• Vliegende Hollander by night

Bibliotheek van de toekomst!

De bibliotheek van de toekomst: een plek om te leren voor jong en oud

De bibliotheek is al lang niet meer enkel een plek om boeken te lenen en terug te brengen. Met de plannen voor de nieuwe bieb, wil bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen laten zien dat een bieb niet alleen voor boeken is, maar voor een totaalervaring óók als het om nieuwe toepassingen qua media en technologie gaat. In de huidige bibliotheek zie je de ontwikkelingen van de afgelopen jaren al goed terug. De nieuwe bibliotheek zal echter de ruimte bieden om daarbij een échte belevingswereld te creëren waarbij je zodra je binnenstapt verlicht wordt met informatie. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Daar vertelt Rudi Crombeen, directeur bij Stichting Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen, meer over.

“Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen vind je in onze drie gemeentes ondertussen al op 14 vestigingen, we zijn bezig met een 15e vestiging in IJzendijke. De afgelopen jaren hebben we alle bibliotheken gemoderniseerd en de nieuwe bibliotheek in Terneuzen zal de kers op de taart zijn! Daarnaast hebben we nog 25 bibliotheken op scholen in Zeeuws-Vlaanderen. Dat zijn kleine ingerichte bibliotheken op basisscholen voor kinderen tot 12 jaar. Dit allemaal vanuit de visie om taalachterstanden zo vroeg mogelijk de kiem in te schoren. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er thuis steeds minder wordt voorgelezen en ook minder wordt gelezen, terwijl dit zo enorm helpt in de taalontwikkeling. Zeker op jonge leeftijd. We geven hier daarom extra aandacht aan en daar zijn we erg succesvol in. Het bibliotheek op school concept is een landelijk concept en wij zijn wel één van de voorbeeldregio’s. We hebben de visie om op elke basisschool een bibliotheek op school te hebben. We zitten nu ongeveer op de helft, dus we zijn goed op weg!”

Om ouders en kinderen toch meer te motiveren samen te gaan lezen loopt er in de gemeente het ‘Boekstart programma’ voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Wanneer ouders hun kinderen inschrijven bij de gemeente Terneuzen krijgen ze na een half jaar een brief dat er een cadeautje voor ze klaar ligt bij de bibliotheken in Zeeuws-Vlaanderen; een lidmaatschap voor hun kind, zodat ze van jongs af aan kunnen voorlezen en zo de taalontwikkeling kunnen stimuleren. Maar ook voor de ouder is er een gratis proefabonnement.

De ontwikkeling van de bibliotheek

Vergis je niet, met het brede scala aan fysieke boeken kom je de nazomerdagen zeker door, maar wist je dat de bibliotheek ook e-books aanbiedt? Ze hebben een database met maar liefst 35.000 boeken. Zo heb je tijdens je volgende vakantie of weekendje weg altijd genoeg plek in je koffer om je boeken mee te nemen. Dat is echter niet de enige ontwikkeling van de bibliotheek; zo kun je in Zeeuws-Vlaanderen met jouw biebpas bij alle Zeeuwse vestigingen boeken halen en inleveren. Zo kun jij dat boek wat je in Terneuzen hebt gevonden, bijvoorbeeld inleveren in Biervliet. Dankzij de handige app is ook het verlengen van boeken een eitje geworden en kun je online boeken reserveren en naar jouw favoriete vestiging laten komen.

“Naast dat je boeken kan lenen en terugbrengen, zijn we ook steeds meer een verblijfsruimte geworden. Waar mensen die eenzaam zijn koffie kunnen komen drinken, een tijdschrift kunnen lezen aan tafel en toch in contact komen met mensen. Wat we ook steeds meer worden is een instituut waarbij we lesgeven en cursussen geven aan mensen met allerlei achtergronden. Zo hebben we het taalcafé voor mensen die de Nederlandse taal willen leren en een tabletcafé voor mensen die met een tablet willen gaan werken maar geen idee hebben waar te beginnen. Daarnaast geven we trainingen en cursussen aan mensen die de eerste stappen op de computer willen zetten. Dit zijn vaak mensen die van niks, naar iets gaan. Wat we óók doen is een cursus DigID aanvragen geven, want er zijn nog zo’n 2.3 miljoen mensen in Nederland die dit niet hebben en toch wordt er steeds meer verwacht dat je deze zaken online regelt. Ook deze mensen helpen wij dus.”

De bibliotheek van de toekomst!

Zoals je kunt lezen hebben er de afgelopen jaren al veel ontwikkelingen plaatsgevonden bij de bibliotheek. Wanneer wij vragen hoe ze deze ontwikkelingen binnen het huidige pand hebben opgepakt antwoordt Rudi:

“Eigenlijk hebben we dat niet gedaan, omdat de ruimte hier niet geschikt is om die nieuwe ontwikkelingen ook inhoud te geven. We hebben vroeger plannen gehad om dit pand te verbouwen tot dé nieuwe bibliotheek, maar dat is er nooit van gekomen. Dus roeiden we met de riemen die we hadden, tot we nu dus de kans kregen om een mooie nieuwe bibliotheek te bouwen aan de kop van de Noordstraat bij de Kampanje. We hadden toen zoiets van: dan maken we er ook meteen een bibliotheek van de toekomst van.

Met die nieuwe ruimte krijgen we dus ook de ruimte om onze plannen en ontwikkelingen beter in te richten. Er komen een aantal mooie elementen in, waarbij je ziet dat die nieuwe bibliotheek echt meer inhoud heeft. Heel de inrichting weergeeft het nautische karakter van Terneuzen; dus als je straks binnenkomt zie je een immense vuurtoren bij de ingang en deze schijnt geen licht, maar informatie. Dat kan alles zijn wat je maar wilt – van de beelden van de olympische spelen tot de tussenstanden van de komende gemeenteraadsverkiezingen en de boeken van de week. Er komt bij de ingang ook een stukje horeca en je zult hier meteen de balie vinden voor het lenen en terugbrengen van boeken.”

Ondertussen laat Rudi vol trots de tekeningen van de nieuwe bibliotheek zien, waarop je duidelijk het nautische karakter terugziet. Het belooft een ware beleving te worden om de bibliotheek te bezoeken straks! Een bibliotheek als deze vind je nu vooral in de grote steden en als Terneuzen mogen wij trots zijn, dat ook wij straks een bibliotheek hebben van dat niveau. Ondertussen vertelt Rudi verder over de plannen:

“Studeren en werken op locatie wordt natuurlijk steeds belangrijker en ook dat faciliteren we straks nog beter in de nieuwe bibliotheek. Dit doen we door goed internet aan te bieden en diverse plekken waar je kunt gaan zitten om te werken. We geven daarnaast toegang tot databases met informatie die enkel toegankelijk zijn via het netwerk van de bibliotheek. Daar zien we steeds meer mensen gebruik van maken. Studeren en werken krijgen een nieuwe dimensie in deze ruimte.

Verder ben ik erg trots op hoe we de kinderafdeling vorm gaan geven; wederom met in gedachten het nautische karakter van Terneuzen. Als je de kinderafdeling oploopt loop je visueel door de zee en loop je vervolgens over het strand naar de duinen toe en elk element is hierbij een volgende leeftijdscategorie. Er komt op de kinderafdeling een heuse strandtent met een verdieping waar kinderen kunnen gaan spelen, lezen of voorgelezen worden. Verder komt er een beeldscherm waarop ze allerlei leer- en leesprogramma’s kunnen volgen.”

De Werkplaats en het informatiepunt Digitale Overheid

“Nog een bijzonder element in de nieuwe ruimte zal de Werkplaats zijn, waarbij we de bevolking van Zeeuws-Vlaanderen kennis laten maken met nieuwe technologieën. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een 3D- printer, VR-brillen en een green Wall, maar ook over bijvoorbeeld het opnemen van podcasts. Je zult hier verder moderne computers vinden om op te werken, mocht je zelf niet beschikken over een geschikte laptop.

Werk je liever wat meer in je eigen ‘cocon’ dan kun je gebruik maken van de werkruimtes die wij ‘de trein’ noemen. Je bent hier niet afgeschermd van geluid, maar je zit wel in je eigen hokje om rustig te kunnen werken of studeren. Voor de mensen die juist komen voor wat meer sociaal contact hebben we de leestafel bij de tijdschriften, met uitzicht op de straat en het nieuwe plein.

Het laatste speciale plekje in de nieuwe bibliotheek noemen we het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid), dit is geboren uit opdracht van Den Haag. De landelijke overheid communiceert steeds meer enkel nog digitaal en zoals we eerder al zeiden; 2,3 miljoen mensen hebben niet de middelen of de kennis om hiermee te werken. Via ons netwerk gaan we de papierenvariant aanbieden, maar worden medewerkers in de bibliotheek ook opgeleid om mensen goed door te kunnen verwijzen. Daarnaast bieden we nog steeds de cursussen en trainingen aan natuurlijk.”

Het plan is om nog dit jaar de nieuwe bibliotheek aan de kop van de Noordstraat te openen. De plannen zien er wat ons betreft in ieder geval veelbelovend uit en zullen een geweldige beleving bieden op verschillende vlakken! Wil je na het lezen van dit stuk het lezen zelf terug oppakken? De bibliotheek heeft met 14 locaties ook een locatie bij jou in de buurt. Dankzij de moderne ontwikkelingen kun jij online een kijkje nemen in de collectie, om te zien of jouw favoriete boeken beschikbaar zijn. Een kijkje nemen in de bibliotheek zelf is natuurlijk nog altijd het allerleukste, zeker wanneer de nieuwe locatie straks opent!