• Vliegende Hollander by night

Eredivisie Beach Soccer – Wij interviewden Veli Eryürük

Na een voor Beach Soccer Zeeland succesvol verlopen eerste speelronde in Klundert, strijkt de eredivisie beach soccer dit weekend in Terneuzen neer. Op het veld in de Vliegende Vaart, gelegen pal achter Bodyline Healthcenter, willen de spelers zondag op het zand hun kwaliteiten laten zien. Er zijn in totaal drie speelronden in Terneuzen (mannen 1 en vrouwen 2). BSZ Ladies start volgende week op eigen bodem.

Het in 2006 opgerichte Beach Soccer Zeeland had in eerste instantie alleen een mannenteam. De afgelopen jaren zijn daar een vrouwenteam en verschillende jeugdploegen bijgekomen. Zodra het reguliere voetbalseizoen is afgelopen, maken veel spelers en speelsters de overstap naar het zand. Beach soccer is een intensieve en vaak spectaculaire sport, waarmee tijdens de zomermaanden de conditie heel goed op peil kan worden gehouden. 

Met een landskampioenschap voor de mannen (2009) en vijf jaar later een Belgisch kampioenschap, boekte Beach Soccer Zeeland al mooie successen. De vrouwenploeg werd in 2018 Nederlands kampioen, verschillende jeugdteams kwamen ook al met medailles en bekers terug naar Terneuzen. “Naast alle sportieve successen die we boeken, ben ik vooral trots dat we een eigen beach soccer accommodatie hebben”, zegt Veli Eryürük, coach en één van de drijvende krachten achter Beach Soccer Zeeland. “We kunnen altijd trainen en de toekomst van onze club is gewaarborgd met zoveel jeugdspelers die bij ons trainen en spelen.” 

De vrouwen van Beach Soccer Zeeland verbleven afgelopen week in het Portugese Nazaré, waar werd deelgenomen aan de Euro Winners Cup. De equipe van coach Jan-Willem Tangelder eindigde uiteindelijk op de achtste plaats, in een twintig teams tellend deelnemersveld. Volgend weekend komen ze voor het eerst in actie in de competitie, op de eigen accommodatie. Voor het mannenteam wordt het zondag de tweede speelronde van dit seizoen in de eredivisie. Afgelopen weekend werd in Klundert de eerste speelronde afgewerkt. 

Na overwinningen op BS Klundert (7-3) en BS Eindhoven (13-3) volgde een reglementaire 10-0-zege op BS Egmond. De ploeg uit Noord-Holland kon geen team op de been brengen, waardoor Beach Soccer Zeeland de derde driepunter in de schoot geworpen kreeg. Daardoor is de ploeg van Veli Eryürük nu koploper in de eredivisie en wil het proberen die leidende positie in eigen huis vast te houden. Veel jeugdleden, die deel uitmaken van de Beach Soccer Zeeland Academy, zullen langs de lijn staan om zowel de mannen als de vrouwen aan te moedigen. Over een paar jaar, hopen ze daar ook te staan. Op het mulle zand, met de bal aan de voet, in de eredivisie beach soccer.