• Vliegende Hollander by night

Cultuur in quarantaine

De normaal zo bruisende cultuursector is door de maatregelen rondom het coronavirus tijdelijk offline. Een sector die nooit stilzit en iedereen met open warmen verwelkomt, zijn voorlopig nog tijdelijk gesloten. Even geen exposities, voorstellingen, concerten en festivals.

Toch betekent dit niet dat culturele instellingen stil zitten. Er zijn talloze andere manieren om een inkijkje te geven en je publiek te bereiken en te betrekken. Deze periode vraagt wat extra creatief denkvermogen om bezoekers te blijven prikkelen. Denken in kansen = even ‘omdenken’!

We hebben een aantal ontwikkelingen uit de cultuursector verzameld en voor jou op een rijtje gezet:

1. Inspelen op veranderingen
Juist in deze tijd is het belangrijk om de band met de bezoekers te versterken en om te laten zien wat je (letterlijk) in huis hebt. Als bezoekers niet fysiek naar je toe kunnen komen, dan ga JIJ toch naar de bezoekers toe? In deze digitale tijdperk, kan het gewoon!

Lokale voorbeelden
Ook in Terneuzen schieten de leuke initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Heb jij ze al voorbij zien komen?

Als we verder dan Zeeuws-Vlaanderen kijken zien we dat cultuurinstellingen een kijkje achter de schermen geven, Spotify afspeellijsten maken of een simpele update geven.

Wil jij ook zo’n virtuele tour door jouw museum/ expositie of locatie? Kruip zelf achter de camera of neem bijvoorbeeld contact op met de cultuurvloggers van Thuismuseum. Er zijn ook lokale vloggers/videografen in te huren (zoals Gianni Agosti of Jelle de Vries).

2. Back to basic
Soms zijn er zó veel berichten online, dat je even verzadigd bent. We snappen dat de drang om zoveel mogelijk informatie te verspreiden om zichtbaar te blijven groot is, maar probeer een overkill aan berichten te voorkomen. Grijp terug op je communicatiestrategie en je (korte en lange termijn) doelen. Welke berichten passen bij de organisatie en kunnen bijdragen aan jouw doelen? Je hoeft heus niet overal aan mee te doen. Liever 10 goede berichten, dan 100 halve.

3. Nieuwe onlinestrategie
Bij de meeste cultuurinstellingen draait hun onlinecommunicatie over de evenementen, exposities of voorstellingen die gaan plaatsvinden. Nu deze even tijdelijk niet meer aan de orde zijn, kun je je focus leggen op andere (achtergrond)verhalen die jouw organisatie uniek maken. Bijvoorbeeld:

  • Je medewerkers in het zonnetje zetten, persoonlijke achtergrondverhalen of favorieten.
  • Laat zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.
  • Geef een online masterclass geschiedenis/ dansles/ artiestenbegeleiding via Facebook of Instagram.
  • Laat een technici iets uitleggen over de belichtingen.
  • Toon wekelijks een speciaal item uit je collectie.
  • Wist-je-dat’jes, leuke feiten of cijfers en lijstjes doen het altijd goed

Door deze persoonlijkere aanpak bouw je een hechtere band op met je volgers en (potentiele) bezoekers. Blijf je doelgroep prikkelen en informeren, zodat ze na deze crisis ook weer terug zullen komen!

4. De relatie met je publiek.
Communiceerde je normaal gezien feitelijk, praktisch of formeel? Zorg dan nu dat je vooral warm en empathisch bent naar je doelgroep. Op social media is het sowieso niet gangbaar om heel formeel te zijn naar je publiek. Kunst en cultuur is een sector van menselijk contact, laat je persoonlijkheid zien!

Onderhoud dus die relatie met je volgers. Ook artiesten zoeken hun publiek op via social media. Je kunt als podia faciliteren in die band. Deel hun persoonlijke berichten, video’s of liedjes.

5. Zet je volgers aan het werk
Bedenk een rubriek of hashtag (#) waarmee je je volgers aan het werk zet. Als zij een foto of video maken kun je dit ook weer delen op je eigen pagina/ account. Zo heeft het Instagram account @tussekunstenquarantaine (link) al een enorm succes door de thuisopdracht: een kunstwerk na te maken met drie huis, tuin en keuken attributen. Verschillende musea hebben DIY (do it yourself) opdrachten zoals het Stedelijk museum Alkmaar of het Groninger Museum.

6. Kijk vooruit
Ondanks deze tijd moet je vooruit blijven kijken. Dit gaat een keer voorbij, en de deuren kunnen later weer open. Wanneer en in welke vorm, is nog onduidelijk. Het is daarom goed alvast na te denken over de toekomst. Wat ga je als eerste weer oppakken? Ga je de bezoekers trakteren op een leuk extraatje of een welkom actie? Kortom, hoe ga je je bezoekers weer stimuleren om je te bezoeken?

Dat deze tijd ook kansen biedt is zeker. Creativiteit zit in deze sector! Dus verzin een eigen onlinestrategie dat past bij de identiteit van je organisatie. Eigenlijk is dit dé uitgelezen kans om social media écht goed in te gaan zetten, je zult er zeker resultaat mee boeken en hopelijk ook gaan toepassen als de deuren van jouw cultuur temple weer opengaan.

Heb je nog vragen of wil je even willen brainstormen? Wij staan voor je klaar.  

Sterkte en houd vol! #Terneuzendoethetsamen