• Vliegende Hollander by night

At home abroad: expats in beeld

Expats in Zeeuws-Vlaanderen, die zijn er genoeg. Wie zijn zij en wat vinden zij van de Nederlandse cultuur en regio? Zijn wij inderdaad op klompen lopende reuzen die lange fietstochten maken langs tulpenvelden en in een kringetje zitten tijdens verjaardagen terwijl de blokjes kaas doorgegeven worden? (Oeps, guilty!)
Onze stagiaire Maaike is voor haar onderzoek op pad gegaan en heeft verschillende expats een aantal vragen gesteld om hier een duidelijker beeld van te krijgen. Ze sprak voor het eerste interview met Krystal Pollitz. Krystal is met haar gezin vanuit de Verenigde Staten naar Zeeuws-Vlaanderen verhuisd voor het werk van haar man.

Hoe was het om uit te kijken naar de grote verhuizing?

Voor mij was het redelijk stressvol. Er moesten veel papieren geregeld worden. We wilden graag wat persoonlijke spullen meenemen en de hond kon natuurlijk niet achterblijven. Het is gek om je huis te verkopen en in een nieuw huis te gaan wonen wat je eigenlijk nog niet hebt gezien. We zijn wel op huizenjacht gegaan, ongeveer drie maanden voordat we hier kwamen wonen. We hebben uiteindelijk uit zes huizen gekozen. Toen we hier aankwamen konden we nog niet in ons huis. Onze meubels waren er nog niet en dus hebben we ongeveer een maand uit onze koffer geleefd. Uiteindelijk is alles goed gekomen en hebben we nu een fijne plek.

Hoe waren de eerste maanden toen je hier woonde?

De eerste maanden waren moeilijk. We spraken de Nederlandse taal nog niet zo goed. De kinderen hebben de taal in een jaar geleerd terwijl wij, als ouders, nog moeite hebben. Eigenlijk moet je alles opnieuw uitvinden. Voornamelijk de culturele verschillen waren soms wennen. In Nederland is het bijvoorbeeld normaal dat je pakketje bij de buren wordt afgeleverd als je niet thuis bent. Dat gebeurt niet in de Verenigde Staten.

Hoe vind je het leven in Zeeuws-Vlaanderen?

Het is hier lekker rustig, er is veel natuur en de mensen zijn erg behulpzaam. De inwoners zijn vriendelijk en willen ons graag helpen om ons hier prettig te laten voelen. Dat lukt ook goed. We kunnen ze eigenlijk alles vragen. Zeeuws-Vlaanderen is echt ons thuis geworden. We zijn niet persé stadsmensen dus het is fijn om de natuur dicht bij te hebben. We hebben uitstapjes gedaan naar andere steden in het zuiden van Nederland en België.

Wat is belangrijk voor een expat om een fijne tijd te hebben denk je?

Ik denk dat het heel belangrijk is om je open te stellen aan het avontuur dat je aangaat. Wanneer je een open houding hebt, open staat voor nieuwe ervaringen en uitdagingen, je een geweldige tijd hebt. Er is hier zo veel te ontdekken en te leren. Je kunt nieuwe vrienden maken, iets doen wat je normaal niet zou doen in je thuisland. Ik ben bijvoorbeeld een foodblog begonnen. Ik heb voorheen gewerkt in de marketing branche en ik wil graag mijn skills behouden.