• Vliegende Hollander by night

Familie Harpe onderneemt 100 jaar!


Wauw, wát een mooie mijlpaal! Vandaag onderneemt de familie Harpe al 100 jaar in Terneuzen! Parfumerie Cristal eigenaresse Ella Harpe vertelt het bijzondere ondernemersverhaal van haar familie:


“Vandaag, 4 mei, is het precies 100 jaar geleden dat mijn opa en oma hun winkel openden in Terneuzen. Bram Harpe kwam uit Aagtekerke en Rosa Pieters uit Veere. Op 4 mei 1922 ze begonnen hun Modehuis in de Noordstraat in Terneuzen. Dat werd later werd Harpe-Pieters.


Mijn oma kon heel goed naaien en deed veel verstelwerk en maakte ook kleding. Ze kregen twee zoons: Jan en Jo. De broer van mijn vader is aan het einde van de oorlog naar Duitsland afgevoerd en is nooit meer teruggekomen. Mijn vader leerde mijn moeder, Saartje van Ham, kennen en in 1952 trouwden ze. Mijn vader werkte eerst als laborant bij de kunstmestfabriek, en daarna als kassier bij de Rotterdamse Bank in de Nieuwstraat.


In 1962 namen ze samen de winkel over, er werd flink verbouwd, en mijn moeder was echt een natuurtalent. Ze moesten een flinke omzetstijging realiseren om die verbouwing te betalen, en dat haalden ze ook nog! Dat vertelde ze ook heel vaak met veel trots.


Mijn vader vond het maar niks zo’n winkel met al die vrouwen. Hij kocht in 1967/68 een pandje in de Lange Kerkstraat en begon daar een hengelsport/dierenspeciaalzaak.


Mijn ouders kregen 3 kinderen: Ab, Jan en ik was het kakkenisje. Nu denk ik vaak: hoe deed mn moeder dat in godsnaam twee winkels onderhouden, 3 kinderen opvoeden. Iedereen kon altijd mee eten: schippers die in de sluizen lagen kwamen bij ons winkelen en aten allemaal mee. Vriendjes en vriendinnetjes konden blijven eten en blijven slapen. In 1975 gingen we in Hoek wonen, nog een pand om te onderhouden. Mijn moeder kon werken als een paard. Ze hadden het redelijk goed voor elkaar samen!!


Op 1 september 1982 sloeg het noodlot toe. Mijn vader kreeg een hartstilstand in zijn slaap en overleed. Mijn moeder was haar maatje kwijt, was echt compleet radeloos. De maandag na de begrafenis deed ze haar winkel weer open, de rekeningen moesten toch betaald worden! Mijn broer Jan nam de hengelsport winkel over.


Tot 1989 werkte ik bij de ABN bank, had ’s avonds de ondernemers opleiding gedaan en kocht een pandje aan de Vlooswijkstraat. Daar opende ik op 22 maart 1989 Parfumerie Cristal. Mijn moeder was ondertussen gestopt met haar winkel en kwam elke week mijn ramen zemen. Zo bleef ze toch betrokken bij de winkel.
In 2000 verhuisde ik met de winkel naar de markt, de beste beslissing van mijn leven denk ik. Ik vind het hebben van een winkel nog steeds leuk, maar ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik de afgelopen 2 jaar echt heel erg zwaar vond! Gelukkig komt nu het normale leven weer lekker op gang. Ik heb klanten die al 33 jaar in de winkel komen, zelfs nog enkele mensen die klant waren bij de ABN en zo meegegaan zijn.


Al die verhalen van vroeger vind ik altijd heerlijk om te horen.100 jaar Harpe, dat zijn heel veel anekdotes!
Dank voor 100 jaar vertrouwen in onze familie! Nog eens 100 jaar erbij gaat voor mij niet lukken, maar ik ga nog wel even door.


Deze week hebben we voor al onze klanten een klein cadeautje om deze mijlpaal toch een beetje te vieren. En ik moet erbij zeggen dat ik het ook samen met mn familie zo lang heb volgehouden.❤️ Kees, Mélody, Lisa, Anne, Marilein, Tibby, Truus… En natuurlijk Ella Haak, die alweer meer dan 7 jaar in de parfumerie werkt!”