• Vliegende Hollander by night

5x gekke straatnamen

Iedereen kent wel zo’n straatnaam, waarbij je denkt dat het wel een grap moét zijn of natuurlijk een straatnaam waarvan je je altijd al afvraagt waar het nou eigenlijk vandaan komt. In de binnenstad van Terneuzen hangt tegenwoordig al een kort zinnetje met uitleg onder de straatnaam. Dit maakte ons nieuwsgierig naar meer straatnamen en daarom hebben we hier een opsomming van 5 opvallende straatnamen mét betekenis!

1. Burgemeester Geillstraat

Natuurlijk dacht je bij het lezen van de titel meteen aan deze straat in Terneuzen… En je bent waarschijnlijk niet de enige! Er komen vast allemaal gekke betekenissen bij je op als je deze naam gaat verklaren, maar het is allemaal niet zo spannend dan je denkt. De naam komt namelijk van Johan Adam Pieter Geill. Hij was burgemeester van Terneuzen van 1899 tot 1912. De straatnaam was dus gewoon de burgemeester zijn achternaam! Dan is dat raadsel ook weer de wereld uit…

2.  Achter de Kerk

Deze straatnaam is wel heel letterlijk genomen, maar het klopt wel! Je vindt de straat in de binnenstad van Terneuzen achter de (vroegere) Sint Willibrorduskerk. Deze kerk is in 1969 al gesloopt, maar de naastgelegen Willibrordustoren staat er nog steeds. Deze straat las dus vroeger letterlijk ‘achter de kerk’.

3. Vissteeg

Hier kan je eigenlijk van alles bij bedenken, maar ook hier is de verklaring wel logisch. Het verhaal schijnt dat de eerste panden in 1845 hier zijn gebouwd voor vissers. Andere bronnen vullen aan dat hier in dit jaar voor het eerst arbeidswoningen werden gebouwd en dat er eerst tuinen lagen op deze plek. Interessant toch?

4. De Blokken

Dit zou natuurlijk zo een bijnaam kunnen zijn, maar het is toch echt een straatnaam. Dit is misschien wel een van de bekendste straten in Terneuzen door de mooie oude huisjes die er staan aan de Oostkolk. Vroeger op foto’s waren de huisjes er al toen de schepen nog door Terneuzen voeren! Maar waar komt die straatnaam dan vandaan? Na even rond speuren op internet verscheen de verklaring dar er in 1865 vijf blokken van drie huizen stonden. Dit waren dus ‘de blokken’. Zo leer je nog is wat over de geschiedenis door de straatnamen!

5. Zeldenrustlaan

Deze straat staat het meest bekend door de middelbare school met voorheen dezelfde naam. Iedereen heeft er wel eens een grap over gehoord dat je daar maar zelden rust zou hebben, maar dit is niet waar de naam vandaan komt. Waarschijnlijk komt Zeldenrust gewoon van de hoeve Zeldenrust. Het is dus uiteindelijk naar een ‘boerderij’ vernoemd.