• Vliegende Hollander by night

Een kijkje in de haven (1)

Terneuzen is een stoere havenstad, gelegen aan de Westerschelde. Het havengebied maakt onderdeel uit van North Sea Port, een Europese tophaven. Met ‘Een kijkje in de haven’ duiken we in de bedrijvigheid op en rond het water. We trappen deze nieuwe rubriek af met het Portaal van Vlaanderen, want waar kun je beter de haven erVAREN dan in het haveninformatiecentrum!

Liselotte Spuesens, manager van het Portaal van Vlaanderen.

Liselotte Spuesens, manager van het Portaal van Vlaanderen: “Ons doel is om bezoekers kennis te laten maken met de maritieme wereld. Dit doen wij door rondleidingen en rondvaarten te verzorgen. Als je op rondvaart gaat, vaar je onder begeleiding van een gids op het Kanaal van Gent naar Terneuzen, tot aan de scheepswerf in Sluiskil. Onze gidsen vertellen je alles over de Kanaalzone, de bedrijven die daar gevestigd zijn en het belang van de haven voor Terneuzen. We nodigen regelmatig bedrijven uit de Kanaalzone uit om een bedrijfspresentatie te verzorgen. Zo blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het havengebied.”

De schippers passen hun haventour aan op wat er op dat moment in de haven speelt. “Toen bijvoorbeeld de bruggen en sluisdeuren van de Nieuwe Sluis bij Mammoet aan de Autrichehavenweg in Westdorpe op de kade lagen, voeren de schippers net iets verder om deze bijzondere onderdelen te kunnen laten zien.”

Op de rondvaartboot kunnen 12 personen mee. “Het is geen grote rondvaartboot, maar dat maakt het juist persoonlijker, gezelliger en je hebt de mogelijkheid om even bij de schipper te kijken. Tijdens de rondvaart spelen de gidsen in op wat ze op dat moment tegen komen. Ze vertellen over de schepen die voorbij komen, over de vlaggen en tekens op de schepen. Want de buitenkant van een schip vertelt al veel over het soort schip (zeeschip/binnenvaartschip), de lading die ze vervoeren en de bestemming van het schip. Daarnaast houden de gidsen regelmatig marine traffic in de gaten.”

Wil je graag meer weten over de Nieuwe Sluis? “Dan kun je het beste de rondleiding doen. De rondleiding is onder meer gericht op de bouw van de Nieuwe Sluis en de rol die het (nieuwe) sluizencomplex speelt in de internationale scheepvaart. Je vertrekt met een treintje vanaf het Portaal richting de sluizen en komt daar meer te weten over hoe schepen door de sluizen geloodst worden en het schutten van schepen.”

Het Portaal van Vlaanderen ontvangt veel groepen. “Families, verenigingen, serviceclubs, bedrijven, noem maar op. Zij worden ontvangen door onze gastheren- en vrouwen en rondgeleid door gidsen, chauffeurs en schippers. Allemaal vrijwilligers. Ik zeg altijd: Zonder vrijwilligers, geen Portaal van Vlaanderen.”

Eén van de vrijwilligers is Kees Faasse uit Terneuzen. Hij is één van de vier schippers. “Ik vind alles rond het water leuk, ook de haven”, vertelt Kees. “Dat kan ook bijna niet anders als schipperszoon, ik ben op het water geboren. De interesse blijft. Ik ben zelf van mijn 18de tot mijn 25ste schipper geweest. Daarna heb ik 34 jaar bij Dow op de scheepvaartafdeling gewerkt. Ik ben nu 78 jaar en 18 jaar schipper bij het Portaal van Vlaanderen. En dan ben ik nog de jongste van de vier”, lacht hij.

Kees Faasse, vrijwilliger bij het Portaal van Vlaanderen.

“Het mooie aan de haven vindt Kees de sluizen en de diversiteit aan schepen. “De haven is ook zo groots met laad- en losactiviteiten, maar ook andere zaken zoals het onderhoud aan het kanaal en de oevers zie je voorbijkomen.”

Wil je zelf een kijkje in de haven nemen? Informeer bij het Portaal van Vlaanderen naar de mogelijkheden of kijk op www.portaalvanvlaanderen.nl. Naast rondvaarten en rondleidingen, biedt het Portaal diverse arrangementen zoals RouTerneuzen, dat in april weer van start gaat. Liselotte voegt toe: “In mei doen wij mee aan de Open Havendagen, een evenement dat wordt georganiseerd door Promotion Council North Sea Port en North Sea Port. Op 6 mei in Terneuzen en Vlissingen, op 7 mei in Gent. Je kunt onder meer een bezoek aan het binnenvaartschip Vios brengen, dat voor onze deur komt te liggen. En verschillende havenbedrijven presenteren zichzelf. Reserveer 6 mei maar alvast in je agenda!”

Portaal van Vlaanderen
Beneluxweg 101, Terneuzen
0115-616268