• Vliegende Hollander by night

New in Town! Atelier van Joke Deij

Wie wel wat vrolijkheid en kleur kan gebruiken in zijn of haar interieur, moet zeker eens een kijkje gaan nemen op de hoek van de Havenstraat. Sinds kort zijn hier namelijk de ateliers te vinden van Joke Deij en Andrea Janssens. Vandaag stellen wij Joke Deij en haar werk voor. 

Joke Deij is geen onbekende in Terneuzen; de afgelopen 33 jaar heeft ze gewerkt bij Schipper Accountants en daarvoor bij diverse gemeentelijke diensten. Haar atelier is gevuld met kleurrijke werken; van torso’s en vazen tot spaarpotjes voor kinderen. Joke haar kunst richt zich voornamelijk op het beschilderen van (alledaagse) voorwerpen van allerlei materialen zoals hout, kunststof, porselein en glas. Hierbij gaat ze intuïtief te werk; voordat ze begint aan een ontwerp heeft ze geen specifiek plan. Ze heeft een voorwerp en een aantal kleuren en laat zich vervolgens leiden door haar gevoel. Op deze manier maakt ze al haar kunstwerken.

Joke Deij Atelier Terneuzen

“Eigenlijk ben ik altijd al creatief geweest, maar sinds 4 jaar ben ik serieus bezig met schilderen. Ik begon enkele jaren geleden met het beschilderen van voorwerpen in felle kleuren, onder het motto “geef kleur aan uw interieur.” Een tijdje geleden ben ik met pensioen gegaan, waardoor ik veel meer tijd heb om aan mijn kunst te werken. Nu heb ik al zoveel werk gemaakt, dat ik genoeg heb om het tentoon te stellen en te verkopen. Elk stuk is uniek, zo weet je zeker dat niemand anders hetzelfde heeft en koop je een bijzonder cadeau.”

Het pand aan de Havenstraat stond al een tijdje leeg en Joke was op zoek naar een plek om haar kunstwerken tentoon te stellen en te verkopen. Toen ze hoorde dat er nog een plekje vrij was in het pand, wilde ze daar graag gebruik van maken. Binnen het pand bevinden zich nu twee ateliers; Joke deelt het pand namelijk met Andrea Janssens.

Tot slot vroegen we de kunstenares wat ze als inspiratiebron zou gebruiken als zij een kunstwerk zou maken over Terneuzen. “Er zijn natuurlijk veel mooie plekken in en om Terneuzen die je als inspiratiebron zou kunnen gebruiken. Ik denk dat ik binnenkort het nieuwe standbeeld van de Neuzen als goede inspiratiebron zal kunnen gebruiken. Maar daarnaast vind ik de sluizen ook een mooie inspiratiebron; er is daar altijd zoveel gaande.”

Hopelijk kunnen we binnenkort allemaal genieten van de mooie kunstwerken van Joke. Tot die tijd kun je alvast een glimp van haar werk zien in de etalage van het atelier. Kom jij ook een keer kijken?