• Vliegende Hollander by night

“Voor mij is Porgy & Bess thuiskomen, ook als er geen optreden is”

13 juni 2017
Porgy & Bess is voor haar een plaats waar ze kind aan huis is en zich erg mee vertrouwd voelt. “Voor mij is het thuiskomen, ook als er geen optreden is”, vertelt Katja Koulen, dochter van grondlegger van dit cultuurfenomeen Frank Koulen. “Vanaf mijn vroegste jeugd kwam ik als kind op zaterdagmiddag graag in de wolwinkel tegenover Porgy & Bess en dan huppelde ik heen en weer tussen de winkel en Porgy & Bess.” Echt spannend vond Katja de… Lees verder..

‘Porgy & Bess maakte van Terneuzen een echte culturele beleving’

06 juni 2017
Hij kwam er 25 jaar geleden als bezoeker en werd meteen getriggerd door de sfeer in Porgy & Bess. “Toen Porgy & Bess werd opgericht, was het dé tijd van de jazz. Helaas is dat nu voor de huidige generatie bijna verleden tijd. Niet verwonderlijk dat dit culturele podium daardoor een enorme trekker was. En het was vrij uniek voor Terneuzen, dé centrumplaats van Zeeuws-Vlaanderen”, blikt Jos van der Boom terug.   Porgy & Bess trok allerlei artiesten naar zich… Lees verder..

“De altijd goed aanwezige sfeer nodigt uit om naar binnen te gaan”

23 mei 2017
Voor hem staat Porgy & Bess voor een ontmoetingsplaats waar je als bezoeker de sfeer kunt proeven van de plaats waar de ‘blues’ is ontstaan, in het diepe warme zuiden van de Verenigde Staten van Noord-Amerika, de ‘Cottonfields’. Roelf Zuur uit Rotterdam komt er nog steeds graag. “De altijd goed aanwezige sfeer nodigt uit om naar binnen te gaan.”   Zelf is Roelf niet betrokken geweest bij de oprichting van Porgy & Bess in 1957. Als kleine jongen vertrok… Lees verder..

We voelen ons bevoorrecht met zo’n prachtig instituut van 60 jaar oud

17 mei 2017
Hij -en met hem de vrijwilligers van Porgy & Bess- voelt zich bevoorrecht met ‘zo’n prachtig instituut van 60 jaar oud’. Porgy & Bess is in de loop van de tijd volgens Hans Zuiderbaan, voorzitter van de programmastichting, uitgegroeid tot “een veelzijdig cultureel instituut dat gedreven wordt door een bonte schakering aan betrokkenen, vrijwilligers, bestuurders, programmeurs, barmedewerkers, kassabemanning, geluidsmensen, communicatie- en publiciteitsmensen en niet te vergeten … ons publiek.” “Ik ervaar het als een grote verantwoordelijkheid en gelukkig vaak… Lees verder..

“Hoeveel prachtige, interessante muzikale dingen ik heb mogen meemaken, zijn niet te tellen”

09 mei 2017
Hoeveel jaar komt ze er eigenlijk al? In 2018 wordt het 45 jaar. In de novembermaand van 1973, ze weet het nog goed, vond jazzliefhebster Hanna Schoen de weg naar Porgy & Bess. Het is een dame die graag de handen uit de mouwen steekt. “Voor ik het wist zat ik achter de kassa bij de entree tijdens het festival het jaar daarop. En enige tijd later achter de bonnenkassa”, blikt Hanna, nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen… Lees verder..

‘Het leek soms of mijn bed naast het orkest stond’

02 mei 2017
Hij woont al zijn hele leven ‘onder de rook’ van Porgy & Bess. “Dat Frank een creatieve geest had, blijkt wel uit het feit dat hij het idee had om alle winkels van binnenuit met elkaar te verbinden door een gat te hakken in de scheidingsmuren van de belendende winkels. Mijn vader deed direct mee. Daar bleef het echter bij, daar de andere buren niet mee konden doen omdat ze dan geen winkel meer overhielden”, zegt Toine Fassaert, buurman… Lees verder..

Joep Peeters haalt herinneringen op aan Porgy & Bess

25 april 2017
Joep Peeters. Muzikant, vriend van de familie Koulen, vriend en bewonderaar van de ploeg rond ‘De Neger’ en de mensen die helemaal in de geest van oprichter Frank Koulen Porgy & Bess hebben voortgezet, zelfs uitgebouwd tot officieel cultuurpodium. Door de streetparades leerde Joep Peeters het bruisende hart van Terneuzen op z’n duimpje kennen. Het leverde volgens eigen zeggen fantastische contacten op met de Terneuzenaren. Porgy & Bess noemt hij zijn ‘asielzoekerscentrum’ in Terneuzen. “Ik ben statushouder. Het waren… Lees verder..

Bij Porgy & Bess draait het om de liefde er iets moois van te maken

18 april 2017
Porgy & Bess is al jaren een begrip in zijn leven. Niet geheel toevallig, want de ouders van Pascal Meijer wonen achter Porgy & Bess. “Als de achterdeur van Porgy openstond, hoorde ik de meest spannende muziek. Ook waren er een aantal toneelvoorstellingen waar ik als kind bij ben geweest”, zegt Pascal, die binnen het cultuurhuis zorgdraagt voor de facilitaire zaken: de zaal, horeca en vrijwilligers. “Toen ik 15 jaar oud was, wilde ik op stap”, vertelt Pascal verder…. Lees verder..

Porgy & Bess vormt een onmisbare bouwsteen van Terneuzen

11 april 2017
‘Voor elk wat wils’. Dát is volgens Patrick Koulen (64) de kracht van cultuurhuis Porgy & Bess, dat een zeer brede programmering van verschillende muziek- en theaterstijlen herbergt. “Er is altijd wel iets te beleven voor een breed publiek, van jong tot oud. Dat is eigenlijk niet anders dan wat mijn vader ooit heeft bedoeld. ‘Is everybody happy’, daar ging het tóen om en daar gaat het nu nog steeds om.” Zorgen voor reuring is dan ook altijd het… Lees verder..

Kees Harreman verzorgt gracieus geluid bij jubilerend Porgy & Bess

30 maart 2017
Porgy & Bess loopt voor hem als een rode draad door zijn leven. Als tiener en jonge twintiger kwam geluidsman Kees Harreman al bij het cultuurpodium kijken en luisteren naar concerten. Inmiddels draagt Kees sinds 1994 zorg voor een goed geluid, waar hij veel voldoening voor zichzelf uit haalt. “Het mooist is als ik waardering krijg van de muzikanten én het publiek, dat ik dank krijg voor het goede geluid en muzikanten aangeven dat ze hopen snel weer terug… Lees verder..

Porgy & Bess en Terneuzen,
een gouden combinatie.

Het begon allemaal in 1944 toen Frank Koulen met de geallieerden Zeeuws-Vlaanderen hielp bevrijden. Hij kwam in Terneuzen, werd verliefd en trouwde met de Terneuzense Vera van den Bruele. In 1957 begon hij, tegenover de bekende wolwinkel van zijn schoonfamilie, een lunchroom; “Porgy en Bess” was geboren.

Hier kunt u genieten van een reeks persoonlijke verhalen over Porgy & Bess. Unieke verhalen, afkomstig van unieke personen. Elk op zijn of haar eigen wijze nauw verbonden met Porgy & Bess. Laat u meenemen en verrassen in deze bijzondere serie.

Al snel veranderde de lunchroom in een smeltkroes van menig muzieksoort, met als stokpaardje de jazzmuziek. De taartjes werden ingewisseld voor bier en Frank, zelf een fervent amateur trompettist, introduceerde tijdens de toen populaire Braderie de “New Orleans Streetparade” als eerste in Nederland.

In de loop der jaren slaagde hij er in vele groten uit de jazzwereld in Porgy en Bess te laten optreden. Oscar Harris en de Twinkle Stars traden regelmatig op voor een volle tent met swingende jongelui. Jimmy Witherspoon gaf een dubbelconcert met tweemaal een uitverkocht huis. Boy Edgar kwam voor een try-out naar Terneuzen met zijn big band waarin alle grote Amerikanen uit Europa speelden. Latere hoogtepunten waren Art Blakey & the Jazzmessengers en het Chet Baker Trio met Philip Catherine en Jean-Louis Rasinfosse. Ook groeide in zijn tijd het Schelde Jazz Festival uit tot een van de topfestivals in het land.

Frank overleed in 1985. Een aantal vrienden wilde niet accepteren dat het Jazzcafé zou verdwijnen, maar niemand wist wat er in het verschiet lag. Maar het lukte, met hulp van een bestuur, vrijwilligers, een deftig Comité van Aanbeveling, het bedrijfsleven, overheden en culturele instellingen. Het gebouw werd ingrijpend verbouwd waarbij veel zorg werd besteed om het oorspronkelijke karakter te behouden. De geest van Frank is nog steeds aanwezig en iedereen, artiesten en bezoekers, voelen zich altijd op hun gemak in Porgy & Bess.

Aanvankelijk bleven de activiteiten beperkt tot jazzconcerten en eenmaal per jaar het Schelde Jazz Festival. Maar er kwamen nieuwe initiatieven. De Stichting Blues Promotion werd opgericht. Al snel waren er maandelijks blues concerten met een geheel eigen sfeer en een zeer trouw publiek.  Ook werd Prometheus opgericht. Deze stichting organiseert met groot succes literaire activiteiten. In de loop van de jaren zijn bijna alle belangrijke Nederlandse en Vlaamse schrijvers met veel succes in Porgy & Bess opgetreden.

De directie van het Zuidlandtheater nam het initiatief om kamermuziek naar Porgy & Bess te brengen omdat de sfeer zich er beter toe leent dan in de grote zaal van het theater. Deze “Open Haard Concerten” zijn sindsdien een vaste waarde in het culturele leven van Terneuzen. Het Scheldetheater is nog steeds een belangrijke ondersteuner van deze concerten.  Freek de Jonge en Youp van ’t Hek deden enkele leesvoorstellingen om hun eerste schetsen van het nieuwe programma te proberen met publiek. De Franse cultuur wordt verzorgd door de plaatselijke afdeling van de Alliance Française en Toneelgroep Terneuzen brengt al jaren stukken in een schitterend decor in de achterzaal.

De Stichting Porgy & Jazz heeft inmiddels een imposante lijst successen op zijn naam. Musici van over de hele wereld kennen het podium en roemen het geweldige publiek en de gastvrijheid van de vrijwilligers.

De programmering is in de loop van de jaren steeds meer uitgebreid en het podium kende een groot aantal hoogtepunten: Betty Carter, Diana Krall, Toots Thielemans, Roy Hargrove, Mel Lewis, Al Cohn, Lee Konitz, Freddy Hubbard, Astrud Gilberto, Roberta Gambarini, Hein Van de Geyn, Chucho Valdez maar ook schrijvers als Hugo Claus, Adriaan van Dis, Bernlef, Conny Palmen, Anna Enquist, Cees Nooteboom, klassieke musici als Ivo Janssen, Mathieu van Bellen, Eliane Rodrigues, Marcel Worms, allen roemen de warme sfeer en de hartelijke ontvangst van het podium.

Het heden

Op dit moment vinden in Porgy & Bess gedurende het gehele jaar optredens plaats, gemiddeld tweemaal per week. Het gebeurt geregeld dat er meer dan 200 bezoekers worden verwelkomd, soms uit de verre omtrek in België en Nederland. Jazz, blues, literatuur, Franse cultuur, klassieke muziek, toneel komen allemaal aan bod.