• Vliegende Hollander by night

Door de ogen van Security Zeeland: Beveiliging tijdens corona

Wat begon als een vriendenclubje die 3 cafés in Terneuzen ging beveiligen in 2005, groeide uit tot het succesvol beveiligingsbedrijf Security Zeeland. Tot begin dit jaar beveiligden Xander Goossen en zijn team bijna alle toonaangevende evenementen in de regio: Festival de Ballade, Scheldeprijs, Dorpsfeesten Zaamslag, Herfstfeesten de Griete, Kermis Terneuzen en nog veel meer. Totdat corona in maart roet in het eten gooide, en ervoor zorgde dat de horeca moest sluiten en alle evenementen tot september geschrapt werden. Toen in juni de horeca weer openging, kon ook Security Zeeland weer aan de slag. We spraken eigenaar van Security Zeeland, Xander Goossen over hun werkzaamheden en ervaringen in deze bijzondere tijd.

“Al jaren beveiligen wij het grootste deel van alle evenementen in Zeeuws-Vlaanderen. Mensen kennen ons al jaren, we zijn een vertrouwd gezicht in de regio. Toen we 15 jaar geleden begonnen, werkten we op ZZP basis voor een ander beveiligingsbedrijf, maar wel voor dezelfde opdrachtgevers. Begin dit jaar ben ik op mezelf begonnen, en in maart waren alle vergunning rond.. en kwam opeens corona om de hoek kijken.”

Een donderslag bij heldere hemel
“Door corona werden alle evenementen tot september geschrapt. Dit betekende een dikke streep door de rekening bij ons. Gelukkig veranderde dit per 1 juni toen als eerste de horeca weer open ging. Dit was ons startsein om daadwerkelijk te beginnen. Door onze goede naamsbekendheid in de regio, werden we al snel door ondernemersvereniging Bizzy gevraagd om toezicht te houden in de stad. We liepen de eerste twee weken door het centrum om te kijken of alle coronamaatregelen werden nageleefd, en gingen in gesprek met de ondernemers. Hoe gaat het? Waar liepen zij tegenaan? Ze kregen allemaal ons centrale nummer, en konden ons bellen als ze ons nodig hadden.

Al snel bleek dat de detailhandel en restaurants weinig problemen kenden, en lag onze focus op de horeca. We kregen een nieuwe rol: meer als gastheer met een oog voor veiligheid.

Bezoekersstroom reguleren, mensen naar hun plek begeleiden en mensen af en toe wijzen/herinneren op de coronamaatregelen. Eigenlijk was het een deel ontlasten van de ondernemer. Zij konden hun werk voortzetten, terwijl wij zorgden dat de maatregelen nageleefd werd.”

Het keerpunt
“Alles ging een tijdje goed. Ondernemers deden er alles aan om zich aan de regels te houden, en bezoekers hielden zich hier ook braaf aan. Iedereen was blij dat ze weer een avondje ‘uit’ konden gaan. Dit veranderde helaas op het moment dat de regels versoepeld werden. Mensen kregen meer vrijheid, en daardoor ontstond er meer onbegrip en weerstand. Dit leidde tot steeds meer discussies met bezoekers. De continue veranderende regels waren ook voor de ondernemers heel verwarrend en zorgden voor veel frustratie. Zij wilden steeds meer, maar mochten niet. Wij zaten daar tussenin. We moesten ook steeds vaker de ondernemer zelf aanspreken op hun gedrag. Het is voor ons soms ook lastig, maar voor onze geloofwaardigheid moeten wij handhaven op de geldende regels.

Omgaan met onbegrip en weerstand is vaak lastig, als de regels niet meer voor iedereen duidelijk zijn en er verschillende regels voor verschillende branches zijn. ‘Waarom mag je bij Pietje wel staan, en moeten we hier zitten?’. We proberen ons altijd in te leven in de situatie en leggen de bezoeker dan rustig alles uit en tonen begrip. Fatsoenlijk in gesprek gaan met elkaar is het allerbelangrijkste, maar Het ligt dan aan de reactie van de bezoeker hoe wij vervolgens reageren. Gevalletje actie – reactie. We proberen in ieder geval escalatie altijd te voorkomen.”

Coronaproof evenementen beveiligen
“In de zomer werden de maatregelen verder versoepeld, en waren ook kleine evenementjes weer toegestaan. Zo mochten wij bijvoorbeeld Area X beveiligen, het eerste evenement onder coronamaatregelen in de regio. We gingen in gesprek met de organisatoren, de gemeente en de politie om heldere afspraken te maken. We kwamen tot een concept waar iedereen zich in kon vinden, en waardoor het evenement uiteindelijk een geslaagd feestje was.
Aan het eind van de zomer werden we gevraagd om de Kermis te beveiligen. We hebben samen met de brandweer, politie en de gemeente een plan besproken. De Kermis in Tilburg was blijkbaar een succes, dus hoe konden wij het hier ook succesvol uitvoeren? We hebben de Kermis in Tilburg bezocht, en kwamen tot de conclusie dat we het hier op die manier ook konden laten plaatsvinden.Het plan werd voorgelegd aan de burgemeester en wethouders – die gingen akkoord. In eerste instantie waren de kermisexploitanten niet blij met het opgestelde plan en nieuwe locatie, maar zijn uiteindelijk allemaal blij het heeft plaatsgevonden. Onbegrip dat er onder hen heerste over bijvoorbeeld de lange rij bij de ingang, hebben we proberen weg te halen door rustig in gesprek te gaan. Voor ons bleef het ook een raar zicht.. Je weet dat het niet is zoals het hoort, maar het is iets.”

Memorabele tijd
“Dit zal altijd een tijd blijven die we niet snel zullen vergeten. Ook voor ons blijft het een uitdaging. De regels veranderen continu, daarom moeten we bovenop het nieuws blijven. Onze werkzaamheden zagen er vroeger ook heel anders uit. Je besprak tijdens de voorbereiding van een evenement alle maatregelen met de organisator, en deze bleven in aanloop van het evenement hetzelfde. Nu moet je steeds alle versoepelingen of aanscherpingen in de gaten houden. Ook van de verschillende maatregelen die verschillende branches hanteren moet je goed op de hoogte blijven. Het blijft een pijnlijke situatie, vooral voor de horeca. Dat was een branche die voor ons gevoel alles echt goed op orde had. Maar wij blijven in ieder geval ons werk uitvoeren, mét een glimlach.”