• Vliegende Hollander by night

Bibliotheek Terneuzen – 1 jaar na opening

Op zaterdag 11 maart 2023 is Bibliotheek Terneuzen precies een jaar open op de locatie Bellevue in Terneuzen. We zijn benieuwd hoe het op de nieuwe locatie bevalt en spraken Rudi Crombeen, directeur van Stichting Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen.

“Hoe de nieuwe locatie bevalt? In één woord: super! Om verschillende redenen. Een van de redenen is dat we de 12+ jeugd weer binnen zien. Dat komt onder meer omdat we speciale studie- en stilteruimtes hebben ingericht, voorzien van WiFi en stroom. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, de jongeren komen weer naar de bieb om te leren. Er hangt een fijne sfeer. Over het algemeen genomen zien we veel nieuwe gezichten. De ‘Kop van Noord’ ligt op de looproute naar het centrum waardoor mensen sneller binnenstappen. De oude vertrouwde bezoekers blijven ook gewoon komen.”
Rudi vervolgt: “Daarnaast beschikt deze locatie over een grote vergaderzaal die naar behoefte en omvang in drie zalen op te delen is. De zalen gebruiken we niet alleen voor eigen lezingen en activiteiten maar verhuren we ook aan externen. Aan bedrijven, verenigingen, stichtingen en scholen. Samen met Family Terneuzen die naast ons zit, kunnen we nu ook een goede kop koffie, lunch of diner bij de verhuur aanbieden. Een nieuwe locatie en inrichting, dat doet toch wat. In het begin hadden we veel aanloop, iedereen was nieuwsgierig naar de nieuwe bibliotheek en wilde zien hoe het eruit zag. Maar die aanloop stopt gelukkig niet. We hebben dit jaar meer dan 100.000 bezoekers gehad!”

Nautische inrichting
Bibliotheek Terneuzen is gevestigd in De Kampanje. “Een campagnedek is het verhoogde dek van een VOC-schip”, licht Rudi toe. “Het trapsgewijze zie je in het gebouw terug. We dachten, laten we de inrichting van de bieb ook nautisch oppakken. Dat gaf ons een houvast voor de inrichting en aankleding. Er is een duidelijke link met havenstad Terneuzen. Je kunt meer dan 30 nautisch georiënteerde elementen terugvinden in ons gebouw. De vuurtoren bij binnenkomst en de print op de muur van de kinderafdeling vallen natuurlijk gelijk op, maar er zijn ook andere maritieme elementen waar je iets meer moeite voor moet doen om ze te zien.”

Buurman Family Terneuzen
Family Terneuzen opende in september 2022 haar deuren. Rudi: “Vanaf het moment dat de eerste contacten met Family Terneuzen waren gelegd, waren beide partijen gelijk enthousiast om samen te werken. De inrichting van het gebouw leent zich er ook goed voor. Er is een doorgang tussen Family Terneuzen en Bibliotheek Terneuzen. We hebben gezellige zitjes en een leestafel in onze ruimte gecreëerd waar je op je gemakje kunt lezen en tegelijkertijd van een kopje koffie of bakje thee met iets lekkers kunt genieten. Met een QR-code kun je eenvoudig je bestelling plaatsen en je drankje en hapje worden bij jou op tafel geserveerd. We merken dat bezoekers hierdoor langer in de bieb verblijven.”

Meer dan een ‘boekje-halen-boekje-brengen fabriek’
De functie van een bibliotheek is in de loop der jaren veranderd. Het aanbod op taal- en digitaal onderwijs is breder geworden. Rudi: “De bieb is ontstaan met één doelstelling: iedereen moet mee kunnen doen met de maatschappij. Lezen en toegang tot kennis en informatie zijn daarbij essentieel. We geven veel taallessen en -trainingen, maar ook computerlessen en digitale lessen voor mensen die de eerste stapjes op internet willen zetten. Informatievergaring is steeds meer een digitaal verhaal geworden.”

“Daarnaast hebben we een rol van de overheid gekregen op het gebied van eenzaamheidsbestrijding en we zijn het centrale informatiepunt van de overheid voor mensen die zij zelf niet bereiken met digitale campagnes. Denk daarbij aan hulp bij het invullen van het donorregister, GGD testafspraken maken of online belastingaangiftes.”

Het meeste bijgebleven
“Wat mij het meest is bijgebleven het afgelopen jaar is de Nationale Wetenschapsdag. Een landelijk concept wat wij lokaal hebben uitgerold. Er waren twintig organisaties in onze bibliotheek aanwezig, waaronder Cargill, Dow en het Industrieel Museum, die diverse workshops en demonstraties gaven. Kinderen konden zelf ontdekken hoe leuk wetenschap kan zijn door zelf proefjes te doen, shampoo te maken of een zonne-energiebootje te bouwen. Het was een groot succes. De Wetenschapsdag zal ook dit jaar weer in de bibliotheek worden gehouden.”

De bibliotheek in Terneuzen probeert techniek voor iedereen toegankelijk te maken. “We hebben een speciale, permanente technische werkplaats met een VR bril, 3D printer, vlogstudio en verschillende computers. Iedereen kan op een laagdrempelige manier en zonder kosten kennis maken met deze technische installaties.”

De foto van Rudi is in de vlogstudio voor het green screen genomen. “Dat is weer eens wat anders dan tussen de boeken”, aldus Rudi.

Om nog even in technische sferen te blijven, van 1 tot en met 31 maart is de AI-Parade Zeeland te bezoeken in Bibliotheek Terneuzen. Tijdens de AI-Parade kom je door inspirerende lezingen, dialoogsessies, exposities en workshops meer te weten over Artificiële Intelligentie. Ook voor kinderen is er een leuk en leerzaam programma opgesteld met op 14 maart “Pret met Botje Bij” en op 15 maart een green screen activiteit waarbij je zelf de hoofdrol in een boek kunt spelen of jezelf in je eigen tekening kunt toveren.

Samenwerking (basis)scholen
De bibliotheek helpt scholen om het leesplezier van kinderen te bevorderen en de mediavaardigheden te vergroten. “Veel scholen hebben een leeskast met boeken uit de bibliotheek op school. Daarnaast kijken we samen met een onderwijsteam welke dienstverlening we kunnen aanbieden. Zo houden onze lees- en mediaconsulenten voorleesdagen op school en ontplooien we diverse activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Wat dat betreft is het wel leuk om te vermelden dat Den Haag met een vergrootglas naar Zeeuws-Vlaanderen kijkt. In bepaalde kamerstukken wordt Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen specifiek als voorbeeld benoemd. Het gaat dan over de samenwerking tussen bibliotheek, scholen en kinderopvang.”

Je bent van harte welkom!
Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen heeft 15 vestigingen. In de gemeente Terneuzen is er een bibliotheek in Biervliet, Sluiskil, Hoek, Koewacht, Sas van Gent, Philippine, Zaamslag, Axel en Terneuzen. Het aantal boeken en tijdschriften in de vestiging in Terneuzen bedraagt ongeveer 50.000 stuks. “In totaal werken zo’n 130 vrijwilligers bij de bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen. Daar zijn we enorm blij mee.”

Rudi wil nog één ding meegeven. “Ik ben inmiddels 14 jaar bij Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen werkzaam en roep al 14 jaar dat je ook zonder lidmaatschap binnen mag komen. Ook al heb je geen abonnement bij Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen, je bent van harte welkom om een tijdschrift of krantje te lezen, koffie te drinken en mensen te ontmoeten. Dat weten veel mensen niet. Deze ‘welkomheid’ hebben we geprobeerd in de aankleding en inrichting van de nieuwe bibliotheek mee te nemen. Ik zeg altijd: Mensen, kom naar de bieb, het is gezellig, leuk en leerzaam!”

Bibliotheek Terneuzen
📌 Bellevue 1, Terneuzen
T  085 0868110
💻 terneuzen@bibliotheekzeeuwsvlaanderen.nl