• Vliegende Hollander by night

Einde van een tijdperk: Toine en José Fassaert stoppen met hun Gastrovino

Iets eerder dan gepland stoppen Toine en José Fassaert met hun Gastrovino. Op zaterdag 9 juli sluiten ze de deuren van hun wijn- en notenspeciaalzaak. Samen met Toine blikken we terug op 72 jaar onderneming Fassaert in de Noordstraat in Terneuzen.

Toines vader begon in 1950 een levensmiddelenzaak in de Noordstraat, op nummer 47. Tien jaar later startte hij een kaasverkooppunt op nummer 56 en verkocht hij kaas door het raam. In 1972 werden daar noten en wijn aan toegevoegd, passend bij het tijdsbeeld van het begin van de jaren ’70, toen het fenomeen ‘notenbar’ ontstond. Sinds die tijd hangt de geur van heerlijke verse noten in de winkelstraat. Toine werkte toen al regelmatig in de winkel van zijn vader.

In 1976 werd het bedrijf lid van Gastrovino, de coöperatieve club van wijn- en delicatessenwinkels. De groep importeert zijn eigen wijnen. Toine nam deel aan talloze wijnreizen en heeft zodoende heel wat wijnhuizen in Zuid-Europa bezocht en wijnkennis opgedaan. Een ‘wijntoptijd’ noemt hij die periode in de jaren ‘70. “Het bezoek aan Paul Bocuse, één van de grootste gastronomen van de twintigste eeuw, en het feit dat we het label Cuvée Paul Bocuse mochten voeren, zijn gedenkwaardig. Ook de Grand Crus die we in het begin in ons assortiment hadden, waren heel speciaal.” Achter in de winkel staan lege, oude wijnflessen. Flessen van bijzondere wijnen met bijzondere herinneringen, zoals de Saint-Estèphe die op de huwelijksdag van Toine en Jose werd geschonken.

Toine Fassaert

In 1977 opende Toine zijn eigen winkel in Hulst. In 1988 kon hij de winkel van zijn vader in Terneuzen overnemen. Hij verbouwde de winkel en breidde het assortiment uit met croissanterie en later ook softijs. Zo werd het een heuse delicatessewinkel. “Met de winkel hebben we heel wat mooie jaren gedraaid, veel beleefd en meegemaakt”, vertelt Toine. Mooie herinneringen heeft hij aan de braderieën die sinds 1966 in de stad georganiseerd worden. “Elke braderie had vroeger een thema, van ‘Wild West’ tot ‘Stad Vliegende Hollander’. Met themadecor in de straat en al. De braderieën zorgden altijd voor volle straten. Ook bedrijven en cultuurpodia heb ik zien groeien, hier bij mij op de stoep. Ik heb meegemaakt hoe Frank Koulen Porgy & Bess is begonnen en zelfs een Jazz Festival heeft weten te vestigen in de stad.”

“In 2013 hebben we afscheid genomen van de delicatessen en wilden we samen nog een paar jaar de noten- en wijnwinkel voortzetten. Dat is uiteindelijk toch nog negen jaar geworden!”

Toine en José stoppen vanwege hun leeftijd. Toine is 71 en José heeft ook de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hij ondergaat binnenkort een hartoperatie. In plaats van eind dit jaar, sluit de winkel as. zaterdag. We bedanken Toine en José voor alle mooie (en smaakvolle 😊) jaren in de Noordstraat en wensen hen het allerbeste!