• Vliegende Hollander by night

5x standbeelden in gemeente Terneuzen

Gemeente Terneuzen ken natuurlijk veel mooie plekjes en bezienswaardigheden. Zij vertellen verschillende verhalen over de plaatsen in de buurt. Wij hebben 5 standbeelden uit verschillende plaatsen op een rijtje gezet speciaal voor jou! 

#1 Het Zeeuwse Paardje 

Bij de rotonde voor Mia’s in Axel staat het Zeeuwse Paard. Een prachtig standbeeld gemaakt door Josje Esselman. Het beeld is geplaatst in 1963 als ode voor de toenmalige voorzitter van het Zeeuwse Trekpaard. In 2016 is het bronzen beeld per ongeluk omvergereden en is het flink beschadigd. Gelukkig heeft kunstgieterij De Clercq Ginsberg in het Vlaamse Oostakker en Frans Kegels uit Sas van Gent het beeld helemaal kunnen restaureren en schittert het momenteel weer op zijn oude plek!

#2 Het Mosselmonument in Philippine

Philippine staat natuurlijk bekend om zijn mosselen. Het mosselseizoen is dan ook het drukste moment van het jaar. Mensen van heinde en verre komen naar Philippine voor de heerlijke mosselen. Dit verdient natuurlijk een monument, namelijk het Mosselmonument! Het standbeeld is gemaakt door J.C. van Driel en geplaatst in 1988. Tijdens de onthulling van het grote beeld was Wisse Dekker, oud-president-directeur van Phillips, en mosselkoningin Nancy Cornelis aanwezig. Een echte bezienswaardigheid dus!

#3 Het Heilige Hartbeeld in Westdorpe

Dit prachtige beeld is gemaakt in het atelier van P. J. H. Cuypers en Frans Stoltzenberg. In 1940 werd de neogotische kerk verwoest. Alles was vergaan, behalve het Heilige Hartbeeld. Het standbeeld heeft de verwoesting overleefd! Hij miste alleen zijn rechterarm. Tijdens de restauratie hebben ze het beeld weer een nieuwe rechterarm gegeven. De oorspronkelijke hand die afgebroken is tijdens de verwoesting is nu nog altijd te vinden in het Museum van Stichting Oud Westdorpe.

#4 Stropielekkers in Zaamslag

De inwoners voor Zaamslag hebben de ook wel de bijnaam Stropielekkers, dit kwam omdat er een vat met stroop stond op het dorpsplein. Aan dit vat hingen een aantal druppels. Volgens de verhalen haalden de inwoners van Zaamslag de druppels er met hun vinger af om die vervolgens op te likken. Volgens anderen is het vat van een kar afgerold, met het gevolg dat de stroop uit het kapotte vat lekte. Zodra de dorpelingen dat hoorde gingen ze massaal met kannetjes en kopjes naar het vat om van de zoetigheid te genieten. Het beeld bestaat natuurlijk niet alleen uit een vat stroop. Naast het vat staan twee beelden van ‘lekkende buurtbewoners’. Deze staan daar sinds 2004 en zijn gemaakt door Joris Baudoin.  

#5 Het Standbeeld van Frank Koulen in Terneuzen 

In Terneuzen stat het levensgrote standbeeld van Frank Koulen. Frank is de oprichter van het bekende Terneuzense café Porgy en Bess. Dit levensgrote bronzen beeld is gemaakt door de beeldhouwer Hannes Verhoeven. Frank kwam in 1944 als militair vanuit Suriname naar Terneuzen. In 1957 begon hij een lunchroom en vernoemde die naar de Amerikaanse opera Porgy en Bess van George Gershwin. Deze lunchroom ontwikkelde al snel tot een muziekcafé met een diversiteit aan stijlen. De nadruk lag op Frank zijn favoriet, namelijk jazz. Hij slaagde erin om een aantal grote namen naar Terneuzen te brengen, zoals Oscar Harris en Toots Thieleman. Het prachtige beeld werd op 15 september in 2018 onthuld door zijn dochter Ingrid.