• Vliegende Hollander by night
  • De gemeente Terneuzen kent een heleboel mooie plekjes en sommige Terneuzenaren weten dit wel héél goed vast te leggen! Zo ook Pauline van der Molen-Jans. Regelmatig deelt zij mooie foto’s van onze gemeente en daarom kijken we deze keer naar Terneuzen door de ogen van Pauline!

Door de ogen van…

De gemeente Terneuzen kent een heleboel mooie plekjes en sommige Terneuzenaren weten dit wel héél goed vast te leggen! Zo ook Pauline van der Molen-Jans. Regelmatig deelt zij mooie foto’s van onze gemeente en daarom kijken we deze keer naar Terneuzen door de ogen van Pauline!

Pauline is geboren in Ethiopië en verhuisde in 1978 naar Terneuzen samen met haar ouders. Ondanks dat ze geen ‘rasechte’ Terneuzenaar is, als in ‘geboren en getogen’ in Terneuzen, heeft ze een enorm hart voor de regio. Vooral tijdens het wandelen met de hond pakt ze regelmatig haar camera of telefoon erbij om het moois wat Terneuzen te bieden heeft vast te leggen. We vroegen haar naar haar band met Terneuzen én om Terneuzen door haar ogen te laten zien.

Jouw band met Terneuzen

We zijn in Terneuzen komen wonen vanwege het werk van mijn vader en mijn opa en oma van vaders kant woonden toen al in Middelburg. Ik kwam hier als kind wonen samen met mijn ouders vanuit Kenya en ik vond het heerlijk om een vaste plek te hebben.”

Na de middelbare school volgde Pauline een toeristische opleiding in Leiderdorp en toen ze hiermee klaar was ging ze haar grote droom waarmaken: een jaar reizen door Australië. Daar begon ze ook met fotograferen. Ze was na dat jaar niet van plan om terug te komen naar Terneuzen, ondanks dat ze hier altijd fijn gewoond heeft.

“Toen ik ging studeren ging er een wereld voor me open. Ik zei dan ook dat ik nooit meer terug zou komen. Dat was nog steeds mijn doel nadat ik terugkwam uit Australië; ik vond werk in Amsterdam en had het daar prima naar mijn zin. Toen ik een weekend naar Zeeland terugkwam ontmoette ik mijn man Leon, we kenden elkaar wel al, maar waren elkaar eigenlijk uit het oog verloren. De vonk sloeg over en er begon een periode waarin ik van kamer naar kamer reisde. Na een tijdje besloot ik om de knoop door te hakken en mijn baan in Amsterdam op te zeggen. Naarmate ik langer in Amsterdam woonde merkte ik ook dat ik de ruimte en de rust van Terneuzen mistte. Ik denk dat je dat ook pas gaat beseffen naarmate je ouder wordt, dan zie je pas de ‘schoonheden’: wonen aan de Westerschelde, de ruimte en de vele bekende gezichten.

Vroeger zei ik: ik kom hier nooit meer terug. Nu zeg ik: ik wil hier nooit meer weg! De dingen liepen wat anders in het leven zullen we maar zeggen.”

Een hart voor de regio

Waar Pauline vroeger zei dat ze nooit meer terug zou komen, wil ze hier nu nooit meer weg. Vooral de ruimte en rust vindt ze heerlijk. “In een grote stad is het een stuk drukker, ik vind het hier veel gemoedelijker. We denken vaak dat we hier van stad en land verlaten zitten, maar uiteindelijk sta je zo in België, Engeland en ook de rest van Nederland. Als je wilt kun je alle kanten op.”

Tijdens Pauline haar jaar in Australië pakte ze voor het eerst de (spiegelreflex) camera op, de camera verdween vervolgens een aantal jaren naar de achtergrond, maar ze heeft deze hobby in de afgelopen jaren weer opgepakt. Dat Pauline een hart heeft voor de regio zien we duidelijk terug in haar foto’s. Ze houdt ervan om spontaan dingen vast te leggen en waar ze vroeger met de camera werkte, gebruikt ze nu vooral haar telefoon om het moois wat onze regio biedt vast te leggen.

“Ik fotografeer het liefst zonsopgangen en zonsondergangen. Spontaan als ik met de hond wandel of wanneer we een fietstocht maken. Ik zie dan mooie plekjes voorbijkomen en dat wil ik dan vastleggen. Dan denk ik: wat een mooi licht of wat een mooie kleuren. Of dan zie ik andere bijzondere dingen voorbijkomen.”

Fotografie Tulpen Zeeland

Gemeente Terneuzen door de ogen van Pauline

We vroegen tot slot aan Pauline welke plekken haar favoriet zijn in de regio en kregen hierbij een aantal van haar mooie spontante beelden uit de regio. Pauline haar favoriete plekken om te fotograferen zijn vooral de Westerscheldeboulevard in combinatie met een heerlijke wandeling met de hond en de mooie zonsopgangen bij de Otheense Kreek. “In en rond de Kreek zijn zo enorm veel mooie plekjes. Je ziet elke keer weer nieuwe mooie plekken.” Ook de sluizen zijn een goede plek om even te stoppen als je foto’s wilt nemen:

“Je kunt bij de sluizen leuk fotograferen. Het is geen plek waar ik bewust heen ga, maar als we er langskomen en ik zie iets interessants of moois stop ik altijd wel even. Er is daar veel beweging en altijd wel iets anders te zien. Ik ga ook naar al deze plekken op verschillende uren; kijken hoe de verschillende soorten lichtinvallen iets kunnen toevoegen aan een foto.”

Wat betreft favoriete plekjes in Terneuzen om te shoppen en te eten en drinken vindt ze het lastig om daarin een keuze te maken. “We hebben eigenlijk heel veel leuke lokale zaken in Terneuzen.” Het belangrijkste vindt Pauline dan ook om vooral de lokale ondernemers te steunen, zeker in deze onzekere tijd. Ze bezoeken dan ook graag verschillende zaken in Terneuzen!

Dankjewel dat we de gemeente Terneuzen door de ogen van jou mochten bekijken Pauline! Wij zijn blij met inwoners met zo’n groot hart voor de regio!

Klik hier om meer foto’s van Pauline te bekijken.

Terneuzen de Dijk fotografie