• Vliegende Hollander by night

Geslaagd?! En nu?!

Afgelopen maand hebben veel leerlingen van het Lodewijk College in Terneuzen eindexamen gedaan. Een spannende tijd voor alle eindexamenkandidaten; niet alleen de uitslag is spannend, maar het is ook een grote stap richting de toekomst. Wij spraken Lotte Lourens (17) en Rachel Kwant (16) uit Terneuzen en Koen Verhulst (18) uit Axel over hun eindexamens, toekomstplannen en over het wonen in Terneuzen.

 

  1. Eindelijk, het zit erop! Hoe zijn de examens gegaan? Welke gingen goed/welke gingen minder goed?

Lotte: “Mm.. moeilijk om te zeggen, ik weet het niet zo goed. De antwoorden van de taalvakken kun je makkelijk online nakijken. Die gingen wel oké, ik heb wel veel kunnen invullen. Wiskunde is lastiger om na te kijken, omdat er zoveel mogelijkheden zijn.
Voor mijn gevoel ging Engels het beste en Natuurkunde vond ik het moeilijkst. Dit waren allemaal open vragen, dat is natuurlijk lastiger”.

Rachel: “Nou, eigenlijk heel erg goed! Geschiedenis ging het beste, dit is ook mijn favoriete vak. De onderwerpen waren WO1, WO2, de Koude Oorlog en Staatsinrichting. Eigenlijk alle thema’s tussen het jaar 1850 en 2000. Het was redelijk wat herhaling, alleen over de Koude Oorlog had ik niet zoveel informatie gekregen. Tekenen ging minder goed. Dit was een theorie + praktijk examen. De praktijk ging goed, alleen de theorie ging heel anders dan ik me had voorgesteld. Bij achteraf online nakijken had ik hele andere antwoorden ingevuld. Maar ik sta er niet slecht voor, dus dat moet goedkomen!”

Koen: “Het ging wel goed, natuurlijk zijn er altijd vakken die lastiger zijn dan anderen. Dat maakt het nog spannender, en dan ga je je afvragen ‘heb ik een voldoende of zou ik moeten herkansen?’. Ik heb mijn antwoorden niet online nagekeken, dan stress ik alleen nog maar meer! Omdat ik TTO (tweetalig onderwijs) doe, was voor mij Engels het makkelijkst. Dit is ook mijn beste vak. Vanaf de onderbouw kreeg ik alle vakken in het Engels, op Nederlands en Frans na. Ik heb hier toen bewust voor gekozen, omdat ik ervan overtuigd ben dat dit mijn kansen later vergroot en het leek mij ook interessant. Dus stiekem had ik een voorsprong op andere Havisten. Wiskunde en Geschiedenis gingen bij mij wat minder. Geschiedenis was denk ik wel de moeilijkste, dit is ook niet mijn beste vak”.

 

  1. Werden jullie goed op de examens voorbereid door school?

Lotte: “Ik vond van wel. We werden goed voorbereid. We kregen veel examentrainingen en we hebben ook veel oefenexamens gemaakt. Het leren van de stof heb ik de afgelopen jaren al gedaan, dus het was geen volledig nieuwe leerstof. Door de SE’s (schoolexamens) ben je al gewend aan de manier van vragen stellen. Ook werken we op de HAVO met A’tjes, B’tjes en C’tjes. Die krijg je gebaseerd op je punten en gedrag in de klas. C was het slechtst, en als je er twee had, moest je verplicht extra trainingen volgen”.

Rachel: “Bepaalde vakken wel en andere niet heel erg. Bij sommige vakken ging het allemaal een beetje traag, en kreeg ik niet het gevoel dat de examens eraan kwamen, dat vond ik wel jammer. Ik heb in de meivakantie extra bijles gekregen voor wiskunde. In die 2 dagen heb ik meer geleerd dan in de afgelopen twee jaar haha”.

Koen: “Ik denk het wel, we kregen examentrainingen voor elk vak. De docenten zeggen precies wat je goed moet leren, dat is wel erg handig. We hebben ook veel examens van de afgelopen jaren gemaakt. In de meivakantie kon je je inschrijven voor een hele Dag aan bijles voor één vak. Helaas kon dit niet voor geschiedenis, dat had ik wel graag gehad”.

 

  1. Wat gaan jullie doen na het behalen van jullie diploma?

Lotte: “Ik ga geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam studeren. Tijdens het kiezen van mijn vakkenpakket ben ik al  naar open dagen geweest in Deventer en naar de HZ in Vlissingen. Ik ben zelfs naar een open dag van de Marine geweest! Maar toch wilde ik heel graag naar Amsterdam. Daar heb ik ook meegedaan aan de selectie voor de opleiding Forensisch Onderzoek, maar uiteindelijk ga ik toch liever geschiedenis studeren”.

Rachel: “Na het behalen van mijn diploma wil ik HAVO gaan doen. Toen ik ging oriënteren voor opleidingen spraken mij geen Mbo-opleidingen op het Scalda aan, vandaar mijn keuze om door te leren. Daarna wil ik heel graag een Psychologie opleiding doen of docentenopleiding, en dan het liefst geschiedenis of economie”.

Koen: “Ik ga Journalistiek studeren in Utrecht! Na een aantal testjes online, kwam ik bij Journalistiek uit. Na verder onderzoek over de inhoud van de opleiding en een open dag, leek mij deze toch wel erg leuk. Bij Nederlands vind ik het ook altijd leuk om verslagen te schrijven”.

 

  1. Waarom blijven jullie wel/niet in Terneuzen? Heeft het opleidingsaanbod in de regio invloed op deze beslissing?

Lotte: “Ik wilde altijd al heel graag naar Amsterdam. De grote stad vind ik veel fijner. De mentaliteit is daar heel anders en je bent overal veel sneller. Ook heb je er natuurlijk veel meer faciliteiten. Ik moet wel zeggen dat als ik geschiedenis in Terneuzen zou kunnen studeren, ik het wel zou overwegen om hier te blijven”.

Rachel: “Omdat ik Havo ga doen, blijf ik hier op het Lodewijk college. Maar als ik daarna HBO ga doen of als ik een baan aangeboden krijg buiten Zeeland, zou ik wel het liefst weggaan uit Terneuzen. Ik kan dan bij mijn opa en oma in Den Haag gaan wonen. Persoonlijk vind ik dat er weinig opleidingen zijn in de regio, de opleiding op het HZ zijn bijvoorbeeld heel algemeen”.

Koen: “Ik ga net buiten Utrecht op kamers, omdat het in de stad heel duur is. Ik heb hiervoor gekozen, omdat het mij juist heel leuk lijkt om ergens anders te wonen. Ik woon al heel mijn leven in Axel, dus ik denk dat ik veel zelfstandiger ga worden als ik op mezelf ga wonen in Utrecht. Al zou mijn opleiding in Terneuzen aangeboden worden, zou ik alsnog gaan, omdat ik echt nog veel meer wil zien buiten Axel en Terneuzen”.

 

  1. Hoe vinden jullie het om in Terneuzen op school te zitten?

Lotte: “Op zich wel fijn, ik kan lekker op de fiets naar school. Binnen een kwartiertje fietsen sta ik al op school. In de tussenuren kunnen we lekker naar de Mac of een broodje halen bij Zuidpolder. De ligging is wel echt ideaal. Tijdens de gym gaan we ook wel eens naar de Kreek voor de 12 minuten loop, dat is wel heel leuk en dichtbij”.

Rachel: “Ik woon echt vijf minuten van school, dus de afstand is ideaal. Sommige leerlingen hebben moeite met vervoer naar school, want het kan soms lastig zijn met het OV. Er zijn weinig stops. De locatie van de school is verder prima, we hebben zelfs een groot veld om op te sporten!”.

Koen: “Ik moet natuurlijk dagelijks vanaf Axel naar Terneuzen voor school. Eigenlijk ga ik altijd op de fiets, maar als het slecht weer ik neem ik wel eens de bus. Dat is ook ideaal want er is een bushalte recht voor school. De fiets is wel fijner, want dan kun je zelf bepalen wanneer je vertrekt. De ligging van het Lodewijk College is ook ideaal, want er is zoveel in de buurt van school”.

 

  1. Wat doen jullie graag in Terneuzen? Zijn er genoeg mogelijkheden voor jongeren en wat ontbreekt er?

Lotte: “Ik ga graag naar de bioscoop en ik hockey bij Olympia in Terneuzen. Helaas stop ik dit jaar, omdat ik ga studeren in Amsterdam. Daar wil ik graag gaan schaatsen, dat kan hier niet. Verder vind ik dat het aanbod in de stad beperkt is. Ik heb een tijdje in de binnenstad gewoond, maar ik deed alleen af en toe een drankje op het terras. Mijn moeder woont in Hulst, daar ga ik liever stappen, ook omdat ik veel vrienden in Hulst heb wonen”.

Rachel: “Stappen in Terneuzen is een apart begrip, dat gebeurd hier nauwelijks. Dat vind ik heel erg jammer. Af en toe doen we eens een drankje bij café de Schelde. Vroeger gingen we naar Area52 of LevelOne, maar dat is allebei al weg. Jongeren hangen nu vooral op straat. Ik zelf ga ook wel eens naar de skatebaan, dat is wel erg gezellig! Verder sport ik ook in Terneuzen. Ik doe waterpolo en sport vaak bij Fitline in Terneuzen. Omdat ik een sportliefhebber ben, mis ik wel een aantal apartere sporten in Terneuzen, zoals rugby. Kennismaken met verschillende sporten is goed voor de ontwikkeling!”.

Koen: “Ik ga niet heel veel uit, maar als we de stad ingaan is het om te lunchen. Ik vind dat er genoeg mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de Westbeer of Graanbeurs. Ook de Bioscoop bezoek ik regelmatig. Drankjes doe ik vaak in Axel, dat is makkelijker qua afstand voor mij en mijn vrienden. Ook mijn hobby Jazz dansen deed in Axel bij Petrella”.

 

  1. Wanneer krijgen jullie de uitslag? En wat zijn jullie plannen voor de zomervakantie?

Lotte: “12 juni! De uitslag wordt toevallig bekend gemaakt als in het vliegtuig terug zit uit New York, dus ik ben erg benieuwd als ik geland ben. Even lekker er tussenuit met mijn moeder, stiefvader en zusje. Daar heb ik echt heel veel zin in! Verder ga ik in de zomer ook nog met mijn vader naar Italië en ga ik proberen zoveel mogelijk te werken bij de Jumbo in Terneuzen. En omdat het ‘echte’ leven straks gaat beginnen, ga ik ook zeker nog lekker boekjes lezen in de zon!”.

Rachel: “Ik ga veel werken denk ik. Ik werk bij de Jysk in Terneuzen. Even door bikkelen en sparen. En vooral ook tijdverdrijf haha, ik hou niet zo van de zon! Verder ga ik ook nog naar de Ballade, de Havenfeesten en misschien ook naar Summerfestival in Terneuzen”

Koen: “Na de bekendmaking van de uitslag ga ik pas op vakantie. Er staat een citytrip naar Rotterdam en Brussel op de planning. Verder ga ik ook proberen veel te werken bij Bakker van Meurs in Axel!”.