• Vliegende Hollander by night

Geerten van Dijk: ‘Jonge mensen zijn in de afgelopen jaren te veel overgeslagen’

Geerten van Dijk is directeur van het Dow Industriepark. De afgelopen twee jaar heeft hij zich namens Dow actief bezig gehouden met de leefbaarheid in Zeeland en meer specifiek in Terneuzen. Om die reden lag een verzoek om toe te treden tot het dagelijks bestuur van Stichting Citymarketing Terneuzen voor de hand. Hij zei ja, omdat de leefbaarheid hem aan zijn hart gaat. “Mijn ambitie is een meer uitgebalanceerde stad. Met name jonge mensen zijn in de afgelopen jaren teveel overgeslagen. Op gebied van huisvesting en openbaar vervoer ligt er een grote uitdaging, met name voor de internationale populatie.” 

Geerten is overtuigd van de meerwaarde die Citymarketing voor Terneuzen kan hebben. De grootste uitdaging is naar zijn idee het betrekken van jonge mensen bij wat er in Terneuzen gebeurt. “We zijn jongeren in de afgelopen tijd vergeten, zowel op het gebied van huisvesting, winkels en uitgaansgelegenheden.” Ook signaleert hij een noodzaak om de stad internationaler te positioneren, mede ingegeven door de ontwikkelingen bij zijn eigen werkgever. “Dow, maar ook andere bedrijven, heeft veel jonge mensen aangenomen, waarvan een flink deel uit het buitenland komt. Ik pleit ervoor om niet alles uitsluitend meer in het Nederlands te doen, maar ook in het Engels. Als citymarketing zullen we voortaan ook Facebook berichten in het Engels posten. Zo zullen ook andere nationaliteiten zich thuis voelen in onze stad.”  

Spilfunctie

Dat laatste is in zijn ogen bijzonder belangrijk. Want natuurlijk kunnen werknemers ook in Gent of Bergen op Zoom gaan wonen, maar Geerten houdt ze graag binnen Zeeuws-Vlaanderen. “Het is fijn als mensen dichtbij hun werk kunnen wonen.  Daarnaast hebben we deze mensen in onze regio nodig, om de voorzieningen zoals winkels, scholen en openbaar vervoer op een goed niveau te brengen en te houden. Ik realiseer me dat ook in Oost- en West-Zeeuws-Vlaanderen veel werknemers wonen, maar Terneuzen heeft naar mijn idee een belangrijke spilfunctie in de regio en samenwerken is de sleutel tot succes. Die functie moeten we verder versterken. Oók voor de eigen inwoners. Op de zaterdagen waarop de tunnel tolvrij is, loopt Zeeuws-Vlaanderen leeg richting ‘de overkant’. Die stroom moeten we zien om te draaien.”