• Vliegende Hollander by night

Door de ogen van.. Jack Begijn

Zo’n 11 jaar geleden maakte Jack Begijn zijn intrede in de Terneuzense politiek. Eerst in de gemeenteraad, vier jaar later als wethouder. Maar wist je dat hij daarvoor 36 jaar werkzaam is geweest in het voorgezet onderwijs in Terneuzen? Met plezier vervulde hij jaren de rol van leerkracht, conrector en sectordirecteur havo/vwo bij het Petrus Hondius Lyceum (later De Rede). En wist je ook dat hij 20 jaar werkzaam is geweest als sportverslaggever en een eigen tekstbureau had? Deze geboren en getogen Terneuzenaar steekt zijn liefde voor zijn stad niet onder stoelen of banken. Tijd om eens naar Terneuzen te kijken door de ogen van Jack Begijn!

DNA van Terneuzen

“Ik ben geboren en getogen in Terneuzen. En ondanks dat ik drie studies heb gedaan: voltijds Pedagogische Academie in Breda, deeltijds Geschiedenis in Leiden en Onderwijskunde in Nijmegen, wist ik altijd dat ik zou terugkeren naar Terneuzen. Ik heb ooit een aanbieding gehad om leiding te geven aan het opzetten  van een middelbare school op Aruba, maar ik kreeg het niet over mijn hart om Terneuzen te verlaten. Mijn moeder werd weduwe toen ik twee jaar oud was. Zij is nooit hertrouwd en naarmate ik ouder werd, voelde ik de verantwoordelijkheid dicht bij haar te blijven en de streek niet te verlaten.

Als je geboren bent in Terneuzen, zie je die stad ontwikkelen. Je ziet wat er allemaal gebeurt. Ik ben altijd lid van verenigingen en besturen geweest en heb hier op school gezeten. Op een gegeven moment begin je van een stad te houden. Vooral het water fascineert en trekt me. Dat is echt typisch Terneuzen. Het DNA van Terneuzen hoort bij je, dat zit echt in je.

Toen ik de kans kreeg om wethouder te worden heb ik even goed moeten nadenken. Het wethouderschap is een drukke baan. Je bent bijna elke avond en ook in het weekend weg. Maar ik voelde dat dit het moment was om iets anders te doen. Nu zijn we ruim zeven jaar verder en sta ik nog steeds met volle overtuiging achter mijn keuze.”

Bijzondere plekken

“ De Scheldeboulevard en het sluizencomplex vind ik fantastisch! Vooral de scheepsspotters plekken die we als gemeente hebben laten aanleggen vind ik fascinerend. Dichterbij de schepen kom je niet. Als kind ging ik altijd vissen op de strekdammen tussen Othene en De Griete, dan kon je de schepen ook bijna aanraken. Dat blijft echt magisch. Als ik ga fietsen pak ik altijd een stukje over de zeedijk mee.

De Otheense Kreek is ook een van mijn favoriete plekken. Ik woon daar dichtbij en ik ga elke dag bijna een uur wandelen. Het liefst zo vroeger mogelijk als er nog een beetje mist hangt en er bijna niemand te bekennen is. Het is een prachtig stukje natuur, bijna ongerept, ondanks dat er veel gebouwd wordt in de omgeving. Ook het jachthaventje en de kinderboerderij die erbij zitten zijn leuk. Voor corona heeft er een aantal keren een Foodtruck festival plaatsgevonden, dat was heel erg gezellig. Langzaam maar zeker zie je dat er steeds meer recreatieve mogelijkheden op de kreek ontstaan zoals suppen, kanoën, zwemmen, vissen en varen. Recreatie en toerisme zitten in mijn portefeuille, dus daar gaan we ook echt beleid op schrijven. We moeten er wel voor zorgen dat de natuur en recreatie met elkaar in evenwicht blijven. De natuur mogen we niet storen. Natuur maakt Terneuzen uniek. In Zeeland zijn we de op een na groenste gemeente. Dat is toch fantastisch. Ik ben echt een enorme natuurliefhebber.

Nog iets wat ik prachtig vind, zijn onze polders. Die zijn echt uniek, dat kom je bijna nergens anders tegen. Je ervaart er het prachtige verschil van kleuren en gewassen en de wind als je er fietst. Het blijft ook altijd een bijzonder beeld als je door de polders richting Eendracht fietst. Als je dan naar de zeedijk kijkt, zie je dikwijls containerschepen achter de dijk voorbij varen. Dat zie je echt nergens!

Waar ik heel trots op ben is Sportpark Oude Vaart. We hebben in Terneuzen een bijzonder goede sportinfrastructuur. Een enorm afwisselend en breed aanbod van sport op éen plek; tennis, hockey, korfbal, honkbal, beachsoccer, een skatebaan en sporthal met zwembad. In 2019 werden we met ons gemeentelijk beleid voor sportaccommodaties als good practice benoemd in de landelijke Vereniging van Sport en Gemeenten. Met deze landelijke waardering zetten we Terneuzen op de sportkaart.

Mijn laatste favoriete plek is Oud-Terneuzen. En niet alleen het stukje waar de horeca zit, maar ook het gebied rond de Willibrordustoren en het Pastersbos. Dat is een mooi stukje Terneuzen met veel geschiedenis.”

Liefde voor Terneuzen

“Ik denk dat mensen van buiten Terneuzen de stad meer waarderen dan sommige eigen inwoners. Ik weet dat er veel mensen net als ik verliefd op Terneuzen zijn, maar dat er ook mensen zijn die door een heel andere bril naar Terneuzen kijken. Dat vind ik zonde. Het is hier fantastisch, maar je moet het wel willen zien.

Mijn boodschap aan alle Terneuzenaren: kijk nu in eerste instantie eens naar wat we allemaal wel hebben. En niet naar wat we niet hebben. Beter kan altijd, maar het kan ook zoveel slechter. Als je de schoonheid ziet zoals ik die zie, word je echt verliefd op je stad!”