• Vliegende Hollander by night

AT HOME ABROAD: EXPATS IN BEELD

Expats in Zeeuws-Vlaanderen, die zijn er genoeg. Wie zijn zij en wat vinden zij van de Nederlandse cultuur en regio? Zijn wij inderdaad op klompen lopende reuzen die lange fietstochten maken langs tulpenvelden en in een kringetje zitten tijdens verjaardagen terwijl de blokjes kaas doorgegeven worden? (Oeps, guilty!)
Onze stagiaire Maaike is voor haar onderzoek op pad gegaan en heeft verschillende expats een aantal vragen gesteld om hier een duidelijker beeld van te krijgen. Het eerste interview lees je hier. Ze sprak voor haar tweede interview met João Neves . Hij is samen met zijn vrouw en kinderen naar Zeeuws-Vlaanderen verhuisd voor het werk van zijn vrouw.

Hoe was het om uit te kijken naar de grote verhuizing?

We zijn van Sao Paolo eerst verhuisd naar Amerika. Daar hebben we ongeveer elf jaar gewoond. Toen deed zicht de kans voor om naar Nederland te gaan voor het werk van mijn vrouw dus hebben we die kans aangegrepen. Omdat we al een keer verhuisd zijn naar een ander land, was het voor ons niet heel spannend. We zijn een keer naar Nederland gekomen om te kijken voor een huis en scholen voor onze kinderen. We werden goed geholpen door de lokale bevolking.

Hoe waren de eerste maanden toen je hier woonde?

De eerste maanden waren interessant omdat je in een hele nieuwe cultuur komt. Het was voor ons niet de eerste keer in een nieuwe cultuur dus het was niet heel spannend. Wanneer je vaak verhuisd naar een ander land, leer je de verschillende culturen respecteren en je probeert je zo goed mogelijk in te leven. Ik vind het persoonlijk heel interessant om alles te weten te komen van een nieuwe cultuur.

Hoe vind je het leven in Zeeuws-Vlaanderen?

Ik ben eigenlijk een stadsmens. Ik vind Amsterdam geweldig. Het is een unieke stad. Maar we vinden het hier ook heel fijn. Ik houd erg van geschiedenis en we vinden het fijn om door de stad te wandelen. Als we in een nieuwe stad zijn, gaan we vaak naar historische plekken. In Terneuzen zijn goede restaurants. In de omgeving kunnen we met het gezin een fietstocht maken en ergens eten.

Wat is belangrijk voor een expat om een fijne tijd te hebben denk je?

In Nederland zijn de mensen erg open minded, dat vind ik heel prettig. Je wordt hier geaccepteerd zoals je bent. Wanneer je als expat naar een ander land gaat, is het belangrijk dat je je verdiept in de cultuur en dat je ook open minded bent, en wees positief.