• Vliegende Hollander by night

Door de ogen van.. Kenny de Rooij

Als het gaat om kennis van de Zeeuws-Vlaamse arbeidsmarkt, kent Kenny het klappen van de zweep als geen ander. Hij is namelijk al 8 jaar werkzaam in de Zeeuwse uitzendbranche. Hij begon ooit als stagiaire bij Tempo-Team, werd daarna intercedent en bekleedde de laatste jaren zelfs functie van  Operationeel manager. Begin dit jaar maakte hij de overstap naar HR Zeeland, waar hij mede-eigenaar werd samen met Jaco Stoffels. Je kunt dus wel stellen dat Kenny de markt op zijn duimpje kent.

We kijken door de ogen van Kenny naar Terneuzen, vanuit arbeidsmarkt perspectief.

Band met Terneuzen

“Ik ben geboren en getogen in Hoek, maar was op vroege leeftijd al veel in Terneuzen te vinden. Er woonden veel vrienden in Terneuzen en op mijn 7e werd ik lid van TC Animo, waar ik nu nog steeds tennis. Ook heb ik er mijn middelbare school afgemaakt. Na het behalen van mijn havo vertrok ik naar Tilburg om te studeren. Toch kwam ik elk weekend naar huis, om te tennissen en om vrienden en familie te zien.

Tijdens mijn studie ben ik stage gaan lopen bij Tempo-Team Drunen, waar Jaco toen regio directeur was. Dit was mijn eerste aanraking met de uitzendbranche, en blijkbaar was het meteen goed raak, want ik wist meteen dat ik in deze branche werkzaam wilde blijven. Het contact met de mensen vind ik leuk, en hen aan een baan helpen is enorm dankbaar werk. Na mijn studie ben ik daarom direct weer aan de slag gegaan in de uitzendbranche.

Momenteel werk ik sinds oktober jl. bij HR Zeeland. Ik kende Jaco natuurlijk al langere tijd vanuit de regio, dus toen hij mij benaderde, heb ik de sprong durven wagen. Ik ben ook bestuurslid bij de TZW, lid van de Junior Kamer en iemand met een hart voor de regio. HR Zeeland staat voor persoonlijk en lokaal, dit past enorm bij mij en hierdoor kan ik nog meer gebruik maken van mijn netwerk.

Terneuzense Arbeidsmarkt

“Momenteel is er volop werkgelegenheid in Terneuzen. Het grootste aanbod betreft natuurlijk technische banen, maar ook functies op het gebied van logistiek & transport, bouw & installatie en administratie op zowel MBO- als Hbo-niveau. De markt is momenteel heel erg schaars. Volgens mij hebben we maar 3% werkeloosheid in Zeeland. Een enorm krappe markt dus. Je merkte dat de afgelopen twee jaren mensen vaak bleven zitten uit zekerheid in deze onzekere tijd. Toch merk ik dat daar nu verandering in komt. Vooral MBO/HBO profielen willen gaan bewegen.

Ook Belgen en mensen van de overkant betreden steeds vaker de Zeeuws-Vlaamse arbeidsmarkt. Terneuzen kent veel mooie bedrijven, grote internationale bedrijven, maar ook veel familiebedrijven zoals Feyter Group en Van Opdorp Transport. Soms doen we de regio daarin wel te kort vind ik. Maar juist deze diversiteit aan bedrijven is voor velen heel interessant. Daarnaast vind ik persoonlijk de rust en de ruimte hier heerlijk. Alles wat je nodig hebt, heb je in principe binnen handbereik. En al zijn de salarissen in de randstad misschien hoger, het leven is daar ook duurder. Kijk maar eens naar de huizenmarkt. Die is hier al schaars, maar in de randstad is het helemaal onmogelijk. Het enige wat we hier missen, is een breed aanbod aan opleidingen. Maar gelukkig zijn steeds meer bedrijven bereid om te investeren in hun personeel door bijvoorbeeld opleidingen te betalen. Het is voor hun ook belangrijk dat zij voldoende personeel kunnen aantrekken en behouden.

Toen en nu

“In de afgelopen jaren zijn mij wel wat verschuivingen opgevallen. Zo merk ik dat er voor een aantal sectoren, zoals de horeca, heel moeilijk personeel te vinden is, terwijl dat vroeger niet zo was. Als ik daar een aantal jaren geleden een vacature voor uitzette, ontving ik makkelijk tientallen sollicitaties. Door tegenslagen, zoals Corona, zijn veel mensen overgestapt naar andere branches.

Ook zie je dat vooral de jongere generatie meer vrijheid wil hebben. Flexibele werktijden, parttime werken en/of thuiswerken. Hard hard werken is belangrijk, maar er moet ook voldoende tijd zijn om te genieten. Voor sommige bedrijven is het lastig om mee te gaan in deze veranderingen, maar uiteindelijk is dit wel belangrijk hier als werkgever in mee te bewegen en op in te spelen.

Favoriete plekken

“Mijn favoriete plek in Terneuzen is de Vliegende Vaart. Hier kom ik vaak en graag om te tennissen, padellen en natuurlijk bij Bodyline. Het is een mooi complex waar je echt alles hebt.

In mijn vrije tijd kun je mij ook vinden bij een van de vele horeca gelegenheden  in het centrum. De Graanbeurs, ’t Zusje, Delphi of in Oud Terneuzen. Ik vind het centrum erg gezellig om wat te eten en drinken.”