• Vliegende Hollander by night

Geslaagde eerste editie Duurzaamheidsbeurs

Op donderdag 2 februari organiseerde gemeente Terneuzen de Duurzaamheidsbeurs Terneuzen 2023. En waar kun je dat beter doen dan in de CO3 Campus, hét centrum voor duurzame economie en technologie? Met 29 stands, negen interactieve werksessies en zes presentaties op het gebied van duurzaamheid kon je genoeg inspiratie opdoen en informatie ophalen.

De Duurzaamheidsbeurs werd geopend door wethouder Laszlo van de Voorde (Transities klimaat en duurzaamheid). Hij heette iedereen welkom en reikte drie cheques uit het Duurzaamheidsfonds uit: aan Vereniging Clubgebouw St. Albert uit Sas van Gent voor het plaatsen van ledverlichting en zonnepanelen, aan voetbalvereniging Corn Boys uit Sas van Gent voor het aanbrengen van duurzame verlichting op de voetbalvelden en aan Stichting Behoud Cuyperskerk – ook in Sas van Gent – voor het installeren van zonnepanelen.

Laten informeren en inspireren
De beurs was bedoeld om inwoners en ondernemers uit Terneuzen en omstreken te informeren over verduurzaming van huis, tuin en bedrijven. Bij de diverse stands kon je advies inwinnen. Advies over onder meer warmtepompen, het verduurzamen van je tuin, BENG-berekeningen en afvalscheiding. Je kon zelfs een zakje compost scheppen en mee naar huis nemen.

De onderwerpen van de presentaties waren zeer divers. Zo vertelde Van Opdorp Transportgroep, winnaar van een Groene Pluim over ‘De weg naar een duurzame toekomst’ en gaven Shell, Air Liquide en Ørsted een gezamenlijke presentatie over ‘Duurzame energiebronnen’. Duurzame inwoner Ruden Grim vertelde hoe hij hun semi-bungalow door middel van een warmtepomp, zonnepanelen en een groen dak heeft omgetoverd naar een nul-op-de-meterwoning. Dow Benelux, Yara Sluiskil en North Sea Port spraken over verduurzaming van de industrie.

Alternatieve mobiliteit
Op het terrein naast de CO3 Campus stonden duurzame bedrijfswagens opgesteld, waaronder een trekker op waterstof van Kloosterman, de 100% elektrische wals ‘RolliE’ van H4A, de mixer met een elektrisch aangedreven betonmixeroplegger van De Hoop en de 100% elektrische hoogwerker van Arentis.

 

Op naar een groenere toekomst
Tijdens de werksessie ‘Duurzaam beleid van de toekomst’ onthulde wethouder Laszlo van der Voorde de nieuwe webpagina www.terneuzen.nl/duurzaamheid, met informatie over duurzaamheid, energiebesparing en klimaatbestendigheid, voor inwoners en ondernemers. Na afloop van de werksessie ondertekenden Provincie Zeeland, gemeente Terneuzen en Staatsbosbeheer de intentieverklaring bos en natuurontwikkeling. Hierin spreken zij af samen te onderzoeken hoe er meer bomen en struiken aangeplant kunnen worden in de gemeente. Op naar een groenere toekomst!

Heb je duurzaamheidsplannen? Laat je adviseren.

Onderstaande bedrijven waren aanwezig:

Verduurzaming industrie
Shell Nederland, Dow Benelux B.V., Yara Sluiskil B.V. en EnAppSys.

Circulariteit
PreZero, Scandinavisch Bouwen, Seabør: de Zeeuwse Mosselburger

Alternatieve mobiliteit
Bayck, Auto Poppe, Arentis, Aarnoutse Transport B.V.,  Van Opdorp Transportgroep, Kloosterman B.V., De Hoop en H4A

Verduurzaming huis & tuin
Zuiver Financieel, Zeeuwse Verwarmings Unie, ISOenergy, Vermeulen Makelaars & Hypotheekadviseurs, Elektra 21, Poppe Installatietechniek, Roegiers Glas, ABAB Accountancy, Bouwadvies Zeeland, Sandee Groen, Duurzaam Bouwloket, AD Energielabels en Visser Inspecties, Royal HaskoningDHV en SportZeeland.