• Vliegende Hollander by night

Cargill is Partner van Citymarketing Terneuzen

“We hebben verschillende redenen om Partner te worden van Stad Terneuzen. Zo vinden wij het belangrijk dat gemeente Terneuzen een aantrekkelijk woon- en werkklimaat heeft. Daarnaast leveren we graag een bijdrage aan de samenleving waarin wij actief zijn. Tot slot hopen we in de nabije toekomst nieuwe mensen aan te werven.” 

Leon Kalle is sinds twee jaar plantmanager bij Cargill in Sas van Gent. Hier werken circa 350 medewerkers aan de productie van ingrediënten op basis van tarwe en maïs. Cargill zelf is een internationaal bedrijf dat wereldwijd voedsel, landbouw, financiële en industriële producten en diensten levert. In totaal heeft Cargill 160.000 medewerkers in dienst. “Het is vrij uniek dat wij op één locatie twee grondstoffen verwerken. De grondstoffen komen veelal aan per schip vanuit Frankrijk en Duitsland. Uit tarwe maken we zetmeel en glucoseproducten. Van maïs maken we diverse zetmeelproducten. Al onze ingrediënten komen uit de natuur. Nadien worden ze voornamelijk verkocht aan producenten van voedingsmiddelen, zoals snoep, brood en soep.” 
 
Nieuwe fabriek 
Medio november neemt Cargill in Sas van Gent een nieuwe fabriek in gebruik.  Met de investering breidt Cargill het productieproces uit om koud oplosbaar zetmeel te maken. Wereldwijd stijgt de vraag naar producten waarin dat is verwerkt. Koud oplosbaar zetmeel wordt onder meer gebruikt in kant-en-klaarmaaltijden, sauzen, soepen, cakes en gebak. Om meer koud oplosbaar zetmeel te kunnen maken heeft Cargill een nieuwe fabriek gebouwd met twee nieuwe zogeheten roldrogers.  
 
Nieuwe instroom 
Vanwege de uitbreiding van de activiteiten is Cargill steeds op zoek naar nieuwe medewerkers. Dat zijn hoofdzakelijk mensen met een technische achtergrond en/of ervaring in controlekamers. “We merken dat het voor veel mensen nog een stap te ver is om in Zeeuws-Vlaanderen te komen wonen. Om die reden vinden wij het belangrijk om, samen met Stad Terneuzen, te laten zien wat deze regio te bieden heeft, zoals voordelig wonen, stranden en natuur dichtbij en veel ruimte. Anderzijds is het ook belangrijk om samen met andere bedrijven te investeren in de regio. Dat kan mooi onder de paraplu van Stad Terneuzen. Het is een wisselwerking: meer werkgelegenheid, wakkert het voorzieningenniveau aan en dat trekt weer meer nieuwe inwoners.” 
 
Steentje bijdragen 
Behalve het aantrekkelijk maken van de regio voor nieuwe medewerkers, heeft Cargill ook nadrukkelijk als doel te investeren in de samenleving waarin zij actief is. “We hebben een belangrijke rol in deze regio en vinden het onze verantwoordelijk om een steentje bij te dragen aan een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. Dat doen we op velerlei manieren. Zo hebben we op verschillende plaatsen AED’s  geplaatst en hebben we meegewerkt aan het opknappen van de middensluis in Sas van Gent. Onze bijdrage aan Stad Terneuzen kun je eveneens in dit licht zien.”