• Vliegende Hollander by night

Biervliet leeft naar 50ste editie Geuzenfeesten toe

Willen we de 50ste editie van de Geuzenfeesten weer een historische optocht? Dat was de vraag die het bestuur van de Geuzenfeesten zich vorig jaar stelde. Dan moet wel heel het dorp mee, was de conclusie. Tijdens de eerste openbare vergadering bleek het antwoord van alle 60 aanwezigen een volmondige ‘ja’ te zijn. “Tja, zonder historische taferelen en geuzenkledij is het geen jubileumeditie, dus hebben we de historische viering in gang gezet”, vertelt Ronny de Krijger, voorzitter van Stichting Geuzenfeesten Biervliet.

Voor deze lustrumeditie van de Geuzenfeesten – van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 mei –  wordt groots uitgepakt. “In plaats van een driedaags, wordt het een vierdaags dorpsfeest en door heel het dorp vinden donderdag en zaterdag historische taferelen plaats die het leven in de stad Biervliet in de Middeleeuwen uitbeelden. Er komt onder meer een herberg bij het dorpshuis, een bakkerij bij de molen en een Spanjaardenkamp waar de Geuzenopstand en de bevrijding van de Spanjaarden worden nagespeeld. Geen optocht, maar een dynamische route door heel het dorp. De Markt is ook dit jaar het centrum van alle festiviteiten. Daar zijn doorlopend muziekoptredens, entertainmentacts, spelkampen, kermisattracties en foodtrucks.”

Woensdag 17 mei gaan de Geuzenfeesten van start. “Als vanouds beginnen we om 14.00 uur met een seniorenmiddag en om 18.30 uur met de stadsloop. Daarna is er een valse startparty voor de jeugd en alle lopers. Donderdag wordt Biervliet om 8.00 uur wakker met de reveille die al 50 jaar door Koninklijke muziekvereniging Harmonie uit Biervliet wordt geblazen. Een uur later gaat de Haringrit van start die zoals gebruikelijk door ‘Motor Vrienden Biervliet’ georganiseerd wordt. Om 9.30 uur is de Oecumenische kerkdienst waar ook de burgemeester en wethouder bij aanwezig zijn. Met het optreden van muziekvereniging Harmonie en het rammeien van de poort worden de Geuzenfeesten officieel geopend en gaan de historische taferelen en diverse optredens van start.”

“Vrijdag vindt de jaarlijkse rommelmarkt plaats, voor de kids een act van Tijl Damen, een optreden van Wendy’s Dance & Defence en de befaamde touwtrekwedstrijden tussen de wijken. ’s Avonds sluiten we af met een Hollandse avond. Zaterdag kun je meedoen aan de wandel- en fietssneukeltocht die door mensen in en rond Biervliet is uitgezet, kun je nog een dag de historische taferelen aanschouwen en het West-Zeeuws-Vlaamse muziekfestival bijwonen waarbij een honderdtal muzikanten uit Zeeuws-Vlaanderen samen optreden.”

Ronny, werkzaam als GPS-coördinator bij Vervaet, is een geboren en getogen Biervlietenaar. Hij was 4 jaar toen hij in 1973 de eerste Geuzenfeesten meemaakte. “We liepen toen met het hele gezin en alle buren mee in de wijkloopgroep tijdens de historische optocht. Ik ben inmiddels 15 jaar actief bij de organisatie betrokken, waarvan 8 jaar in het bestuur. Ik vind de betrokkenheid van de dorpsbewoners bewonderingswaardig. Er heerst een groot gevoel van saamhorigheid en gezelligheid. Ieder jaar weer. We hebben een grote groep vrijwilligers van 125 mensen. Inwoners van Biervliet, leden van verschillende dorpsverenigingen, vriendengroepen (ook van buiten Biervliet) en onze brandweermannen hebben aangeboden om een handje te helpen. En gelukkig goede sponsoren waardoor we de activiteiten en optredens gratis aan kunnen bieden.”

Het bestuur en de vrijwilligers zijn druk bezig met de voorbereidingen. De eerste poort in de Braakmanlaan is herrezen en in de Weststraat hangen de banieren al vrolijk te wapperen. “De komende weken worden de andere drie toegangspoorten geplaatst en komt heel Biervliet vol met vlaggen te hangen. Het programma is inmiddels ook rond. De gouden editie wordt er één om nooit te vergeten!” Vives Les Gueux!

Kijk voor meer informatie, het ontstaan van de Geuzenfeesten en het volledige programma op www.geuzenbiervliet.nl.

Geuzenweetje
Wist je dat alle namen van de muzikanten die tijdens de Geuzenfeesten om 8.00 uur de reveille blazen, op een balk in de Hervormde Kerk in Biervliet geschreven staan? Al 50 jaar wordt de reveille door muzikanten van Koninklijke muziekvereniging Harmonie uit Biervliet geblazen. Een mooi eerbetoon.