Terneuzen stad aan het water

Terneuzen is een stoere havenstad, maar vooral ook gastvrije stad aan het water. Terneuzen is een stad die je moet ontdekken. De stad heeft een sterke band met het water, die nog duidelijk zichtbaar en voelbaar is. Terneuzen biedt diverse (water)recreatiemogelijkheden, het heeft een gastvrije binnenstad met diverse winkel- en horeca-gelegenheden en meer monumenten dan je misschien zou denken. Maar laten we beginnen bij het begin. Hoe is Terneuzen ontstaan?

Ontstaansgeschiedenis

In 1325 wordt voor het eerst melding gemaakt van Ter Nose (Terneuzen). Het bestond destijds uit een kleine nederzetting, die langs en op een gedeelte van de Middeleeuwse Landdijk was gebouwd (de huidige Noordstraat). De nederzetting was goed gelegen aan een knooppunt van waterwegen, zoals de Honte (de huidige Westerschelde) en verschillende turf- of moervaarten, onder andere de Blide en de Gentse Vaart. Hoewel er naar alle waarschijnlijkheid al vanaf het ontstaan van de nederzetting sprake was van (bescheiden) havenactiviteiten, werd pas in 1460 voor het eerst melding gemaakt van een Terneuzense haven. Deze haven was van oudsher gelegen op de plek van de huidige Markt. Bijna 400 jaar lang zou deze situatie zo blijven: pas in het midden van de 19e eeuw wordt deze (middeleeuwse) stadshaven fasegewijs gedempt en ontstaat het huidige marktplein.

In 1491 krijgt Terneuzen voor de eerste keer (bescheiden) verdedigingswerken naar aanleiding van de strijd tussen Maximiliaan van Oostenrijk en de stad Gent. Deze verdedigingswerken worden al snel verwaarloosd en pas in 1575 is er pas sprake van een flinke versterking als de Spaanse koning Philips II de omwalling van de nederzetting Terneuzen en de bouw van het fort Aldano verordonneert. Dit nog niet afgebouwde Spaanse fort wordt al in 1583 veroverd door de Nederlandse opstandelingen onder Philips van Hohenlohe. Vanwege de ligging van dit nieuwe ‘’Nederlandse’’ bruggehoofd omringd door Spaans gebied, krijgt Terneuzen door prins Willem van Oranje op 23 april 1584 stadsrechten. De stad Terneuzen is een feit.

Facebook berichten

Bekijk onze laatste berichten en blijf op de hoogte!

NieuwsBerichten

Vacature promotieteam

10 augustus 2023

Ben jij op zoek naar een leuke en dynamische weekend bijbaan waar je… Lees verder..

Op de kaart – India

13 september 2023

We namen een kijkje in de keuken bij Sweta. Sweta is overgekomen vanuit… Lees verder..