• Vliegende Hollander by night

Door de ogen van.. Francoise Eier

De in Amsterdam geboren Francoise woont al bijna heel haar leven in Terneuzen. Als schippersdochter is haar band met het water groot. Ideaal dus als je dichtbij het water woont. Haar liefde voor de regio steekt deze dame niet onder stoelen of banken. Onder de naam ‘Wandelfransje’ maakt ze vlogs terwijl ze mooie routes in de omgeving verkent of zet ze lokale ondernemers in het zonnetje. In deze blog vertelt Francoise waarom zij zo graag in Terneuzen woont en neemt ze je mee naar haar favoriete plekken in de gemeente.

Lokale vlogger
“Ik woon erg graag in Terneuzen. Al ben ik geboren in Amsterdam, zou ik er echt niet meer willen wonen. Ik hou gewoon van Zeeuws-Vlaanderen en van Zeeland. Door de Corona uitbraak ben ik veel gaan wandelen in de regio en dat inspireerde mij ook om dit af en toe te vloggen. Zo is de naam WandelFransje geboren. Als ‘WandelFransje’ verken ik de mooiste streken van vooral Zeeuws-Vlaanderen en geniet ik van heerlijke omgeving. En af en toe promoot ik een lokale onderneming en neem ik de kijker mee tijdens mijn wandeling naar het bedrijf toe. Deze plaats ik dan op mijn Facebook en Instagram pagina. Op deze manier promoot ik gelijk een lokale onderneming. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik heb al heel veel leuke reacties op mijn filmpjes gehad”

Favoriete plekken in Terneuzen
“Als ex-medewerker van het VVV weet ik alle mooie plekjes wel te zitten, maar toch word ik iedere keer weer verrast als ik er ben. Er valt nog heel veel te ontdekken. Toch heb ook ik een aantal geijkte favorieten:

Natuur

“Ik heb het geluk heel dichtbij de Otheense Kreek te wonen en daar heerlijk te kunnen wandelen. Er i niet alleen een kreek in Terneuzen te vinden, maar ook in Axel, Hoek etc. Er is nog zoveel te ontdekken. Hopelijk komt er een keer een overzichtskaartje van alle kreken in Zeeuws-Vlaanderen.

De Zeedijk spreekt voor zich. Als geboren schippersmeisje moet je hier gewoon vaak komen. Ik heb heel vaak de oude watertoren nog mogen bewonderen op een binnenvaartschip vanaf het water. En was blij dan weer ‘ thuis’ te zijn.

Eén van de verrassingen in de regio vind ik toch wel ‘ Het eiland van Meijer’ achter Spui. Wat kan je daar heerlijk wandelen en genieten van de serene rust. Groenrijk, veel bomen, water (kreek) en je kan ook richting Zaamslag lopen. Gewoon door het land. Heerlijk genieten is dat.”

Cultuur & Culinair

“Terrasjes pakken en lekker eten en muziek en bandjes luisteren in Terneuzen en omgeving kan je ten overvloede. Van het gezellige kneuterige Oud Terneuzen, naar de verschillende restaurants, eetcafés met hun leuke terrassen en gezelligheid ook in het brouwerijstraatje (bij de markt) in Terneuzen. Ik zing zelf in een semi akoestisch bandje (Recall Acoustic Band) en kom ik, of eigenlijk kwam ik, overal in Zeeuws- Vlaanderen er daarbuiten. Van Mia’s in Axel tot aan de Groese Duintjes aan de kust bij Groede, tot aan Café de Griete. Teveel om op te noemen. Hopelijk kan dat gauw weer, als alles weer normaal is.

Een van mijn favoriete restaurants is: Restaurant ‘ de kreek’ van eigenaar Menno Leeuwenburg. Smaakvol eten bereid door kok Benny van Assche en crew! Heerlijk vertoeven op terras met uitzicht op de Kreek. Ook binnen kun je heerlijk zitten met uitzicht op de kreek. Wat wil je nog meer?

De laatste favoriet die ik wil benoemen is Porgy &Bess in de Noordstraat in Terneuzen. Deze muziektempel is er inmiddels voor iedereen van jong tot oud.. en van jazz tot blues tot pop /rock. Zelfs Dj’s vinden hier hun weg. Wordt bestierd door Pascal Meijer, samen met boegbeeld Maja Lemmen. Alles wordt hier gespeeld en bespeeld. Deze ‘tent’ ademt sfeer uit en ik voel mij hier altijd een beetje thuis. Hopelijk kan de boel weer snel echt open en kunnen er weer leuke evenementen plaatsvinden. Zelf organiseerde ik jarenlang ‘Night of the Friends’ een avondvullend benefiet met verschillende acts en bands voor een door mij gekozen (vaak plaatselijk) goede doel.”

Hart voor de regio

“Favoriete plekken en natuurgebieden benoemen voor Terneuzen en omgeving opsommen is bijna onmogelijk. We hebben zoveel mooie dingen om te zien, te doen en te beleven. Je moet het maar zien en je moet het maar willen zien. Ik ben fan, fan van Terneuzen, fan van Zeeuws-Vlaanderen, fan van Zeeland! Ik hoop dat ik jullie met o.a. mijn vlogs kan inspireren om positief te blijven, en te leren genieten van de omgeving van niet alleen Terneuzen maar ook daarbuiten. Geniet van al het moois, ook al is het soms lastig. Zeker in deze rare tijd. Veel liefs van een (ex)inspiratie medewerker en duizendpoot die Terneuzen en ZeeuwsVlaanderen graag op de kaart zet!”