Duurzame projecten in Terneuzen
10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en projecten landelijk extra aandacht krijgen. Ook in Terneuzen zijn veel bedrijven bezig met een aantal mooie duurzame projecten en initiatieven die bijdragen aan het behouden van de natuurlijke omgeving, het beschermen van het ecosysteem en onze gezondheid. We zetten er een aantal in de kijker!
Yara, Sluiskil – Groene ammoniak
Krachten bundelen voor een duurzame toekomst! Ørsted en Yara Sluiskil werken samen aan de ontwikkeling van een baanbrekend project om groene ammoniak te produceren. Hierbij wordt fossiele, zogenaamde grijze waterstof vervangen door hernieuwbare waterstof. Ørsted is de grootste offshore windparkontwikkelaar van de wereld en Yara is wereldwijd een toonaangevende producent van kunstmest. Over vier jaar moet een volledig nieuwe fabriek draaien op stroom die opgewekt wordt door het windpark van Ørsted voor de Zeeuwse kust. Met het realiseren van deze nieuwe elektrolysefabriek bespaart Yara zo’n 100.000 ton CO2. Dit staat gelijk aan 50.000 auto’s minder op de weg. Oftewel een flinke bijdrage aan een beter klimaat! Het project levert naast CO2 reductie ook werkgelegenheid op.
Naast deze grote projecten in de bedrijfsvoering draagt Yara ook in de omgeving bij aan verduurzaming. Met het project ‘tijdelijke natuur’ wordt bijvoorbeeld bijgedragen aan de biodiversiteit in de regio.

Trinseo, Hoek – Industriële warmtepomp
Bij Trinseo staat duurzaamheid hoog in het vaandel! Naast kleinere duurzaamheidsprojecten zoals variabele motor aansturingen (VFD), LED lampen en optimalisatie projecten zijn ze bij Trinseo Terneuzen bezig met het ontwerpen van een grote industriële warmtepomp. Deze warmtepomp maakt het mogelijk een groot deel van de rest warmte van de styreen fabriek nuttig te gaan gebruiken. Het resultaat is minder stoom gebruik, meer elektriciteitsgebruik voor de compressor en een netto energie besparing en CO2 reductie. Als er voldoende groene elektriciteit kan worden aangekocht is de CO2 besparing maximaal. De hoeveelheid teruggewonnen energie kan in de laatste fase vergelijkbaar zijn met het energiegebruik van de inwoners van de stad Terneuzen.
Dit project vereist een grote investering, maar met behulp van subsidie kan dit project rendabel worden. Ook kan dit project alleen tijdens een grote onderhoudsstop worden uitgevoerd. Technisch is het mogelijk, maar het wordt een complex project om uit te voeren. Het zal uiteindelijk in enkele fasen worden uitgevoerd, de eerste stap mogelijk in 2023, de grote stap in 2026. Go Trinseo!

Vlaeynatie, Westdorpe – Groen transport
Ook bij Vlaeynatie in Westdorpe werken ze hard aan een groenere toekomst. Dit doen ze door zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame transport vormen. Zo proberen zij zo min mogelijk containers te vervoeren per truck. Vanaf de 3MCT terminal in Westdorpe worden sinds oktober 2019 twee keer per week alle containers van en naar Vlaeynatie per trein vervoerd naar Rotterdam en Antwerpen via een vaste treinverbinding. Op aanvraag worden ook meerdere keren per week containers vanaf Westdorpe via een vaste waterverbinding naar Rotterdam en Antwerpen vervoerd. Slechts 5% van alle producten worden over de weg getransporteerd. Van de overige 95% wordt zo’n 40% met de trein vervoerd en het restant per duwbakken naar hun bestemming.
Het bedrijf is druk bezig met het onderzoeken van alternatieve energievormen om hun steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. Zo loopt er momenteel een studie naar inzetten van zonnepanelen.

Van der Poel, Terneuzen – duurzaam bouwproject
Aannemersbedrijf Van der Poel bouwt momenteel in het centrum van Terneuzen project ‘De Kampanje‘. Dit appartementencomplex voldoet aan de laatste normen op duurzaamheidsgebied!
De appartementen worden met duurzame materialen gebouwd en voorzien van slimme installaties. Een innovatief, gasloos klimaatsysteem zorgt voor optimaal comfort. Voor dit project is gekozen voor de toepassing van individuele bodemwarmtepompen, welke naast verwarming van de appartementen ook voor verkoeling zorgen. Bewoners kunnen dus zowel in de koude winter als in de warme zomer genieten van een prettig binnenklimaat.
Het dak, de buitenmuren en vloeren worden voorzien van een ruime laag isolatie en wordt er luchtdicht gebouwd. Het zorgt ervoor dat de temperatuur in de appartementen goed te regelen valt én hier zo min mogelijk energie voor nodig is. Goed voor het milieu, maar zeker ook voor de portemonnee. And last but not least, op het dak van ‘De Kampanje’ worden zonnepanelen geplaatst. Deze zorgen natuurlijk voor voldoende elektriciteit voor alle gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw, zoals de gangen, lift en parkeergarage. Wat een mooi duurzaam project!
