• Vliegende Hollander by night

Activiteiten 75 jaar vrijheid

De slag om de Schelde, al weer 75 jaar geleden. Duizenden soldaten hebben hier gestreden voor de vrijheid die we vandaag de dag nog steeds hebben. De start van de viering op 31 augustus was natuurlijk een groot succes, maar hoe wordt 75 jaar vrijheid verder gevierd? We hebben een paar activiteiten in de gemeente op een rijtje gezet:

Vrijheidsspelen
Vrijdag 20 september wordt er voor alle achtstegroepers van basisscholen in Terneuzen Vrijheidsspelen georganiseerd in sportpark Oude Vaart. Van 9 uur tot 16 uur zullen leerlingen kennis maken met verschillende sporten en elkaars opvatting over vrijheid door middel van clinics. De leerlingen werken op school al aan het thema ‘vrijheid’ door spandoeken te maken met teksten en woorden die daarbij passen ter voorbereiding van de Vrijheidsspelen. Daarnaast is er voor de leerlingen een vrijheidslunch en vrijheidsfeest georganiseerd.

Iedereen is welkom om de leerlingen aan te moedigen tijdens de spelen!

Bevrijdingsmonument
Vrijdag 20 september om 15.30 wordt het Poolse bevrijdingsmonument aan de Derde Verkorting onthult in Axel. Er zijn veel donaties gedaan om dit monument te realiseren. Er is een mooi programma met muziek en een herdenking. Zo wordt het een mooi eerbetoon aan de Poolse mensen. De oproep om te komen doen Mario Maas, Sankie Koster, Wim Kooijman en Frank Deij van de werkgroep Bevrijding 1944 uit Axel en is vooral voor donateurs bedoeld.

Vrijheidsoptocht
Meedoen aan een echte vrijheidsoptocht? Dat kan! Kom zaterdag 21 september om 18.30 naar de hoek Oudeweg/ Oude Spoorstraaten loop mee. De tocht wordt begeleid door verschillende muziekkorpsen en oude legervoertuigen. Aansluitend op de tocht is de taptoe in Axel om 19.30 uur. Deze zal plaatsvinden op het John F. Kennedyplein en is met medewerking van Chr. Drumfanfare Hosanna. Meer informatie vind je HIER!

Bevrijdingsconcert
Zaterdag 21 september is er van 19.30 uur tot 21.30 uur een bevrijdingsconcert in de Grote Kerk in Terneuzen. Het bestaat uit André van Vliet op het orgel met medewerking van Chr. Gemende zangvereniging ‘met hart en stem’ en van Chr. Mannenkoor ‘Zeeuws-Vlaanderen’. Alles zal in het teken staan van 75 jaar vrijheid. Klik HIER voor meer informatie over dit concert.

Exposities
Museum Het Warenhuis Land van Axel. In dit museum dat uit drie delen bestaat zijn drie deelexposities ingericht voor 75 jaar bevrijding. In de Watertoren wordt een indruk gegeven van de onderwaterzetting van Axel in 1944 door middel van een foto expositie. In de Stadsmolen worden foto’s van de schade getoond, die is aangericht door granaten en bommen tijdens de oorlog in Axel. Ten slotte wordt er in het museum Het Warenhuis een fototentoonstelling speciaal voor één Poolse familie ingericht in een ruimte. Szydłowski staat model voor de Poolse bevrijders in Axel, maar er is heel weinig bekend over hoe zijn leven er verder uit zag. Hier kan je dus meer over leren tijdens een bezoek aan het museum. De toegankelijkheid is gratis. In september en oktober zijn er rondleidingen en filmavonden. Kijk voor meer informatie HIER!

Tentoonstellingen
Altijd al benieuwd hoe het was om naar school te gaan in tijden van de oorlog? Het Schoolmuseum in Terneuzen heeft een wisseltentoonstelling tot en met 30 november 2019 over de tijd op de basisschool in de oorlog. Als je enkel de wisseltentoonstelling wilt bezoeken is de toegangsprijs € 2,- voor volwassenen en € 1,- voor kinderen tot 12 jaar. Meer informatie over de tentoonstelling vind je HIER.

Van 5 september tot en met 2 december 2019 is er in het Industrieel Museum in Sas van Gent een wisseltentoonstelling over industrie en de rol van bruggen en sluizen tijdens de oorlog. Speciaal onderdeel van de collectie is de Matchless G3L motor, een motor in oorlogstijd. Meer informatie vind je HIER.