• Vliegende Hollander by night

Parels… De Watertoren in Axel

Mooie en bijzondere plekken zijn er in regio Terneuzen genoeg. Van mooie stukken natuur tot bijzondere plekken met een rijke geschiedenis. Er is genoeg te beleven en te ontdekken. Deze ‘parels’ in Gemeente Terneuzen lichten wij graag uit.  

Vandaag nemen we je mee naar Axel en vertellen we iets meer over de Watertoren en de geschiedenis. De Watertoren in Axel is inmiddels niet meer in gebruik, maar staat er nog steeds. Ongeveer 20 jaar lang is de watertoren in gebruik geweest; 6 jaar lang leverde de watertoren in Axel als enigste watertoren water door heel Zeeuws-Vlaanderen. 

De watertoren in Axel is ontworpen door architect C. van Eck uit Terneuzen en gerealiseerd door Aannemersbedrijf P. Knols uit Maastricht. Daarnaast heeft de watertoren maar liefst een hoogte van meer dan 60 meter. De watertoren stampt uit 1936 en is de eerste watertoren gebouwd in Zeeuws-Vlaanderen. 

In de watertoren bevinden zich drie waterreservoirs. Twee van deze reservoirs hebben in een inhoud van 500m2. Het derde reservoir heeft een inhoud capaciteit van 300m2. Dat zijn behoorlijk wat litertjes water! Het opgeslagen water werd aangevoerd vanuit het waterwingebied en het pomp- en zuiveringsstation in Sint-Jansteen.

In tegenstelling tot veel ‘oude’ watertoren in Nederland kun je de watertoren nog steeds bezoeken en is te beklimmen via een inpandige trap. De begane grond dient tegenwoordig als een tentoonstellingsruimte, waarin de natuur centraal staat. Ook is er een heemkundige tuin met waterelementen aangelegd rondom de watertoren. Klik hier voor de bezoektijden.