• Vliegende Hollander by night

5x Duurzaam in Terneuzen

3 september is het Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Ook in Terneuzen kennen we een aantal mooie duurzame projecten en initiatieven; deze zetten wij vandaag extra in het zonnetje!

Big Belly
De Big Belly is een milieuvriendelijke afvalbak van 120 liter met een ingebouwd perssysteem (die zorgt ervoor dat de capaciteit tot 600 liter wordt vergroot). Hierdoor hoeft de Big Belly veel minder vaak geleegd te worden, dit scheelt tijd en geld. Ook is deze slimme afvalbak veilig, makkelijk in gebruik, ontworpen om ongedierte buiten te houden en werken op zonne-energie. Het is een initiatief van Sociaal Terneuzen. In april 2019 werd de eerste Big Belly geplaatst bij de Zuidpolder!

Binnenkort worden de Big Belly’s in Terneuzen voorzien van een gepersonaliseerd uiterlijk. Hierover mag jij mee beslissen! Info volgt z.s.m.

Natuur&Zo
Natuur&Zo verzorgt en ondersteunt allerlei activiteiten, projecten en gastlessen in het kader van natuur, milieu en duurzaamheid namens de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Hiermee dragen ze bij aan kennis, bewustwording en gedragsverandering bij kinderen en volwassenen. Volg Natuur&zo op Facebook voor alle actuele activiteiten en informatie!

Opruimacties
Diverse bedrijven uit Terneuzen en omgeving steken jaarlijks de handen uit de mouwen tijdens grote opruimingsacties. Schone Schelde is een Zeeuws initiatief van verschillende organisaties. Trinseo is participant van Schone Schelde, zij doen bijvoorbeeld tijdens hun Vrijwilligersdag mee met de grote beach-cleaning. Dit gebeurt meestal de eerste of tweede zaterdag in maart.

Oplaadpunten
Het aantal elektrische auto’s groeit hard! De gemeente wil daarom meer openbare oplaadpalen plaatsen. Dit is een van de actiepunten uit het Activiteitenprogramma Klimaat en Duurzaamheid van de gemeente.

Begin september 2019 heeft de gemeente twee oplaadpalen voor elektrische auto’s laten plaatsen in parkeergarage Oostkolk. Hier kunnen bezoekers hun elektrische auto opladen. De twee oplaadpalen zijn wandmodellen. Ze hebben ieder twee aansluitingen, zodat vier auto’s tegelijk kunnen opladen. De oplaadpalen hangen aan de noordelijke muur aan de kant van het stadhuis en de Westerschelde.

BioBase
Het Bio Base Europe Training Center ofwel het centrum voor Duurzame Economie en Technologie in Terneuzen richt zich met name op het faciliteren van events en bijeenkomsten binnen de biogebaseerde economie, duurzaamheid en (innovatie) techniek. Deze unieke locatie met haar groene identiteit biedt ruim voldoende mogelijkheden voor vergaderingen, trainingen, workshops, congressen, symposia, netwerkbijeenkomsten of andere evenementen.

Jaarlijks vindt ook de Duurzaamheidsbeurs ‘DuurzaamTuus‘ plaats in Bio Base.