terneuzen dan gewoon wakker worden. ’s Avonds als ik de vlag strijk, een half uur voor zonsondergang, hoor ik de muziek en het gejuich vanaf de Markt. Dat geeft een enorm gevoel van trots”.
Lees meer over 50 jaar stadhuis op https://www.terneuzen.nl/50jaarstadhuis.