5x terug in de tijd
Het komt vast vaak genoeg voor dat je over iets praat waar de jongere generatie geen idee van heeft… Er zijn verschillende panden en plaatsen in Terneuzen waar het ene deel inwoners heel veel over kan vertellen, terwijl het andere deel zich afvraagt in welke eeuw dit dan allemaal heeft afgespeeld. Tijd voor wat opfrissing dus!
1. De Watertoren
Iedereen kent dat grote gebouw wel, waarschijnlijk éen van de opvallendste gebouwen van de stad: het Waterfront flatgebouw. Het zal misschien een grote schok zijn, maar dit heeft er niet altijd gestaan! Er stond namelijk eerst een Watertoren (toren met waterreservoir bovenin). De meningen over het weghalen van de Watertoren zijn verdeeld, maar laten we daarom juist de herinneringen blijven ophalen…
2. De veerboot
Kan je het je voorstellen dat je er anderhalf uur over zou doen om naar de overkant te gaan? Het was toch echt zo! Voor de Westerscheldetunnel in 2003 geopend werd, moest je met de boot over om naar de overkant te gaan. Dit was de welbekende veerdienst Hoedekenskerke-Terneuzen. Meer info kun je HIER vinden.

3. Molen
Ja, Terneuzen had wel een molen! Deze stond net achter de markt, waar vroeger de haven lag. De stadsmolen was een vervangende molen van de houten molen die er eerst stond. De bovenkant van de molen is er in 1917 al vanaf gehaald, maar de onderkant bleef nog lang staan. Verhalen gaan dat de onderkant als zondagsschool, jeugdcafé en uitkijkpunt heeft gefunctioneerd! In de jaren 80 is de hele molen gesloopt. Als je meer wilt zien of weten over deze molen kijk dan HIER.

4. Muziektent
Vroeger stond er zoals in vele steden ook een muziektent in Terneuzen op de markt! Hier werden regelmatig concerten gegeven door muziekverenigingen bijvoorbeeld. Op de foto zie je ook de grote weekmarkt in Terneuzen. Deze was vroeger ontzettend groot, doordat Terneuzen een echte havenstad was met de daarbij komende handel!
Bron: Staatspareltjes.nl
5. Schepen door Terneuzen
Wachten op een open brug? Dat kennen veel mensen in Terneuzen niet, omdat je overal door kan rijden door het geweldige sluizencomplex in Terneuzen. Dit was dus niet altijd zo! Vroeger voeren de schepen gewoon door Terneuzen. Langs het huidige Schuttershof gebouw, door naar de Oostkolk, waar nu de parkeergarage onder ligt, zo door naar de Westerschelde. Hierdoor moest je soms wel eens wachten op de brug, maar ook toen werd hier al over nagedacht. Er waren daarom meerdere bruggetjes bij de Axelse Dam, op de plek waar nu het bruggetje bij het politiebureau ligt en tussen de blokken en het oostelijk bolwerk in. Er was zelfs nog een haventje waar nu de Steenen Beer is!
Foto uit 1965. Bron: http://fotos.serc.nl/