• Vliegende Hollander by night

Parels… Het postkantoor in Terneuzen

Terneuzen kent heel veel mooie plekken; parels waarvan veel mensen het verhaal nog niet kennen… Restaurant ’t Zusje is zo’n parel; hier zat het voormalig postkantoor van Terneuzen gevestigd. Inmiddels is het postkantoor al jaren weg en zit hier sinds 2019 Restaurant ’t Zusje.

We gingen langs bij ’t Zusje en vroegen eigenaar Joost d’Hondt het hemd van het lijf over de geschiedenis van het Postkantoor.

Het postkantoor is in de jaren 1800 afgebroken. Het voormalige Postkantoor – zoals het er nu staat – is ontworpen in 1900 door Daniel Knuttel. Het vrijstaande gebouw is L-vormig heeft in totaal 3 verdiepingen en een Z-vormig dak. 

Het gebouw is jarenlang gebruikt als postkantoor. Toen de functie van het pand te vervallen kwam, is het pand gekocht door Hans Beaart in 1985. Hans had grote plannen voor het pand; hij wilde het Postkantoor ombouwen tot hotel. Maar door politieke rompslomp was dit niet mogelijk. Het pand werd opgedeeld in verschillende units voor bedrijven. Verschillende soorten bedrijven namen plaats in het voormalig Postkantoor: een marmerzaak, een IT-bedrijf, een uitzendbureau, een hypotheker, een programmeer bureau en PUK’s kindermode, een kledingzaak die in die tijd is uitgeroepen tot mooiste kledingwinkels van Nederland. 

Sinds 2019 wordt de begane grond en het souterrain gehuurd door Joost d’Hondt en Mark van Eennenaam en hebben ze het omgetoverd tot het restaurant ’t Zusje.

Joost vertelt: “we vinden het belangrijk om de elementen van het oude Postkantoor te waarborgen. We hebben dit zoveel mogelijk gedaan, alleen was er van de historie van Postkantoor al weinig over toen we het pand kochten. Daarom hebben we ook extra aspecten toegevoegd die verwijzen naar de geschiedenis van het Postkantoor”.

Zo hebben Mark en Joost de hoge plafons zoveel mogelijk proberen te behouden. Ook is er een speciaal gedeelte in het restaurant met allemaal oude telefoons, hier bevond zich vroeger de telefooncel. Leuk detail: één telefoon is nog echt in werking. Daarnaast hangen hier ook oude foto’s van het Postkantoor.

Een element dat is toegevoegd met verwijzing naar het oude Postkantoor kun je vinden in ‘de Mathilde Salon’. De Mathilde Salon is het voormalige kantoor van de directeur van het Postkantoor. Hierin stond vroeger altijd een grote open haard, dit element wilde ze er graag inhouden, daarom staat er nu een sfeerhaard.

In dit zaaltje hangt een speciaal schilderij – bestaande uit drie delen – met een verhaal dat Joost maar al te goed kan uitleggen: “op het schilderij is Maltilde Willink – een eigenzinnige vrouw uit Zeeuws-Vlaanderen – te zien. Elk deel van het schilderij is representatief voor een deel uit haar leven. Op het tweede schilderij zie je Mathilde staan voor het Postkantoor; dit was één van haar favoriete plekken. Hier schreef Mathilde brieven, kon ze telefoneren, sprak ze af met haar vriendjes en genoot ze van de drukte om haar heen”.

Tegenwoordig wordt het zaaltje gebruikt voor privé groepen of als vergaderruimte. Voor de mogelijkheden kun je terecht bij Joost en/ of Mark: terneuzen@zusje.nl. Heb je deze ruimte gehuurd? Dan kun je verwachten dat Joost binnenstapt om het fascinerende verhaal van dit kunstwerk te vertellen. 

We vroegen aan Joost wat hij zelf het mooiste vindt aan het gebouw. “Ik vind de buitenkant heel imposante blik hebben, ik word steeds verliefder op het gebouw. Sinds kort hebben we verlichting buiten aangebracht, waardoor je de contouren van het gebouw nog beter kunt zien”.