• Vliegende Hollander by night
  • Kies jij lokaal? Dan delen we allemaal! Dat geldt ook voor carnaval dit jaar. Jaarlijks stroomt Betekoppenstad vol met mensen vanuit de verschillende kernen in Terneuzen om carnaval te vieren. Dat we dit jaar geen carnaval kunnen vieren zoals we gewend zijn, betekent niet dat we helemaal geen carnaval kunnen vieren. Jeroen Lobstein van Carnavalsstichting de Betekoppen vertelt jou meer over hoe je toch een leutig en carnavalesk weekend tegemoet kunt gaan én daarnaast ook de carnavalsverenigingen een hart onder de riem kunt steken!

Kiezen=Delen: Betekoppenstad mee die daoge!

Kies jij lokaal? Dan delen we allemaal! Dat geldt ook voor carnaval dit jaar. Jaarlijks stroomt Betekoppenstad vol met mensen vanuit de verschillende kernen in Terneuzen om carnaval te vieren. Normaal gezien zouden veel mensen zich op dit moment aan het klaarstomen zijn voor de – voor veel Zeeuwen – leukste dagen van het jaar. De laatste puntjes op de ‘i’ zetten van de carnavalswagen en de kostuums klaar leggen om vijf dagen te gaan hossen. Wat missen we dat in deze periode!

Dat we dit jaar geen carnaval kunnen vieren zoals we gewend zijn, betekent niet dat we helemaal geen carnaval kunnen vieren. Jeroen Lobstein van Carnavalsstichting de Betekoppen vertelt jou meer over hoe je toch een leutig en carnavalesk weekend tegemoet kunt gaan én daarnaast ook de carnavalsverenigingen een hart onder de riem kunt steken!

Kiezen is delen, carnaval in Betekoppenstad 2021
Hoe ziet Carnaval er dit jaar uit bij de Leutfabriek?

De Leutfabriek is in Sas van Gent dé plek waar de meeste carnavalsverenigingen ieder jaar hun creaties maken. Door corona en de bijkomende maatregelen, zijn er maar weinig bouwactiviteiten. Normaal is het er in de maanden voorafgaand aan het carnaval een drukke bedoeling.

Betekoppen vieren het carnaval in de cafés en op straat. In de weken voorafgaand zijn er ook allerlei activiteiten om alvast een beetje in de stemming te komen. Dit jaar is het allemaal niet mogelijk. Maar… Natuurlijk laten we het carnaval niet zomaar voorbij gaan! We (en dat zijn alle Betekoppen) gaan toch carnaval vieren met z’n allen, maar dan digitaal: via BetekoppenFM.

We gaan leut maken en carnaval bij iedereen thuis bezorgen. Vanaf 12 februari 19:11 uur tot en met zondag 14 februari 23:11 uur zal BetekoppenFM dit voor iedereen regelen. Het is de bedoeling om het normale carnavalsprogramma, voor zover mogelijk, te vertalen naar een radioshow inclusief spraakmakende televisie.

Via een FM frequentie (106.7 FM) en een livestream zenden we tijdens het carnavalsweekend een dagvullend programma uit. Vanuit de studio zorgen we, op een veilige manier, dat er gewoon carnaval gevierd wordt vanuit de huiskamer. Uiteraard kan er deelgenomen worden aan allerlei leutige activiteiten zoals een pubquiz, spiekerscorner en een megabingo. Er kunnen platen aangevraagd worden en er worden prijzen uitgereikt voor onder andere het ‘schoonst versierde kot’ en het ‘schôônnst oud wijf’. In de studio komen allerlei spraakmakende gasten langs en op zondagmiddag kijken we met z’n allen naar de digitale optocht, waarover je meer vindt in het programma op de website.

Daarnaast zorgen we voor een carnavaleske lunch voor de ouderen uit ‘De Redoute’, bezorgen we fruitmandjes bij de zieken in Betekoppenstad en krijgt iedere leerling van de basisschool ‘De Statie’ een carnavalspakket. Verder wordt er voor de Beetezaadjes een Betespeurtocht en een Betejacht – Special Edition georganiseerd.

En dan is er ook nog de “hart onder de riem actie” ter ondersteuning van de Sasse Horeca. Door de verkoop van drankpakketten waaraan ook lokale ondernemers hun bijdrage geleverd hebben, geven we de Sasse Horeca een steuntje in de rug. Ook voor hen zijn het immers zware tijden.

Natuurlijk is de ‘Betekop’, de leutigste krant van Betekoppenstad en omstreken, net als voorgaande jaren weer bij iedereen op de mat gevallen. Een krant vol leutig nieuws en mooie verhalen van en over Betekoppen!

Hoe kunnen inwoners van de gemeente Terneuzen carnavalsverenigingen steunen dit jaar?

We hebben dit jaar een digitale collecte opgezet om alle activiteiten te bekostigen. Ook willen we op die manier een financiële ondersteuning geven aan de carnavalsverenigingen. Zij hebben het financieel niet makkelijk.

De Inwoners van de gemeente Terneuzen kunnen het carnaval in Betekoppenstad steunen door een financiële bijdrage over te maken op rekeningnummer NL38 RABO 0361472781 t.n.v. Carnavalstichting de Betekoppen.

Ook is er de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan www.betekoppenfm.nl door liedjes aan te vragen of te doneren. Dit alles kan via bovenstaande de website.

Waarom is het zo belangrijk om zeker nu de carnavalsverenigingen een hart onder de riem te steken door ze te steunen?

De carnavalsverenigingen kunnen dit jaar niet aan de optochten meedoen, hierdoor lopen ze prijzengeld mis. Het verkopen van hun creaties valt voor velen in deze tijd ook niet mee. Ook het bedrijfsleven moet op de centen letten, waardoor ook sponsorinkomsten minder zijn. Wat wel door gaat zijn hun vaste lasten.

Daarnaast is carnaval in Sas van Gent heel erg belangrijk voor de Sasse Gemeenschap. Carnaval is een sociale samenkomst die de Betekoppen met elkaar verbindt. Met elkaar moeten we er voor zorgen, dat iedereen ongeschonden uit deze moeilijke tijd komt, zodat we ook komend jaar weer met z’n allen carnaval kunnen vieren op een manier zoals we dat al jaren gewend zijn.

Vier jij carnaval ook digitaal mee dit jaar? Je vindt het hele programma van BetekoppenFM op de website. Wij wensen jullie een leutig en carnavalesk weekend!