• Vliegende Hollander by night

Enthousiaste broers restaureren oude stadhuis

Het is vast niemand ontgaan dat het voormalige stadhuis in de Noordstraat een tijdje in de steigers heeft gestaan. Het pand wordt namelijk helemaal opgeknapt door Hertzinger Vastgoed uit Rotterdam. De broers Rob en Peter Hertzinger zagen het oude stadhuis voorbij komen tijdens een online veiling, wat onmiddellijk hun interesse werkte. Bij de aankoop waren zij zich er natuurlijk van bewust dat het opknappen van dit pand veel werk zou vergen, maar hun gevoel zat goed.

De herstelwerkzaamheden voeren Rob en zijn broer zelf uit. Zij vinden het prachtig om dit eeuwen oude monumentale pand in ere te herstellen. “Bouwtechnisch was het gebouw in orde, op het zeer slechte voegwerk, scheuren en roestende muurankers na. Dit hebben wij al hersteld. Een monumentaal pand moet je niet met nieuwbouwogen bekijken, je moet je verplaatsen in de architect van toen. Vroeger hadden bouwwerken geen brede voegen, dus de kunst is om ook deze voegen zo smal mogelijk te houden. Zo’n voeg kan je hele gevel maken of breken. We hebben goed nagedacht over welke mortel en welke kleur we zouden gebruiken. Grijstinten werden vroeger niet veel gebruikt, dus hebben we gekozen voor een aardse tint voeg.”

De broers wilden niet de zoveelste eigenaar van het pand zijn, maar hebben een langer termijn doel voor ogen. De bestemming van het pand is nog niet duidelijk, het is wel de bedoeling dat er zich beneden detailhandel of horeca gaat vestigen en boven woonruimte gecreëerd wordt. “Mensen kennen het gebouw van vroeger, dat geeft toch een nostalgisch gevoel. Er zijn maar enkele monumentale panden in Terneuzen, dus wat er nog is, moet je wel proberen te behouden. We geloven echt in Terneuzen, maar inwoners moeten wel weer trots worden op hun stad. Ik denk dat dat met zo’n pand echt kan lukken!”

Momenteel zijn de broers nog druk bezig met een aantal (herstel)werkzaamheden. Onder de gitzwarte vervuilde gevel kwam een prachtige frisse gevelsteen tevoorschijn, dus deze moet nog geschilderd worden. De bogen bij de toegangsdeur moeten nog hersteld worden en de houten sierboog die altijd boven de deur op de gevel hing is eraf gehaald, en staat nu binnen om gerestaureerd te worden.