• Vliegende Hollander by night

FilmFestival Zeeuws-Vlaanderen 2019

Ben jij een echte filmfanaat? Dan kun je 10 tot 14 april terecht bij CineCity Terneuzen, waar de zevende editie van het FilmFestival Zeeuws-Vlaanderen zal plaatsvinden!

Het festival is een echt feest voor liefhebbers van film. Zo ook voor Martijn Ooms. Hij kwam in 2013 als servicemedewerker bij CineCity terecht door zijn passie voor film. Nu staat hij aan het roer bij CineCity als bedrijfsleider. Martijn: “Ik kan echt genieten van verschillende film genres, bijvoorbeeld een indrukwekkende arthouse film maar ook voor een slechte actiefilm ben ik wel te porren”.

Martijn heeft al eerder in zijn leidinggevende functie een rol gespeeld in de organisatie van het festival, maar dit is zijn eerste jaar in de rol van bedrijfsleider.
Martijn zorgt er samen met de eventmanager, de marketing en sales afdelingen van CineCity, de operationeel directeur van CineCity en de directeur van Film by the Sea voor dat het festival van A tot Z tot in de puntjes geregeld wordt.
“We hebben ook drie gastheren en een gastvrouw: de Masters of Ceremony René Mioch en Roel van Bambost, Jan Doense onze nieuwe directeur van Film by the Sea, en Gertrud Renique van Film by the Sea Zeeuws-Vlaanderen. Zij zijn terug te zien tijdens het festival om verscheidene films in te leiden”, zegt Martijn.

Het filmprogramma is zorgvuldig samengesteld. “Er is voor ieder wat wils. We tonen in totaal 36 verschillende films; documentaires van Zeeuwse bodem, maar ook wat meer commerciële films” aldus Martijn. “Het zijn films die we anders niet draaien buiten het normale programma. Het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de films op locatie komen en dat het evenement soepel verloopt. Afgelopen jaar hadden we zo’n 8100 bezoekers! Dus je kunt je voorstellen dat het organiseren van zo’n evenement nogal wat inspanning vergt”.

Martijn vertelt ons hoe het programma van het FilmFestival eruitziet:

 • Woensdag 10 april: Openingsgala
  “Tijdens de opening zal de Vlaamse film ‘Trio’ getoond worden. Zoals elk jaar zal het festival weer feestelijk geopend worden. Iedereen is welkom! Het leuke van deze avond is dat de cast van de film aanwezig zal zijn”.
 • Donderdag 11 april: Netwerken
  “Donderdag staat in het teken van netwerken met een borrel  van Ondernemend Terneuzen. Deze is voor iedereen toegankelijk!”
 • Vrijdag 12 april: Ladies/Girls Night
  “Afgelopen jaren bleek deze avond een enorme publiekstrekker! Dit jaar staan Gloria Bell en After op het programma; films die in het teken staan van vrouwen. Na een welkomstdrankje kun je genieten van de exclusieve voorpremière van een van de twee films. Er zijn leuke prijzen te winnen en je krijgt een goed gevulde goodiebag mee naar huis. Dusssss.. trommel je vriendinnen op en gun jezelf een gezellige avond uit!
 • Zaterdag 13 april: Kindermiddag & slotavond
  “Tijdens de kindermiddag zal de cast van de kinderfilm Circus Noël aanwezig zijn en kunnen kinderen knutselen. Zaterdag avond is zoals elk jaar de slot avond van het festival. Na het kijken van bijvoorbeeld Wild Rose of Pet Semetary kun je nog gezellig napraten en wat drinken in onze bar”.
 • Zondag 14 april: Zondag Blues
  “Deze middag staat in het teken van de wereld van bluesmuziek. Voor €10 kun je twee films over bluesmuziek kijken. Ook zal Blues artiest Big Bo afreizen naar Terneuzen voor een optreden!”.

We snappen dat een bingewatch sessie van 36 films in vier dagen nogal onmogelijk is, dus we vroegen Martijn naar zijn drie kijktips:

Tip 1: The Little Comrade
“Deze kun je vrijdag 12 april om 16:15 uur en zondag om 14:30 uur bewonderen. Het is een ontroerend verhaal dat zich afspeelt in Sovjet-Estland onder het bewind van Stalin. Ik vond het een interessante film, omdat je op school weinig meekrijgt van deze tak van geschiedenis”.

Tip 2: Ballon
“Ik ben altijd al een geschiedenis liefhebber geweest, dus deze film sprak mij meteen aan. De film geeft je een interessante inkijk in het leven van mensen in de DDR tijd, net als bij Das Leben Der Anderen, wat ik ook een fantastische film vind. Vrijdag kun je deze film om 13:30 uur en om 21:20 uur kijken, en zondag om 16:00 uur”.

Tip 3: Vox Lux
“Voor fans van A Star Is Born is deze film écht een aanrader. Het is een mooie film over muziek en de keerzijde van bekendheid. Hij draait donderdag om 16:45 uur en zondag om 21:15”.

Natuurlijk vroegen wij Martijn ook naar zijn persoonlijke favorieten: “Mijn absolute nummer één is zonder twijfel Pulp Fiction. De manier waarop Tarantino afzonderlijke verhaallijnen samen laat komen, is echt geniaal! Ik kan deze film echt niet vaak genoeg kijken. Daarnaast ben ik ook een enorme Marvel fan, dus de vorige Avengers film was voor mij gewoon twee uur puur genieten. Mijn laatste tip is Schindler’s List. Die film is zó fantastisch geregisseerd. Als een film emoties bij je kan oproepen, vind ik dat indrukwekkend”.

Laten films jouw filmliefhebbend hart ook sneller kloppen? Dan ben je 10 tot 14 april meer dan welkom bij CineCity in Terneuzen. Je kunt tickets online of aan de kassa kopen.