• Vliegende Hollander by night

Alpaca world Koewacht

Daar zitten we dan, in de auto richting Koewacht. Er vallen wat druppels, maar het zou de rest van de middag droog blijven.. fingers crossed. En trouwens, enkele druppels mogen de pret niet drukken, want wij gaan namelijk naar Alpaca World! We rijden langs een omheinde wei en spotten de eerste alpaca’s. Nadat we de lange oprit opgereden zijn, worden we enthousiast begroet door eigenaar Martin. Onder het genot van een theetje vertelt hij ons eerst alles over het ontstaan van Alpaca World.

“Ik heb altijd al een passie voor dieren gehad. Zo’n drie jaar geleden besloot ik om mijn diploma erkend hondenfokker te halen aan het Groenhorst collega in Barneveld. Op een dag stonden er alpaca’s op het terrein, en was op slag verliefd op die beesten. Ik wist nog niks over deze dieren, dus ben op onderzoek gegaan bij collega alpaca fokkers, heb mijn eigen erkenning gehaald en ben voorzichtig gestart. Alpaca’s zijn echte kudde dieren, dus je start altijd met drie alpaca’s.
In totaal zijn er zo’n 22 kleuren! Het zijn net voetbalplaatjes en wil je ze allemaal hebben. Na 2,5 jaar heb ik momenteel vijf mannetjes, vijf vrouwtjes en twee veulentjes.”

Voedertijd! Martin tovert grote plasticbakken tevoorschijn en vult ze met eten voor de alpaca’s. We lopen met de bakken eerst richting de voorkant van het terrein. In deze weide staan enkel de vrouwtjes met de twee veulentjes. Terwijl we erheen lopen vertelt Martin ons alle in’s en out’s over alpaca’s en zijn boerderij.

“Eigenlijk ben ik pas een jaar geleden geopend voor publiek. Ik merkte dat er veel behoefte en interesse was in deze diersoort en kennismaking hiermee. Op social media plaatste ik af en toe wat foto’s, en daar werd altijd positief op gereageerd. Je kunt bij Alpaca-World terecht voor een meet & greet of wandeling met de alpaca’s, boerengolf of een picknick/high-tea tussen de alpaca’s. De meet & greet is ideaal voor kinderen, je loopt tussen de alpaca’s, mag ze voeren en aaien. De wandeling is ook heel leuk, deze is namelijk zo’n twee uur lang. Tussendoor vertel ik natuurlijk alles over deze bijzondere dieren. Voor bedrijfsuitjes, kinderfeestjes of andere feestelijke gelegenheden is boerengolf of een high tea wel echt een aanrader. Voor de high tea werk ik samen met Tea, cakes & company in Axel.”

Terwijl de vrouwtjes gretig uit de bakken voer eten, komen de twee veulentjes ook nieuwsgierig neuzen. Het zijn redelijk schuwe dieren, die zich niet makkelijk laten aaien. Martin noemt alle namen van de alpaca’s op, en vertelt ons hoe ze aan hun naam komen. Als je het dier zelf gefokt hebt, mag je zelf de naam verzinnen en in het stamboek register registreren. Via een fokker heeft het dier al een naam, en moet je die aanhouden.

Nadat de vrouwtjes uitgegeten zijn, vertrekken we richting de mannetjes. Deze zijn duidelijk een stuk minder schuw en een aantal laten zich makkelijk aaien. Wat zijn ze zacht! Ze staan in een wei waar ook een aantal picknick tafels staan. Hoe leuk is dat, tussen de alpaca’s eten. Hiervoor komen we zeker terug! Het begint helaas te regenen, dus ronden we ons bezoek af. Martin vertelt ons tot slot nog dat Alpaca-World het hele jaar open is, maar dat je niet zomaar binnen kan komen waaien. Iedereen is welkom, maar wel op afspraak. Meer informatie en reserveren kan via: www.alpaca-world.nl