“De altijd goed aanwezige sfeer nodigt uit om naar binnen te gaan”
Voor hem staat Porgy & Bess voor een ontmoetingsplaats waar je als bezoeker de sfeer kunt proeven van de plaats waar de ‘blues’ is ontstaan, in het diepe warme zuiden van de Verenigde Staten van Noord-Amerika, de ‘Cottonfields’. Roelf Zuur uit Rotterdam komt er nog steeds graag. “De altijd goed aanwezige sfeer nodigt uit om naar binnen te gaan.”
Zelf is Roelf niet betrokken geweest bij de oprichting van Porgy & Bess in 1957. Als kleine jongen vertrok hij wegens de benoeming van zijn vader in Rotterdam al in 1952 naar die stad, om daar “in relatie tot een evenwichtige aansluiting op het onderwijs, de middelbare school te gaan volgen. Mijn moeder, broer en zus kwamen een jaar later vanuit Terneuzen naar Rotterdam, omdat toen pas de gewenste huisvesting was gevonden.”
Een goede vriend van Roelf, Rien Verbrugge -nu nog woonachtig in Terneuzen- was zijdelings wel bij de oprichting van het cultuurhuis betrokken. “Als amateurmusicus speelde hij er veel, zo’n honderdtal sessies zeker. Hij en zijn klasgenoten van de toenmalige HBS bezochten vanaf 1957 Porgy & Bess om daar hun boterham op te eten. Ook brachten ze er hun vrije tijd door.”
Verbondenheid
In de loop van de jaren kreeg het bar-jazzcafé een rijk gevuld en gevarieerd programma waar bekende jazzmusici van wereldformaat optraden. Dat is volgens Roelf de sterke kracht van Porgy & Bess. “Vele bekende personen uit onze samenleving, ook internationaal, hebben deze locatie bezocht. Porgy & Bess is een gelegenheid die borg staat voor ontmoeting tussen jong en oud, zonder generatiekloof. Dat zorgt ervoor dat de verbondenheid wordt vergroot en de contacten tussen mensen onderling kunnen verstevigen.”
Ook dit etablissement kende zijn zorgelijke tijden. Er was een groot dieptepunt in het 60-jarig bestaan van Porgy & Bess, meent Roelf. “Een kentering bij de komst van discotheken bleef niet uit. De toenmalige eigenaar wilde de sfeer behouden. In de keren dat ik Terneuzen bezocht, trof ik het altijd. Ik hoop dan ook dat de lange traditie die deze plek kent, tot in lengte van jaren zal blijven gewaarborgd. Voor de Stichting ligt hier een belangrijke taak.”
Het is de wens van Roelf, die nog steeds affiniteit met Terneuzen heeft, dat alle liefhebbers van jazz en blues, “hierbij denkende aan de Terneuzenaren en ook mensen van buiten de gemeente, deze plek kunnen blijven bezoeken. Al was het alleen maar om de geschiedenis van de oprichter van deze locatie, Frank Koulen, in ere te houden. Er zijn zelfs plannen om een standbeeld voor hem op te richten.
Foto: Roelf Zuur in 1956 en recentelijk