• Vliegende Hollander by night

From Peru with.. chocolate!

De 37 jarige Nathaly komt uit Peru, een van de grootste producenten van cacao ter wereld. Hier had haar familie een cacao plantage, en een andere oom maakte er chocolade van in zijn chocolaterie. Nu maakt ze zelf chocolade thuis in Terneuzen onder de naam Beanberry chocolate. En niet zomaar chocolade, maar biologische guilt-free en allergeen vriendelijke chocolate! Wat dat precies inhoudt, lees je in deze blog.

Passie voor chocolade

“Ik bracht mijn vakanties door tussen de cacao plantages. Destijds werd cacao slechts éen periode van het jaar verbouwd. Ik zie de grote ouderwetse vrachtwagens vol cacaobonen nog voor me. Veel werd toen nog met de hand gedaan, dus ik hielp mijn ooms vaak. Dat was echt een feestje! Ik heb enorm veel geleerd in de chocolaterie: de essentie van chocolade begint bij de kwaliteit van de cacao bon, de fermentatie en uiteindelijk het juiste verwerkingsproces.

Toen ik een tiener was, verhuisde ik naar de grote stad om te studeren. Ik zag hoe de grote fabrieken de cacao industrie overnamen, en het wonnen van de kleine ondernemers en boeren. Ook mijn familie stopte met het verbouwen van cacao, omdat ze in een aantal jaren nog slechts 1/5 verdienden van wat ze deden.”


Oplossing, hobby, passie


“Bijna 15 jaar geleden werd ik verliefd op een Nederlander en verhuisde naar Nederland. Al die jaren heb ik eigenlijk niks meer met cacao gedaan. Tot 6 jaar geleden toen ik ineens veel voedingstoffen niet meer kon verdragen, zoals melk, gluten, soja en sommige conserveringsmiddelen. Helaas kon ik op de mark geen chocola vinden die ik lekker vond en dat ik mocht eten. Dus geen chocolade meer voor mij. Drie jaar geleden was in er klaar mee, ik miste chocolade te veel. Ik ben de keuken ingedoken en ben zelf gaan experimenteren. Natuurlijk was ik de basis niet vergeten, maar heb toch een aantal cursussen gevolgd om mijn kennis op te frissen.

Ik wilde absoluut geen commerciële chocolade kopen. Ten eerste omdat ze vaak sporen van allergenen bevatten waar ik niet tegen kan. Maar voornamelijk omdat ik het verhaal erachter ken en het zelf met mijn eigen ogen heb gezien. Zelfs fairtrade is vaak helaas geen echte fairtrade, want alle bronnen van de cacao zijn vaak niet herleidbaar. Fairtrade certificaten zijn onzettend duur, dus alleen toegankelijk voor grote producenten. Maar deze grote boeren hebben vaak niet genoeg aan hun eigen productie, dus ze kopen het in van andere kleinere boeren voor een veel lagere prijs. Dit maakt de herkomst van de cacao erg moeilijk te traceren! Dus ik ben me gaan verdiepen in het bean to bar process. Ik heb ervoor gekozen om cacaobonen van hoge kwaliteit te gebruiken, die herken je aan de geur en smaak. Ze zijn niet echt zo bitter zoals meeste mensen denken. De cacao wordt ingekocht bij boeren communities, dus ze krijgen een echte fair trade price en zo kunnen ze hun gezin goed onderhouden.

Het was in eerste instantie niet de bedoeling om mijn chocolade ter verkopen, maar om het alleen te maken voor mezelf en mijn gezin. Eindelijk had ik een hobby gevonden waar ik al mijn creativiteit in kwijt kon, en ik haalde er natuurlijk zelf ook wat uit: ik kon weer chocolade eten! Maar vrienden en familie die mijn creaties hadden geproefd en gezien, hebben me gemotiveerd om dit uit te proberen. Er zijn genoeg mensen die door bepaalde allergieen of ziektes zoals diabetes geen gewone chocolade kunnen eten, en genoeg mensen die willen echte (h)eerlijk chocolade eten. Het begon dus met een idee, en ik dacht ‘gewoon doen’. Al gauw had ik de smaak te pakken.. ik bedacht een naam, had doosjes ontworpen en zelfs een website gemaakt!”

Beanberry chocolates


“Ik maak alles zelf! Van cacao tot chocolade. Al mijn chocolaatjes en bonbons zijn laag in koolhydraten, vegan en vrij van gluten, soja, kunstmatige toevoegingen en lactose. Ik gebruik geen kunstmatige conserveringsmiddelen, maar ik gebruik een natuurlijke toevoeging zoals vitamine C bijvoorbeeld.

Het palet van kleuren dat jullie zien op mijn bonbons wordt verkregen door een mengsel van cacao boter en natuurlijke kleurstoffen van fruit- of groentepoeders zoals blauwe spirulina, rode radijs en puur biologische cacao boter. Hier experimenteer ik veel mee. Iedere bonbon is met de hand geschilderd. Ik meng de kleuren zelf en het ontwerp is ook handgemaakt, iedere bonbon is dus uniek!

Om de chocola zoet te maken gebruik ik de zoetstoffen Erythritol en Xylitol. Dit zijn zoetstoffen die geen invloed hebben op je suikerspiegel, dus geschikt voor mensen die suikervrij eten, diabetes hebben, een keto / koolhydraatarm dieet volgen of voor mensen die gewoon gezonder willen snoepen. Daarnaast bevatten deze zoetstoffen weinig tot geen calorieën. Naast pure (70% cacao), heb ik ook ‘melk’ (45-55% cacao) en witte chocolade in het assortiment. Dit maak ik met amandelmelk of kokosmelkpoeder, want al mijn chocolaatjes, bonbons en truffels zijn vegan. Ideaal toch?

Dus mocht je guilt-free willen snoepen, of iemand verrassen met iets (h)eerlijks, bekijk dan vooral even mijn website of neem contact mij op!”