• Vliegende Hollander by night

Door de ogen van… Lilianne Butler

Ze is geboren en getogen in Terneuzen en zeker geen onbekende hier in de regio. Vandaag kijken we namelijk door de ogen van Lilianne Butler naar het mooie Terneuzen! Lilianne runde 43 jaar lang haar eigen balletschool in de van Steenbergenlaan. In ‘door de ogen van…’ laat ze ons zien waarom zij zo graag in Terneuzen woont en wat deze stad eigenlijk allemaal te bieden heeft. 

Ik ben opgegroeid in de Noordstraat en heb daar altijd graag gewoond als kind, boven de winkel van mijn ouders. De kerk grensde aan mijn ouderlijk huis en ik vond het geweldig om naast zo’n imposant gebouw te wonen. Samen met mijn vriendinnen, allemaal dochters van middenstanders, heb ik een hele fijne kindertijd in Terneuzen gehad. Op mijn twaalfde vertrok ik om naar de balletacademie in Rotterdam te gaan. Na mijn opleiding ben ik daar blijven hangen. Als je jong bent, is de stad heerlijk; er is daar veel te beleven. Toen ik 25 was, besloot ik terug te keren naar Zeeuws-Vlaanderen. Dat bleek een goede stap te zijn. 

Terug in Terneuzen wonen, voelde echt weer als thuiskomen. Je hebt hier de ruimte en niet de hectiek van de grote stad. Toch biedt Terneuzen stedelijke voorzieningen, weliswaar wat kleinschaliger, maar voldoende mogelijkheden voor vertier. En dan ook nog de unieke ligging aan de Schelde met grote steden in de nabijheid, wat wil je nog meer? Ik kan mij voorstellen dat het voor jongeren meer beperkt voelt hier, maar gelukkig zie ik vele na hun studie terugkomen om hier met veel plezier te wonen en te werken.  

Wat zien wij als we door de ogen van Lilianne Butler naar Terneuzen kijken? 

Als de mensen door mijn ogen naar Terneuzen kijken zien ze dus een stad die veel te bieden heeft. Terneuzen is een stad waar alles is; horeca, winkels en culturele voorzieningen. En je kunt ook kiezen voor ruimte en rust. Voor elk wat wils!

Mijn favorieten 

Wandelen aan de Zeedijk 

Dit is echt één van mijn favoriete plekken in Terneuzen. De zeedijk met de pier en het strandje bij Westbeer vind ik zó leuk. Daar geniet ik elke dag van. Die heerlijke zilte geur van het water, het wisselende uitzicht en de bedrijvigheid op het water: het is nooit hetzelfde. De nieuwe steiger aan de jachthaven is ook een must-see! 

Terneuzen is één van de weinige grotere plaatsen in Zeeland met directe ligging aan het water. Je kunt hier vanuit de stad zo de Scheldeboulevard oplopen. De dijk is lang genoeg om een flinke wandeling te maken en dat doen dan ook velen. Tijdens wandelingen met mijn hond op de dijk hoor ik regelmatig van dagtoeristen dat ze de mensen hier zo vriendelijk vinden. En dat vind ik zelf ook. 

Kunst en cultuur 

Het diverse aanbod aan kunst en cultuur; van het Scheldetheater tot Porgy & Bess en van de bioscoop tot de Pit, is voor mij een belangrijk gegeven. Ten eerste was dat natuurlijk mijn vak, maar het is sowieso een waardevol onderdeel van mijn leven. Ik zou niet zonder kunnen. Het is bijzonder dat een relatief kleine plaats als Terneuzen dit allemaal biedt. Dat is ook één van de redenen dat ik hier graag woon. Bovendien wordt er in de horeca veel werk gemaakt van muziekoptredens, waardoor ook in dat opzicht het culturele leven bloeit in Terneuzen. Er is hier altijd wat te doen. 

Porgy & Bess kent niet alleen een breed aanbod qua muziek. Ook in literaire zin is het aanbod groots door de lezingen van Prometheus. Vele schrijvers, wetenschappers en mediaprominenten weten de weg naar Terneuzen te vinden. De laatste schrijver van wie ik een lezing heb bijgewoond, was Arthur Japin. Deze vond toen in verband met de coronamaatregelen in het Scheldetheater plaats. Het was weer een van die onvergetelijke avonden. Zulke ervaringen zijn mooi om mee te maken en dat kan hier allemaal. 

Bijzondere winkels 

Naast mooie schoenen- en kledingwinkels en drogisterijen vind ik het aanbod speciaalzaken een surplus. De Noordstraat kent verschillende van dergelijke winkels, vaak gerund door lokale ondernemers die hier geboren en getogen zijn. Sommigen hebben de zaak overgenomen van hun ouders.  Een boekhandel als Van de Sande is onmisbaar in Terneuzen. Het is altijd leuk om te neuzen tussen het aanbod. Sinds ik met pensioen ben, heb ik weer tijd om te lezen en ik geniet ervan. Het maakt je leven zoveel rijker. Maar ook Dikoi, Toine Fassaert en Au Boudoir vind ik enorm leuke winkels. Au Boudoir biedt bijvoorbeeld naast tweedehands kleding hele leuke hebbedingetjes aan; het is daar altijd zo gezellig om binnen te stappen. Zulke winkels heb je in mijn ogen echt nodig. Ze brengen warmte en gezelligheid in de winkelstraat.  

Keuze te over qua restaurants 

Ik ga heel graag uit eten; lekker eten zou ik dan ook wel een hobby van mij noemen. Gelukkig hebben we hier een grote variëteit aan restaurants. Ik hoef niet ver weg om lekker op restaurant te gaan. Keuze te over hier! In het centrum meer dan 15 restaurants met ondernemers die voor kwaliteit en eigenheid gaan. Ik vind dit echt geweldig.  

Daarbij heb je de charme van de restaurants die in oude panden gevestigd zijn. Zoals ’t Gerecht aan de Markt en de Thuishaven bij de Kolk, maar natuurlijk ook ‘t Zusje in het oude postkantoor, en de Graanbeurs met prachtige glas in lood ramen. En heel Oud-Terneuzen is uniek qua decor. 

Een boodschap voor de Terneuzenaren 

Wat ik zeker mee zou willen geven aan de inwoners van Terneuzen is om eens te kijken wat er allemaal wel is. Als je door mijn ogen kijkt, zie je alles wat je nodig hebt. 

Steun zoveel mogelijk de lokale ondernemers, zodat we samen een leuke stad kunnen behouden. Probeer eens – ondanks dat er veel winkels weg zijn gegaan in de afgelopen jaren – te kijken naar de leuke winkels die we wél hebben! Ik hoop dat na corona iedereen het weer wat beter heeft en dat de ondernemers in Terneuzen het redden. Laten we genieten van de kleine dingen en met compassie naar elkaar blijven kijken. Hopelijk kunnen we snel weer samen de draad oppakken en al het moois van Terneuzen beleven.