• Vliegende Hollander by night

Gedichtenwedstrijd Slag om de Schelde

Switch, onderdeel van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, organiseert een gedichtenwedstrijd voor jongeren van het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Deze gedichtenwedstrijd ‘Message in a Bottle’, sluit aan bij 75 jaar Herdenking Slag om de Schelde die dit jaar in Zeeland groots wordt herdacht. De 10 beste gedichten vormen een tentoonstelling die in Terneuzen op 31 augustus aanstaande als startmoment van de herdenking wordt geopend. Anna de Bruyckere, Stadsdichter van Middelburg, verzorgt zes gedichtenworkshops verspreid over Zeeland. De scholen die meedoen: Odyzee, Nehalennia, Scalda, Scheldemond college en Calvijn college Tholen.
 
Workshop en gedichtenwedstrijd
Anna de Bruyckere daagt de leerlingen uit om mee te doen met de gedichtenwedstrijd. Het thema is vrijheid. Een veteraan, vanuit het programma Veteraan in de Klas, vergezelt de Stadsdichter en deelt met de leerlingen zijn ervaring van deelname aan een vredesmissie. Zo wordt de leerlingen bijgebracht dat vrede niet vanzelfsprekend is. Vervolgens wordt aan de leerlingen gevraagd om voor zichzelf in een gedicht op te schrijven wat vrede voor hen betekent.
Slag om de Schelde
Hoewel de Slag om de Schelde in de geschiedenisboekjes niet of nauwelijks aandacht krijgt, is de strijd om de Westerschelde in 1944 van doorslaggevend belang geweest in de strijd met Nazi-Duitsland. Met een landelijke herdenking op 31 augustus in Terneuzen wordt herdacht dat 75 jaar geleden deze Slag om de Schelde heeft plaatsgevonden. Er worden ruim 10.000 bezoekers verwacht en landelijke publiciteit via onder andere NPO televisie en radio.
De gedichtenwedstrijd maakt deel uit van het programma Four Freedoms door het jaar heen. Rondom de vier vrijheden van Franklin D. Roosevelt worden het hele jaar door evenementen georganiseerd: lezingen, concerten, tentoonstellingen die één ding gemeen hebben: ze vertellen een verhaal over vrijheid. Deze activiteit wordt financieel mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland.