• Vliegende Hollander by night

Festival de Ballade “Voor mij is het een ideaal festival

Jeroen Jansen vertelt over (zijn bijdrage aan) Festival de Ballade

Festival de Ballade draait, net als veel andere festivals, voor een groot deel op vrijwilligers. Is dat nou een beetje leuk dat vrijwilligerswerk? Wanneer je Jeroen Jansen spreekt, word je gelijk enthousiast. Hij heeft het, tussen het harde werken door, reuzegezellig met zijn collega’s tijdens de opbouw van Festival de Ballade. Je krijgt direct zin om ook een weekje vrij te nemen voor de opbouw en lekker aan de slag te gaan!

Jeroen werkt in de zomer van 2019 voor de derde keer mee aan Festival de Ballade in de bouwploeg. Dat vindt hij het leukst om te doen en op die manier is hij tijdens het festival lekker vrij om van alle optredens te genieten. En hoe dat allemaal zo gekomen is? Het begon, net als veel andere mooie plannen gewoon in de lokale kroeg.

Zoeken en bijleren
“We gaan vaak op stap in het café van de vrouw van Maikel Harte. Dat is natuurlijk de grote initiatiefnemer van de Ballade. Daar was iedereen altijd bezig over Festival de Ballade en zo kom je er dan zelf ook terecht. Ik werk in de bouwploeg. Het is jaren geleden al eens gehouden, maar in 2019 is het de derde keer op rij op het Kopje van Kanada en alle keren werk ik mee. De eerste keer was het een beetje zoeken. Wie doet wat? Dat gaat elk jaar een stuk beter. We leren het gaandeweg.

“Het is bijzonder om de organisatie van zo’n festival van dichtbij te zien. Er komt wel veel meer bij kijken dan je zou denken. Het sanitair, de hekken… alles moet er zijn en alles moet volgens de regelgeving. Dat is ook belangrijk, want we hebben nog steeds goed weer gehad, maar bij slecht weer is het Kopje van Kanada geen beste plek. Het kan er hard waaien. Dus alles moet goed vast staan. We beginnen ongeveer een week van tevoren. Eerst alles uitzetten op het terrein. Dan komen de hekwerken en daarna de tenten en dan kan het echte opbouwen beginnen.”

Serieus aan het werk
“Wat ik er ook mooi aan vind: je leert elkaar écht kennen. Normaal zitten we met een drankje in de kroeg; bij de opbouw zijn we serieus aan het werk. En daarnaast is het dan natuurlijk wel gezellig. Ik neem vrij voor de opbouw en er is ook echt wel een beetje een vakantiegevoel. We eten tussendoor samen. Ik heb sinds vorig jaar en campertje en dan kan ik tijdens het opbouwen ook overnachten op het terrein. Ik denk dat zo ongeveer de helft van de bouwploeg dat wel doet. Na afloop van het werk pakken we natuurlijk nog even een potje bier. De bouwploeg wordt steeds groter. We hebben het er vaak over en zo bedenken anderen: ‘Hé ik wil ook wel mijn steentje bijdragen.’”

Trots
“Een feest als Festival de Ballade is goed voor Terneuzen. Er komen mensen op af die je anders niet ziet. Er staat al met al toch heel wat wanneer het klaar is en het geeft een gevoel van trots om al die bezoekers dan zo te zien genieten van ons werk. Je doet het toch ook voor de stad. Ik geniet er zelf ook echt van. Want tijdens het festival ben ik niet te beroerd om even te helpen met het sjouwen van een vat bier of zo, maar in principe ben ik dan toch lekker zelf aan het feesten. Ik houd ervan om met vrienden gezellige dingen te doen. Weekendjes weg en zo. De Ballade is daar in feite een grote versie van, maar dan met geweldige artiesten op een ontzettend mooie locatie. Voor mij is het een ideaal festival!”