• Vliegende Hollander by night

Festival de la Chanson Française

Bij cultuurpodium Porgy en Bess wordt in het weekend van 22 en 23 april het tweedaagse Festival de la Chanson Française georganiseerd. Op zaterdag 22 april verzorgt Frank Mercelis de aftrap. In zijn voorstelling neemt hij de sensualiteit en het ritme van de Franse taal mee. Het is een persoonlijke, intieme en bij momenten sensuele muziekvertelling. Samen met pianist Antoon Offeciers brengt Mercelis niet alleen Franse chansons, maar vooral eigen songs, bewerkingen van bestaande nummers en pijnlijke verhalen over seksuele escapades, een leven als halve castraat en de stemmen in zijn hoofd. Olga, het mooiste meisje van de EHBO-cursus is erbij. En ook Marilou, de buurvrouw uit zijn geboortedorp. En Grace Jones, natuurlijk.

De volgende dag wordt het festival afgesloten met twee optredens. De middag begint met de Franse chansonnier Philippe Elan, met zijn vaste begeleider op gitaar en piano Reyer Zwart. Door Edison-winnaar Elan wordt iedere chanson vertolkt met de zorgvuldigheid en passie die het verdient. De liederen worden afgewisseld met jeugdherinneringen en anekdotes die voor Philippe Elan verbonden zijn met vrijwel elk chanson; over de liefde uiteraard, maar ook over literatuur, de maatschappij, film en kunst. Als onderdeel van zijn muzikale levensverhaal zal ongetwijfeld de wereldhit ‘Adieu monsieur le professeur’ niet ontbreken.

Het slotoptreden van het Festival de la Chanson Française is voor Marjolaine et les Manouches. Marjolijn Polfliet brengt met haar Manouches Franse chansons van toen, van nu en van alle dagen daartussen. In een altijd herkenbaar maar soms toch eigengereid nieuw jasje. Chansons om mee te zingen, chansons die iedereen herkent, chansons om beter te leren kennen, chansons om over je heen te laten komen. Met altijd een beetje achtergrondinformatie over de inhoud van de liedjes en de artiest daarachter. Zo wordt het voor ‘les Non-Francophones’ ook interessant. Vorig jaar overtuigde Marjolaine en haar ensemble al, tijdens het het eerste chanson festival in Porgy en Bess.

meer info: www.porgyenbess.nl