• Vliegende Hollander by night

De vijf favorieten van Jan Lonink

Elk mens is verschillend en iedereen vindt pracht en praal in verschillende plekken. Het is mooi om te zien dat iedereen zijn eigen favorieten heeft in regio Terneuzen. Deze keer hebben we een bijzondere gast: burgemeester Jan Lonink! Ook hem stelden we de vraag “wat zijn jouw vijf favoriete plekken in Terneuzen en omgeving?”

1. Industrieel museum Zeeland
“Voor de regio is dit uit historisch oogpunt een heel interessant museum. Het belicht op een interactieve manier de ontwikkeling van de industrie hier langs het kanaal en in de rest van Zeeland. Het benadrukt ook de verbinding met Gent. Met name de oude stoomgenerator in het museum vind ik erg indrukwekkend.”

2. Porgy & Bess
“Ik vind het moeilijk om te ontspannen, maar met muziek lukt dat altijd. Porgy & Bess heeft voor een ‘kleine’ plaats als Terneuzen al heel veel grote namen binnengehaald. Heb ik wel eens verteld wat ik had willen worden als ik geen burgemeester was geworden? Impresario! Dat is iemand die onder andere toneelvoorstellingen, concerten en tournees organiseert. Muziek, kunst en cultuur vind ik erg belangrijk, daarom was ik eerder ook voorzitter van de Kunstenbond FNV.”

Foto: Omroep Zeeland

3. Natuurgebied Braakman Noord
“Daar doe ik vaak wat met fotografie. Dit gebied komt in de buurt van een echt natuurgebied. Het is wat wilder. Er lopen dieren los rond en de afwisseling van water, bomen en licht is prachtig.”

Foto: Elvira Taelman

4. Dorpsplein van Zuiddorpe
“Dit dorpsplein vind ik een beetje Zuid-Europees ogen, net als in Frankrijk. Het is verstild en mooi. De grote bomen en mooie huizen maken het een prachtige karakteristieke plek.”

5. Natuurgebied Smitsschorre Axel
“Naast een prachtig wandelgebied bevinden zich nergens in de regio zoveel gevarieerde (sport)voorzieningen op één plek als daar. Je kunt er terecht voor motorcross, zweefvliegen, paardensport, golf, een speel- en zelfs een kunstbos. Ik kende Axel vroeger al door de motorcross via mijn neef, die kampioen motorcross was.”