• Vliegende Hollander by night

Coronaproof sporten bij Bodyline Healthcenter

Even leek het erop dat de sportscholen hun deuren pas vanaf 1 september weer mochten openen, maar door intensief lobbyen van de sportbranche lijkt er beweging te zitten in het eerder openen van de clubs. Al geruime tijd zijn sportschoolhouders bezig met het bedenken van creatieve oplossingen om het sporten ‘coronaproof’ te maken. De zalen en fitness ruimtes zullen voorlopig nog gesloten blijven, maar buiten sporten is wel toegestaan. We spraken Bauke Boon van Bodyline healthcenter over de voorlopige invulling van hun sport-en beweegactiviteiten de komende tijd.

Sportscholen in quarantaine                                                                    

“Er was door onze branche een protocol gemaakt over verantwoord sporten, en daar werd positief op gereageerd. Vlak voor de persconferentie kwam al naar buiten dat sportscholen tot 1 september gesloten moesten blijven. Dit viel een beetje rauw op ons dak. Gelukkig hebben we met NL Actief, een hele actieve branchevereniging, die de belangen behartigt van alle sportscholen. Zij hebben flink gelobbyd en zijn in gesprek gegaan met minister de Jonge over het eerder openen van de sportscholen. Pim, eigenaar van Bodyline, zit ook bij de landelijke werkgroep vanuit het oog van de kleinere lokale sportscholen. Dus het is fijn dat wij dicht bij de bron zitten, en wij ook als bron/voorbeeld worden gebruikt door andere kleinere sportscholen door heel het land.

Vanaf het moment dat wij onze deuren moesten sluiten, hebben wij ons gericht op de communicatie met onze leden. Wij vonden het ontzettend belangrijk om hen in deze tijd op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. De afgelopen tijd hebben wij in onze clubs groot onderhoud gepleegd. Meestal doen wij dit in de zomer en dan gaan we een week dicht. Nu zijn we ons al een tijdje aan het voorbereiden op het heropening op 18 mei.
Daarnaast zijn wij meteen aan de slag gegaan om een online aanbod te creëren. Dagelijks kon iedereen live yoga lessen en kids lessen via onze Facebook pagina volgen en op ons YouTube kanaal plaatsten we bodypump, bootcamp, senioren fitness etc. filmpjes. Deze waren ook allemaal terug te vinden op onze website in onze ‘Bodyline Journal’ rubriek. Op deze manier hebben we geprobeerd om alle doelgroepen die in ons pand komen sporten, te bedienen.

Voor ons was dit een kans om te laten zien hoe divers ons aanbod is. Leden weten dit natuurlijk al, maar nu konden wij dit ook tonen aan de buitenwereld. Het was enorm leuk om te zien hoe een groep medewerkers actief was met het creëren van content. Vaak werk je langs elkaar heen, maar nu werkte iedereen juist samen.”

Coronaproof sporten

“Dat er binnen nog niet gesport mag worden, heeft te maken met aerosolen. Dit zijn minuscule druppeltjes zweet en ander lichaamsvocht die het virus kunnen verspreiden. Er is nog te weinig wetenschappelijk bewijs over wat het effect is van intensief sporten in een binnenruimte. Daarom is voorlopig enkel buiten sporten toegestaan, omdat de lucht zich dan beter kan verplaatsen en je dan veilig op 1,5 meter van elkaar kan sporten. We zijn druk bezig met het maken van instructiefilmpjes over looproutes, het betreden van de tenten en een procedure voor het kinderzwemmen.
Er staan buiten op het terrein twee grote tenten waar we straks een beperkte versie van ons binnen aanbod buiten gaan aanbieden. Er mogen 14 mensen per tent sporten met 1 instructeur. Mensen kunnen een plekje reserveren via een App. Je mag dan een uur sporten en daarna is er een kwartier in gepland om alles schoon te maken en te desinfecteren. De gebouwen zijn open voor zwemlessen, beweeglessen in het water en vrij zwemmen. Het is wel de bedoeling dat je al in je sportkleding komt want de kleedkamers zijn gesloten, ook douchen doe je thuis.

Ik ben blij dat we weer ‘open’ mogen en er weer gesport mag worden en dat we mensen weer iets kunnen bieden. De realiteit is natuurlijk ook gewoon dat je lasten en personeel hebt en dat klanten gaan afhaken als we langer dicht blijven. Toch merk ik dat mensen echt behoefte hebben om weer te bewegen. Als ik leden tegen kwam in de supermarkt vertelden ze meteen dat ze ons misten en niet konden wachten om weer in de startblokken te verschijnen. Vitaliteit en weerstand is in deze periode gewoon erg belangrijk, en dat zien mensen ook wel in.”

Blik op de toekomst

“Ik verwacht dat de trend gaat zijn dat er een moment gaat komen dat de rustigere beweeglessen zoals yoga weer binnen mogen plaatsvinden, en dat de intensieve lessen voorlopig buiten moeten plaatsvinden. We kunnen in ieder geval niet wachten om mensen weer te kunnen verwelkomen.”