• Vliegende Hollander by night

Alaaf! Het Carnavalsweekend staat voor de deur

Op verschillende plaatsen in de gemeente Terneuzen barst het feest los. Sas van Gent wordt omgetoverd in Betekoppenstad, in Philippine maken de Mosselkrauwers zich op voor onder meer de stoet aanstaande zaterdag en in Westdorpe luidt de lawaaioptocht vandaag, vrijdag 17 februari, het carnavalsweekend in. Drie van de vele carnavalsverenigingen vertellen wat ze gaan doen.

Prins Nielson van de Koeters uit Westdorpe: “Zoals ieder jaar starten wij op school met een lawaaioptocht door Westdorpe om daarna te hossen in de gymzaal. ’s Avonds brengen wij een bezoek aan de zieken uit Westdorpe in het ziekenhuis om ze te verblijden met een fruitmand en ze een hart onder de riem te steken. Daarna gaan we naar de horeca in het warmste dorp van Nederland om de tap te openen en een drankje te doen met alle ‘Koeters’. Op zaterdag lopen we met onze wagen mee in de stoet in het dorp. Onze jeugdraad met prinses Roosmarijn dn eerste, haar adjudant Pien en raadslid Art zijn erbij. Onze jeugdprinses mag speechen in het bijzijn van burgemeester Erik van Merrienboer.”

“Op maandag organiseren wij een limonadebal voor de jeugd, met schminkers, ballonnenclown Wally en een DJ. We sluiten ’s avonds carnaval af met een feestje in ’t Verlaet. Als laatste activiteit, zonder stem, afgeblust en nog steeds vol enthousiasme, eten wij een echte boerenmaaltijd met de burgemeester en wethouders bij de Tukker.”

Foto: De Koeters

Carnavalsvirus in Betekoppenstad
“In Betekoppenstad heerst sinds het weekend van 11 november al het carnavalsvirus”, geeft Plisie Goor van Carnavalsstichting de Betekoppen aan. “Elk weekend is er wel ergens een jubileum, een carnavals Top 100 of een ander leutig feestje. We zitten er dus al volop in. Voor de voorbereidingen prijzen wij ons zeer gelukkig met de Leutfabriek waar alle carnavalsverenigingen, loopgroepjes en bouwclubs hun creativiteit kwijt kunnen. We hebben allemaal hard gewerkt om weer klaar te staan voor de grote optocht aanstaande zondag. Ik kan met trots zeggen dat 374 deelnemers hun medewerking verlenen aan onze stoet, verdeeld over 29 groepen.”

“Wij zijn zelf gisteren gestart met een bezoek aan de zieke Sassenaren in het ziekenhuis. De komende dagen staan naast de grote carnavalsoptocht op zondag, bijzondere evenementen in de planning: een jeugdfestival aan de Pomp, het traditionele ‘leuren op maandag’, een miniparade en een 55+ bal.” Kijk voor het volledige programma op de pagina www.betekoppen.com.

Mosselkrauwers nemen Stad Philippine over
Philippine heeft één carnavalsstichting: C.S. De Mosselkrauwers, met dit jaar prins Wille-M en prinses Kimberly. Zij worden vergezeld door de hofdames Shirly Rouwit en Joyce D’Hont. Kimberly: “We hebben weer een mooi programma opgesteld. Ook wij hebben vandaag een gezamenlijke activiteit met de basisschool en brengen een bezoek aan ziekenhuis De Honte. Zaterdag om 14.00 uur vertrekt de carnavalsoptocht vanaf de markt. Wij hebben in Philippine één bouwgroep: De Sloebers. Zij lopen zaterdag met hun wagen mee in de optocht. Om 16.00 uur draagt burgemeester Erik van Merrienboer Stad Philippine over. Na de optocht en de prijsuitreiking, begint om 19.00 uur de karaokeavond. Zondagavond is er een grote Bingoavond in de Kaaie. En op dinsdag organiseren we onder meer een spelletjesochtend, boerenkoolmaaltijd en limonadedisco. Van vrijdag 17 tot en met  dinsdag 21 februari hebben we ook een puzzel 5-daagse, met op woensdag de bekendmaking van de weekwinnaar.” Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina: Mosselkrauwers 22/23.

Foto: de Mosselkrauwers

Lekker meeblèren in Sas van Gent
In Sas van Gent organiseert Pijke Zot weer het ‘Pijke Zot Meeblèrrr festijn’ in café de Reseda. Zaterdag 18 februari van 16.00 – 18.00 uur geeft de oudste carnavalsvereniging uit Sas van Gent een meezingfeestje dat voor iedereen toegankelijk is. Conny van Pijke Zot: “Zanger Nico de Buck treedt op en brengt de grootste meezingers ten gehore. Traditiegetrouw is er ook weer ‘Vieux met peperkoeke’. Zondag rijden we met een A-wagen mee in de stoet in Sas van Gent, een week later in Assenede. Het belooft weer een gezellig feestje te worden! Over twee jaar bestaat onze vereniging 66 jaar, een jubileum (6×11) en daar kijken we ook erg naar uit.”